Je dr. Dimitrij Rupel napisal svoj pogled na sodobno slovensko zgodovino ?


V knjigarni Konzorcij Mladinske knjige so danes predstavili knjigo Voditelji Slovenije dr. Dimitrija Rupla s podnaslovom Pučnik, Kučan, Drnovšek, Janša.

Predsednica uprave Mladinske knjige Simona Mele je pozdravila avtorja knjige, dr. Dimitrija Rupla, vse zbrane in visoka gosta, bivšega predsednika Milana Kučana  in politika Janeza Janšo, in v kratkem govoru poudarila, da v založbi žlahtnosti naših vsebin in skoraj 80-letni tradiciji dodajamo tudi sodobnost in s pomočjo modernih tehnologij omogočamo bralcem in uporabnikom, da kadarkoli in kjerkoli dostopajo do naših vsebin.”


Urednica knjige Nela Malečkar je uvodoma opozorila, da je knjiga Voditelji Slovenije izšla v zbirki Premiki, ki je začela izhajati leta 1992, ime pa je dobila po knjigi Premiki avtorja Janeza Janše, ki je takrat opisal nastajanje in obrambo slovenske države med leti 1988 in 1992. Več kot tri desetletja zatem je zbirka še živa in v njej vsako leto izide vsaj ena knjiga, bodisi izvirna bodisi prevodna. Letos je to knjiga Voditelji Slovenije dr. Dimitrija Rupla, ki govori o istih prelomnih trenutkih, o katerih je v Premikih pisal Janša, vendar v daljšem časovnem obdobju.

S tiskovne konference, foto MK/Saša Kovačič

Glavnina knjige se odvija med leti 1988 in 2009 z glavnim poudarkom na voditeljih v tem času, ki so odigrali vodilno vlogo v ustanovitvi slovenske nacionalne države. »Knjiga ima štiri ‘glavne junake’ in dva sta danes med nami,« je dejala urednica knjige Nela Malečkar. »Zelo redko se zgodi, da ko predstavljamo novo knjigo, glavni junaki sedijo med občinstvom, kar pomeni, da bosta imela priložnost tudi replicirati oziroma dodati kakšno svojo misel,« je dodala.

Avtor je štiri junake razvrstil kronološko, kakor so vstopali v svet politike. »Peti junak te knjige je gotovo avtor,« je še rekla urednica Nela Malečkar in poudarila, da dr. Rupel politike, o katerih govori, osebno pozna, z njimi je tudi poklicno sodeloval, zato je njegovo pisanje tako analitično kot osebno, kar mu daje poseben čar.

Dr. Rupel je na vprašanje o razlogih za nastanek knjige,  odgovoril, da jih je več in da je morda posredi tudi kakšno naključje. »Knjiga bi lahko bila eden od priročnikov za slovensko zgodovino; nekje v besedilu sem tudi zapisal, da bi bilo prav, da bi politiki, ki kandidirajo za visoke funkcije v naši državi, delali poseben izpit … Vprašanja, ki jih jaz odpiram v Voditeljih Slovenije, so izpitna vprašanja, na katera bi morali bodoči državniki znati odgovoriti.«

Morda je iz posnetka tiskovne konference treba poudariti dvoje sklepnih Ruplovih misli: da v naših politikih in politiki na splošno ni dovolj osebnostne kulture ter da v polpretekli ali sodobni zgodovini, o kateri piše, ne bi mogli pogrešati nikogar od obravnavanih politikov.

Vprašanje pa vendarle je, zakaj tu ni še Franceta Bučarja, ki je v slovenskem parlamentu 25. junija 1991 razglasil novo samostojno slovensko državo, Republiko Slovenijo ?

https://web.facebook.com/MladinskaKnjiga/videos/1073492700603316 (osnovno kazalo za pogled video posnetka).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja