Nove knjige Založbe ZRC: Jurij Slatkonja (1456–1522)


Založba ZRC je na svoji zadnji tiskovni konferenci v Atriju predstavila več knjig, med njimi se je poklonila slavnemu Juriju Slatkonji, ustanovitelju legendarnih Dunajskih dečkov. Naslov knjige je Jurij Slatkonja (1456–1522). Od Kranjske do Dunaja.

Jurij Slatkonja

Knjiga sedmih mednarodno uveljavljenih avtorjev s področij zgodovinskih, muzikoloških in umetnostnozgodovinskih znanosti govori o življenju, delovanju in upodobitvah Jurija Slatkonje iz Ljubljane, cerkvenega dostojanstvenika in organizatorja dvorne glasbene kapele Maksimilijana I.

Monumentalnost groba

Delo je razdeljeno v tri tematske sklope. Prvi obravnava Slatkonjevo življenjsko in karierno pot. Posebno pozornost namenja njegovemu krajevnemu in socialnemu izvoru ter vplivu mreže njegovih poznanstev na njegovo delovanje in se ukvarja z njegovo vlogo po posvetitvi v dunajskega škofa leta 1513.

Albrecht Dürer – Maksimilijan I., 1519

Drugi sklop je posvečen Slatkonji kot glasbeniku. Prva razprava podaja pregled dosedanjih obravnav Jurija Slatkonje kot glasbenika ter ovrednoti njegovo znano skladateljsko delo. Sledi prispevek o tedanji organizaciji cesarske dvorne kapele in Slatkonjevi vlogi. Sklop zaključuje pregledna predstavitev glasbenih aktivnosti na Slovenskem v njegovem času.

Napis na grobu

Zadnji sklop prinaša analizo Slatkonjevih upodobitev iz obdobja zgodnjega novega veka ter analizo Slatkonjevega epitafa v dunajski stolnici, zlasti glede na njegovo avtorstvo. Vsi prispevki temeljijo na arhivskih virih, nekateri so bili za to publikacijo uporabljeni prvič.

Naslovnica

Slatkonjevo življenje in delo umeščajo tako v slovenski nacionalni kot tudi širši evropski prostor.

Od leta 2000 Dunajska nadškofija podeljuje vsako leto nagrado za novo liturgično glasbo, poimenovano po škofu Slatkonji.

Dunajski nagrobnik, ki si ga je sam pripravil, ga kaže v naravni velikosti, oblečenega v škofovski ornat

V okviru Zavoda Friderik Irenej Baraga v Novem mestu deluje po Slatkonji poimenovan Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja.

Jurij Slatkonja je pokopan v dunajski katedrali svetega Štefana in ima v steno na levi stranski ladji cerkve vzidan velik kamnit nagrobnik.

Nagrobnik

Deloval je kot kaplan in kantor na dunajskem dvoru. Leta 1498 je kot zborovodja osnoval zbor kapelskih dečkov, kasneje slovečega Zbora dunajskih dečkov, ki deluje še danes.

Jurij Slatkonja je bil prvi dunajski škof.

O Juriju Slatkonji je obširno pisal umetnostni in glasbeni zgodovinar Josip Mantuani tako v več slovenskih revijah – zelo dolg zapis v več nadaljevanjih v reviji Dom in svet leta 1907 – kot v svoji zgodovini glasbenega Dunaja – Die Musik in Wien, 1907.

Knjig je izšla v sozaložništvu Založbe ZRC in Slovenske matice. Uredili sta jo Lilijana Žnidaršič Golec in Metoda Kokole. Med drugimi avtorji, poleg Lilijana Žnidaršič Golec, so še Gašper Cerkovnik, Klemen Grabnar, Matej Klemenčič,  Grantley McDonald, Marko Motnik in Katarina Šter.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja