Roman Na Klancu Tine Vrščaj nominiran za nagrado EU za književnost


Konzorcij nagrade Evropske unije za književnost je zadnj dan v februarju razkril trinajst nominirancev za leto 2024, med njimi je tudi roman Na Klancu slovenske pisateljice Tine Vrščaj.

Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje obetavnim avtorjem leposlovja iz Evropske unije in zunaj nje. V triletnih ciklih na ta način počastijo 41 izjemnih novih literarnih talentov iz 41 držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Sedem članov evropske žirije bo v prihodnjem mesecu prebralo odlomke nominiranih del in izbralo zmagovalca oz. zmagovalko ter pet dobitnikov posebnih priznanj, ki bodo razkriti na slavnostni podelitvi 4. aprila ob 17. uri na Bruseljskem knjižnem sejmu.

Tina Vrščaj je za roman Na Klancu prejela tudi nagrado modra ptica 2022. Gre za družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v sedanjost, morda pa že tudi bližnjo prihodnost. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in ki počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem. Eva skuša živeti življenje mimo sodobnih tehnologij in okoljsko zavedno, v skrbi za usodo Zemlje, hkrati pa si želi poiskati službo, da bi prispevala v vse bolj prazen družinski proračun. Toda v svojemu poskusu preseganja egoizma navzven deluje čudaška, vse bolj se odtujuje od partnerja. Roman z veščim prepletom intimnih in družbenih tem in motivov – ekologija, kritika družbenih omrežij, prevpraševanje odnosov med spoli, vprašanja materinskosti – zadene v samo bistvo današnjega časa in odnosov; hkrati pa s svojo strukturo deluje izredno razgibano, dramatično, že skoraj filmsko.

Tina Vrščaj, foto MK

O avtorici:

Tina Vrščaj je pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka. Deluje kot svobodna umetnica, piše literarne kritike in eseje. Napisala je romana Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012). V legendarni zbirki Čebelica je leta 2017 izšla njena pravljica za otroke Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata, v letu 2018 pa pri Cankarjevi založbi zbirka kratkih zgodb Plašč. Leta 2021 je pri Mladinski knjigi izšla njena knjiga za otroke Balabuga!.

Tina Vrščaj o nominaciji:

»Bruseljski veter se ti zažene v hrbet – tak je ta občutek. Klanec je dobil vozovnico za Evropo: ta zares slovenski roman, tako prežet z lokalnim, bo zdaj lahko preveril, ali se v njem zrcalijo tudi globalne sile. Ponosna sem nanj, malo se pa tudi grizem zaradi vrtinca, v katerega vleče še mene zraven. No, veter imam rada.« In še o tem, da bi Na Klancu dobil nadaljevanje: »Nadaljevanje? Gregor mi je nekam ušel, Eva z otroki pa ostaja z mano. Živi v podstrešni sobi. Včasih se zaradi drugih opravkov ne menim zanjo, a skušnjava je velika.«

Izjava Alenke Kepic Mohar, direktorice Cankarjeve založbe:

»Nominacija romana Na klancu ni presenečenje, a nas je novica, da Tina Vrščaj med trinajstimi nominiranci predstavlja glas Slovenije, zelo razveselila. Roman je leta 2022 dobil nagrado modra ptica, lani je bil nominiran za kresnika, bralci ga navdušeno prebirajo, precej zanimanja zanj je tudi v tujini. Mednarodna nominacija je poklon avtorici Tini Vrščaj in hkrati priznanje strokovnosti presoje slovenskih žirij za literarne nagrade. To je prva nominacija za evropsko nagrado v programu Cankarjeve založbe; leta 2021 je nagrado Evropske unije za književnost prejela Anja Mugerli za delo Čebelja družina, leta 2016 pa Jasmin B. Frelih za roman Na/pol. Tako Cankarjeva založba s samosvojim programom, ki je osredotočen na izvirne avtorje dobre literature, ohranja suverenost na založniškem polju in razvija kakovostno leposlovje – njen programski pogled je usmerjen v prihodnost in v globalni literarni prostor.«

Izjava urednika knjige Aljoše Harlamova:

»Gre za izredno priznanje za uredništvo Cankarjeve založbe, ki ob vrhunski prevodni literaturi zadnja leta vse bolj krepi tudi izvirni program domačih piscev in pisk. Priznanje za naše delo in naše strokovno znanje. Ob tem sem izredno vesel in ponosen tudi zato, ker je nominacijo prejela ravno Tina Vrščaj, ki je večino svojih del izdala pri naši založbi in v vsakem preizkuša nove perspektive, nove literarne navezave in glasove. Roman Na Klancu je od izida nagovoril številne bralke in bralce, tako s temo prevpraševanja »bitke med spoloma« kot z ekološko temo, ki v slovenski literaturi še ni ravno pogosta. Verjamem, da so to vprašanja in problemi, s katerimi se ukvarjata cela Evropa in svet, ter da bo nominacija povečala zanimanje za knjigo tudi izven naših meja, s čimer bo slovenski roman pripomogel tudi k širši, še kako pomembni debati. Za to ne nazadnje pišemo, delamo in izdajamo knjige.«

Drugi nominiranci za nagrado evropske unije za književnost 2024:

Rita Petro: Lindur së prapthi, Albanija; Todor Todorov: Хагабула, Bolgarija; Theis Ørntoft: Jordisk, Danska; Deniz Utlu: Vaters Meer, Nemčija; Puskás Panni: Megmenteni bárkit, Madžarska; María Elísabet Bragadóttir: Sápufuglinn, Islandija; Daina Tabūna: Raganas, Latvija; Aleks Farrugis: Ir-Re Borg, Malta; Sholeh Rezazadeh: Ik ken een berg die op me wacht, Nizozemska; Gabriela Ruivo: Lei da gravidade, Portugalska; Bojan Krivokapić: Vila Fazanka, Srbija; Arbia Braham: Jebel El Milh, Tunizija

Vsi nominirani avtorji in njihova dela bodo promovirani na evropskem prizorišču, da bi dosegli širše in mednarodno občinstvo ter se povezali z bralci zunaj svojih nacionalnih in jezikovnih meja.

Podeljevanje nagrade Evropske unije za književnost poteka v organizaciji konzorcija, ki ga sestavljata Zveza evropskih založnikov ter Mednarodna in evropska zveza knjigotržcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Iliana Ivanova je dejala: “Nominiranci za nagrado Evropske unije za književnost, 13 glasov iz 13 držav, predstavljajo bogastvo literarnega izražanja v Evropi. Čestitam vsem nominirancem, želim jim veliko uspeha v finalnem izboru in se veselim, da bom 4. aprila lahko čestitala zmagovalcu ali zmagovalki. Nekaj pa je gotovo: Evropska literatura in njena izjemna raznolikost sta že zmagali. To bomo proslavili že kmalu, ob dnevu evropskih avtorjev 25. marca.”

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja