Znani so finalisti za nagrado modra ptica 2024


Mladinska knjiga, ustanoviteljica knjižne nagrade modra ptica, vabi na razglasitev četrtega zmagovalnega romana za mladino, ki bo v sredo, 7. februarja, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29, Ljubljana.

Irena Androjna, foto MK

Na tokratni natečaj za nagrado modra ptica za mladinski roman je prispelo 42 rokopisov 31 avtoric in 11 avtorjev. Žirijo so sestavljali: Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Alenka Kepic Mohar.

Nominirana so štiri dela:

Irena Androjna: Na križišču svetov

Simona Semenič: Bes te lopi

Andrej E. Skubic: Lahko bi umrl na tem kavču z mano

Nina Valič: Prepoparki

Vsa nominirana dela bodo izšla pri založbi Mladinska knjiga v prihodnjih letih, zmagovalni roman pa aprila 2024. Avtor nagrajenega dela prejme nagrado v višini 10.000 evrov bruto.

Simona Semenič, foto DSP/Nada Žgank

Na dogodku bodo člani in članice žirije ter nominirane avtorice in avtor.

O nominiranih delih:

Irena Androjna: Na križišču svetov

Fantazijska pustolovščina z močnimi potezami problemskega romana.

Simona Semenič: Bes te lopi

Fantastična pripoved, ki se razteza med sodobnostjo in preteklostjo ter odpira vrata v magični svet.

Andrej E. Skubic, foto DSP/Tihomir Pinter

Andrej E. Skubic: Lahko bi umrl na tem kavču z mano

Iskriv vpogled v najstništvo na prehodu v novo obdobje odraščanja.

Nina Valič: Prepoparki

Urbana, razgibana in svetla zgodba o prijateljstvu in žalovanju.

Nina Valič, foto Marko Vavpotič

Pogled v zgodovino natečaja in nagrade modra ptica

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst, od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno.

Prvo leto je nagrada modra ptica poletela v roke avtorici Stanki Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, peta je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba, šesta k Simoni Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, zadnja pa k Tini Vrščaj za roman Na Klancu.

Letošnja nagrada bo četrtič podeljena za mladinski roman. Natečaj modra ptica je za založbo pomemben bazen rokopisov za prihodnje objave. Privablja tudi uveljavljene avtorje, ki doslej z založbo še niso sodelovali in del za mladino še niso pisali. Rastoči delež uveljavljenih avtorjev kaže na to, da je nagrada v našem prostoru pridobila ugled in kredibilnost. Knjige so dobro sprejete tako pri širši kot strokovni javnosti.

Že prvi dve mladinski deli sta bili zelo uspešni: roman Kot v filmu je prejel nagrade modra ptica, večernica in desetnica, preveden je v bolgarščino in makedonščino. Roman Zvezde vabijo je prejel nagrado modra ptica, nominiran je bil za nagrado večernica, preveden je v srbski jezik. Obe knjigi sta bili izbrani za nacionalni projekt Rastem s knjigo in bili ponatisnjeni v več kot 20.000 izvodih, obe sta doživeli žepno izdajo.

Natečaj iz leta 2013 je prinesel 3 izdane romane: Kot v filmu Vinka Möderndorferja, Kar ne ubije Cvetke Sokolov in Lica kot češnje Nataše Konc Lorenzutti.

Natečaj, ki se je zaključil leta 2016, pa je prinesel 6 novih knjig: zmagovalno Zvezde vabijo Mihe Mazzinija,  Povej mi po resnici Neli K. Filipić in Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo Mateje Mahnič. Tombola ali življenje Suzane Tratnik je bila nominirana za nagrado večernica in prejela nagrado desetnica, uvrščena je bila v katalog Bele vrane (v katalogu Bele vrane so izbrane najboljše knjige za otroke in mladino z vsega sveta, knjige izbira Mednarodna mladinska knjižnica iz Münchna) ter bila prevedena v srbski jezik. Lov za templjarskim zakladom Milana Petka – Levokova je bil nominiran za nagrado večernica in doživel ponatis. Modri otrok Irene Androjna, ki je bil lani kar dvakrat ponatisnjen, pa je bil izbran za projekt Rastem s knjigo. Knjiga je bila nominirana tudi za nagrado večernica in uvrščena v katalog Bele vrane.

Tudi natečaj, ki se je zaključil v letu 2020 je prinesel izjemna dela, ki so bila uspešna tako med bralci kot med strokovno javnostjo. Zmagovalni roman Skrivno društvo KRVZ je bil nominiran za nagradi večernica in desetnica, uvrščen je bil v katalog Bele vrane in prejel priznanje zlata hruška za izvirno delo. Izšel je tudi v dveh ponatisih v žepni izdaji, po knjigi je nastala gledališka predstava v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Roman Ava Suzane Tratnik je prejel Levstikovo nagrado za izvirno delo, knjiga Grizolda in Maček Lune J. Šribar pa je bila nominirana za nagrado večernica. Strašilka Davorke Štefanec nosi znak zlata hruška in je v slabem letu doživela prvi ponatis, pred kratkim je izšlo njeno nadaljevanje. Zadnji roman iz te bere je Nič več kot prej Manke Kremenšek Križman, ki je izšel jeseni 2023. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja