Slovenska matica v jubilejnem letu zelo aktivna


Pred svetovnim dnevom knjige je tajnica urednica Slovenske matice doc. dr. Ignacija Fridl Jarc napisala praznični Novičnik, ki ga tu ponatiskujemo novim bralcem v premislek, pa tudi odziv na izražena povabila in obisk s knjižnim darilom.

Hans Christian Andersen leta 1869, foto Wikipedija

“April je mesec, ki nas z razcvetanjem in brstenjem narave vabi tudi k duhovni prenovi, je mesec pomladi, ki je posvečen tudi knjigi. O povezanosti med obema imenitno pričuje mongolski rek, ki pravi, da kakor sončni vzhod prebuja naravo, tako knjiga razsvetli našo glavo. Knjiga je od svojih začetkov veljala za vir modrosti, knjižnica za prostor učenosti, obe pa za zatočišče naših skritih sanj, domišljije, upov in čustvovanj. Na dan rojstva Hansa Christiana Andersena se 2. aprila spominjamo otroške in mladinske književnosti, 23. aprila, ko sta se leta 1616 večnosti zapisala dva velika svetovna pisca, Cervantes in Shakespeare, pa slavimo svetovni dan knjige.

Slavju knjig se pridružuje tudi Slovenska matica. V aprilu se bomo še prav posebej posvečali mladim s predstavitvijo kratkega romana Življenje nima naslova Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka po šolah in s podelitvijo nagrad za najboljšo pesem o domovini Sloveniji.

Rudolf Maister leta 1910, foto Wikipedija

Na povabilo Slovenske matice in Glaserjevega salona iz Malečnika so učenke in učenci mariborskih osnovnih šol v počastitev 150-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra napisali šestdeset pesmi o svojem odnosu do krajev, ki jih slovenski živelj naseljuje že stoletja, do naše zgodovine in velikih slovenskih osebnosti, do države, ki smo jo po stoletjih prizadevanj za samostojnost s ponosom ustanovili leta 1991.

Dr. Aleš Gabrič, foto Marijan Zlobec

Pridružili se bomo tudi dobremu zgledu, da na svetovni dan knjige podarimo knjigo. Predsednik dr. Aleš Gabrič in tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc bosta 23. aprila 2024 obiskala župana občine Gorenja vas – Poljane g. Milana Čadeža in mu izročila bon v višini 5.000 evrov, ki jih najstarejša slovenska kulturna in znanstvena ustanova namenja njihovi v poplavah uničeni knjižnici.

Miguel de Cervantes y Saavedra, portret, delo neznanega slikarja, verjetno Juana de Jaureguia, iz leta 1600

Na posebni dopisni seji našega upravnega odbora smo namreč sprejeli sklep, da sredstva, zbrana od članarin in donacij članov za leto 2023, v celoti namenimo obnovi poljanske knjižnice. Dodali smo tudi sredstva, zbrana z dobrodelno prodajo knjig v paviljonu na Kongresnem trgu, pa tudi nekaj Matičinih lastnih sredstev. Obenem bomo, ko bo dokončana nova knjižnica, darovali tudi knjige Slovenske matice za obnovo njenega knjižničnega fonda.

Doc. dr. Ignacija Fridl Jarc, foto Marijan Zlobec

Da pa bo Slovenska matica širila svoje poslanstvo, zapisano v ustanovnih pravilih, med čim širšo javnostjo, ste na svetovni dan knjige, 23. aprila 2024, prav vsi vabljeni v našo ustanovo, da si brezplačno izberete po eno od naših izbranih knjižnih izdaj, ki jih namenjamo kot globok in srčen poklon slovenskemu jeziku, slovenski knjigi ter vsem Slovenkam in Slovencem. Na ta dan si boste lahko ogledali tudi galerijo likovnih upodobitev naših predsednikov v naši dvorani, po kateri vas bo popeljalo naše strokovno osebje. Brezplačne knjige boste lahko prevzeli pri ge. Mateji Rizvič v 1. nadstropju, za morebitno predstavitev galerije naših predsednikov pa se, prosimo, poprej napovejte na e-naslov: tajnistvo@slovenska-matica.si.

John Taylor – William Shakespeare, 1611

Slovenska matica verjame v moč knjig in njihovih sporočil. Že več kot stoletje in pol nas vodi zavedanje, da smo se s suverenostjo lastnega jezika, kulture in znanosti vpisali na zemljevid evropskih narodov in držav in da bomo samo z ohranjanjem in krepitvijo slovenske jezikovne, kulturne in znanstvene zavesti in identitete na njem stali in obstali tudi v prihodnje. Zato tudi v digitalni dobi ne pristajamo na pomislek, da je knjiga nekaj staromodnega in preživetega in da jo lahko nadomesti informacija s spleta. Slovenska matica je v svoji zgodovini doživela tri vojne kataklizme in menjave številnih državnih tvorb in je prav zaradi svojega zavedanja o moči knjige vse tudi preživela.

Doc. dr. Ignacija Fridl Jarc,
tajnica-urednica Slovenske matice


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja