Grad Cmurek v Umetninah v žepu


ZRC SAZU vabi v četrtek, 29. februarja, ob 11. uri, v Atrij ZRC na predstavitev sedemindvajsete knjižice iz zbirke Umetnine v žepu Grad Cmurek avtorja Igorja Sapača. Pogovor, ki ga bo vodil dr. Miha Preinfalk, bo obeležil tako izid žepnice kakor tudi 10. obletnico prve okrogle mize o gradu Cmurek iz cikla Gradovi na razpotju leta 2014.

Grafična podoba po Vischerjevi Topographii Ducatus Stiria

Sodelovali bodo:
Izr. prof. dr. Igor Sapač
Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Izr. prof. dr. Mija Oter Gorenčič
ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

Dr. Sonja Bezjak
Muzej norosti, Trate

Prof. dr. Rajko Muršič
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Grad Cmurek, foto Wikipedia

Igor Sapač v žepnici o gradu Cmurek poglobljeno raziskuje enega izmed najstarejših ohranjenih srednjeveških gradov na Slovenskem. S strateško postavitvijo na skalni pomol nad reko Muro, po kateri od leta 1919 poteka mejna črta, grad v širšem prostoru predstavlja edinstven kulturni spomenik.

Grad Cmurek sta okoli leta 1140 kot središče zemljiškega gospostva zgradila Burkhard in njegova žena Judita, ki sta se po njem tudi imenovala. V obsežnem grajskem kompleksu so danes še vedno razpoznavne njegova visokosrednjeveška arhitekturna zasnova in kakovostno izklesani umetnostni elementi. Med zgodnjenovoveškimi prezidavami gradu v renesančno plemiško rezidenco družine Stubenberg izstopa zaključeno monumentalno arkadno notranje dvorišče. Grad, ki je bil stoletja dolgo neločljivo povezan z neposredno okolico, je v 20. stoletju zaznamovala v njem delujoča zaprta socialnovarstvena ustanova oziroma »norišnica«. Po zaslugi posameznikov, združenih v dediščinsko skupnost Muzeja norosti, od leta 2013 ponovno postaja prepoznavno središče obmejnega sožitja.

Predstavitev žepnice bo tokrat združena z okroglo mizo o trenutnem stanju in prihodnosti gradu Cmurek. Na njej bodo poleg avtorja in drugih, ki so sodelovali pri nastanku knjige, svoj pogled na problematiko predstavili tudi strokovnjaki, ki skrbijo za grajsko stavbo in vsebine znotraj starodavnih cmureških zidov.

Pogled iz zraka

Gotska arhitektura v Sloveniji

Razstava je zasnovana kot stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu Cmurek in dopolnjuje v leta 2022 postavljeno stalno razstavo Romanska arhitektura na Slovenskem.

Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov. Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen.

Ob stoti obletnici rojstva dr. Ivana Komelja (1923–1985), uglednega umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in prvega sistematičnega raziskovalca grajske arhitekture in gotske arhitekture na Slovenskem, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju z Muzejem norosti razstavo znova predstavlja javnosti. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje gotske arhitekture v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja in s postavitvijo na Tratah obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja. Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot šesto cerkva in okoli dvesto gradov in dvorcev, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.

Naslovnica

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja