Preslišani glas iz fašističnih taborišč Fortunata Mikuletiča v italijanščini


V Atriju ZRC bodo v ponedeljek, 8. aprila, ob 12.30 predstavili knjigo Internatite. Una voce inascoltata dai campi fascisti (1940-43) (Preslišani glas iz fašističnih taborišč), italijanski prevod knjige tržaškega odvetnika Fortunata Mikuletiča. V slovenščini je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi leta 1974. Knjigo je prevedel Ravel Kodrič.

Naslovnica

Knjigo je uredil zgodovinar Giuseppe Lorentini, vodja dokumentacijskega  centra v Casoliju, kjer je od leta 1940 do 1944 delovalo internacijsko taborišče (www.campocasoli.org). Poleg Mikuletiča so bili v njem internirani tudi slikar Ljubo Ravnikar, zdravnik Peter Držaj in drugi Slovenci.

Na predstavitvi bodo sodelovali: Oto Luthar (ZRC SAZU), Marta Verginella (Univerza v Ljubljani), Constantino di Sante (Univerza v Moliseju), Giuseppe Lorentini (Univerza v Moliseju), Giovanni Cerchia (Univerza v Moliseju).

Tržaški odvetnik Fortunat Mikuletič (1888-1965), ki so ga fašistične oblasti med drugo svetovno vojno konfinirale v kraj Casoli (pokrajina Chieti v Abrucih), je o svojih doživetjih v internaciji pisal v Primorskem dnevniku in o tem pripravil tudi številne oddaje za Radio Trst A. Goriška Mohorjeva družba je leta 1974 njegove dnevniške zapise (v glavnem so izšli v obliki podlistka v Primorskem dnevniku) posthumno izdala v knjigi Internatitis, ki je pravkar doživela italijanski prevod. Knjigo z naslovom Internatite (založba Round Robin) je uredil zgodovinar Giuseppe Lorentini, vodja dokumentacijskega centra v Casoliju, v italijanščino pa prevedel Ravel Kodrič. Lorentini je o Mikuletiču napisal tudi diplomsko nalogo.

Slovenska izdaja iz leta 1974

Italijanski zgodovinar je Mikuletičevo zapuščino med drugim raziskoval v arhivu Primorskega dnevnika in na odseku za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice. V ljubljanskem Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije si je med drugim ogledal tam shranjene slike Ljuba Ravnikarja (1905-1973), akademskega slikarja, ki je z Mikuletičem delil konfinacijo v Casoliju in v bližnjem Corropoliju. Umetnik, ki je bil prej sošolec in nato pomočnik padlega tigrovskega voditelja Danila Zelena, je upodobil vsakdanje življenje v konfinaciji. Nekatere njegove slike so v knjigi Internatite, ki je v slovenskem izvirniku že zdavnaj razprodana, zato bi jo bilo dobro ponatisniti. (Po Primorskem dnevniku)

Knjigo so 5. aprila predstavii v Novinarsem krožku v Trstu.

Iz prvih italijanskih objav

Leta 1941, ko po Evropi divja vojna, je slovenski odvetnik iz Trsta, osumljen protifašističnega delovanja, iztrgan iz življenja in interniran v fašistična taborišča Corropoli in kasneje Casoli v Abrucih. Zvesta pripoved o vsakdanjem življenju v fašističnih taboriščih, Internatite, poleg pripovedi o Mikuletičevi osebni izkušnji plete mozaik usod internirancev, klobčič ustavljenih življenj, vsa prizadeta s tisto boleznijo duše, ki jo avtor hudomušno definira. kot “mednarodna”. Mikuletičeva sposobnost razločevanja svetlobe tudi v najgostejši temi se kaže na vsaki strani teh intenzivnih, na trenutke presenetljivo veselih spominov, ki se današnjim bralcem ponujajo kot poklon človeškemu odporu in svarilo za prihodnje generacije. Besedilo bogatijo ilustracije slikarja Ljuba Ravnikarja, Mikuletičevega prijatelja in soborca v internaciji.

https://www.ilcentro.it/chieti/testimonianza-inedita-dal-campo-di-casoli-1.3166750

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja