Mladinska knjiga predstavila letošnji založniški program


Založba Mladinska knjiga je v Knjigarni Konzorcij predstavila program založbe za leto 2024. Glavna urednica dr. Alenka Kepic Mohar je uvodoma povedala, da bo letos izšlo več kot tristo novih naslovov.

Povedala je, da Mladinska knjiga ostaja splošna založba, zato ohranja raznovrsten in raznolik program z mislijo na vse bralce: tiste najmlajše, ki berejo Čebelico, ljubitelje Harryja Potterja, in bralce vrhunskega leposlovja, ali tiste, ki jih zanimajo aktualna družbena dogajanja, politika in zgodovina. Poudarek je na kakovostnih vsebinah – in tudi na njihovi dostopnosti, zato še naprej razvijajo prvo edino aplikacijo za kakovostne vsebine Mladinska knjiga Plus, z Avtorskim portalom pa širijo tudi prostor dogajanja za avtorje.

Dr. Alenka Kepic Mohar

V letošnjem letu se bodo z ilustratorsko mapo, posebnim projektom, poklonili vrhuncem književne ilustracije v Sloveniji.

Prostor za dobre vsebine širijo tudi tako, da vrhunsko leposlovje za otroke, mladino in odrasle izdajajo v različnih oblikah: v tiskani obliki, kot e-knjige in zvočnice ter k temu dodajajo tudi pogovore z avtorji in ustvarjalci v podkastih in videovsebinah, Navdihovalcih. V teh formatih se z avtorji pogovarjajo uredniki, pa tudi novinarji in druge znane osebe; tako kot največja slovenska založba ohranjajo živost literarnega kulturnega prostora.

Tihana Kurtin Jeraj, voditeljica digitalnega uredništva knjižnih digitalnih vsebin, ki se podpisuje pod e-knjige, zvočnice, branke, Navdihovalce in podkaste na MK Plus, je povedala, da je med dosežki preteklega leta najbolj ponosna na novo vzpostavljene partnerske odnose z drugimi založbami, koprodukcije z RTV SLO in sodelovanje z Zvezo slepih in slabovidnih.

Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovja, je predstavil izbrane naslove za otroke, mlade in odrasle iz letošnjega programa. »Leto smo kot vedno začeli s Svetlano Makarovič,« je dejal, »in izdali Malega kakaduja z ilustracijami Polone Lovšin.« Izpostavil je še Gospodično z monstero, nov mladinski roman Maše Ogrizek, ter izbor ljudskih pravljic z območja Balkana, pod katerega se bo podpisala pripovedovalka in pisateljica Špela Frlic, in knjigo za otroke kresnikovega nagrajenca Romana Rozine z ilustracijami Petra Škerla.

Andrej Ilc predstavlja program, foto MK

Posebno pozornost v letošnjem programu namenjajo stripu, tako mladinskemu kot tistemu za odrasle – najteže pričakovana naslova sta Sapiens Yuvala Noaha Hararija in Slepi tekač, v katerem sta združila moči Tadej Golob in ilustrator Jurij Devetak. Pri prevodnem leposlovju je opozoril na avtobiografski roman Svobodna Lee Ypi, rojene v Albaniji v času stalinističnega režima, novo kriminalko Richarda Osmana in dve novosti Joja Nesbøja: trinajsti primer inšpektorja Harryja Høla in zbirko kratkih zgodb.

Nela Malečkar, foto Marijan Zlobec

Urednica Nela Malečkar najbolj nestrpno pričakuje roman Tanje Mastnak o raziskovanju šamanizma v Sibiriji, novo zbirko zgodb Milana Kleča Sončni zahod, ki bo izšla ob avtorjevi 70-letnici, in Segam po nebesnih zvezdah, zgodbo slikarke Elde Piščanec … Voditelji Slovenije, esejistično delo Dimitrija Rupla, ter eseje Helene Koder, avtorice, ki bo svojo prvo knjigo izdala pri 86 letih.

Helena Koder, foto FB 

Izbrane naslove, ki bodo izšli do konca leta, je nanizala še Urška Kaloper, voditeljica uredništva priročnikov. Izpostavila je nekaj tujih in domačih avtorjev, med njimi Tino BončinaKristijana Muska LešnikaSašo KrajncAljošo BagoloVido IgličarSaro Volčič in druge ter predstavila priročnike z različnih področij, od osebne rasti prek pohodništva do kuharskih knjig. (Po tiskovnem sporočilu)

Urška Kaloper, foto osebni arhiv

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja