Cankarjeva založba s prvimi letošnjimi novostmi


Cankarjeva založba vabi na prvo letošnjo predstavitev knjižnih novosti, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 12. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Predstavili bodo priročnik Statistika za začetnike Slavka Jeriča, roman Jurij Kobal gre jutri domov Manke Kremenšek Križman, pesniško zbirko Tuskulum Denisa Škofiča s spremno besedo Tanje Petrič, zbirko zgodb Radiografije Bineta Debeljaka in roman Tomás Nevinson Javierja Maríasa v prevodu Marjete Drobnič.

Novosti 

Dr. Aljoši Harlamovu, glavnemu uredniku Cankarjeve založbe, in uredniku dr. Andreju Blatniku se bodo v pogovoru pridružili avtorji Slavko Jerič, Manka Kremenšek Križman, Denis Škofič in Bine Debeljak ter prevajalka Marjeta Drobnič.

Naslovnica

Statistika je zelo uporabna in zanimiva disciplina, ki je nikakor ni jemati zlahka. Slavko Jerič je sestavil priročnik Statistika za začetnike: kako številke oblikujejo (moj) svet, ki je namenjen vsem študentom in odraslim, ki bi želeli statistiko bolje razumeti. Vodnik po številkah je napisan osebno, skozi Slavkove zgodbe in anekdote, s pomočjo katerih si bomo lažje predstavljali vse običajne napake, ki jih delajo sestavljavci in bralci statistik.

Mediji in stroka so domnevali, da bodo javnost o resnosti situacije lahko prepričale »objektivne številke«, pa tudi, da se ta dovolj razume nanje, da ji bodo informacije v tej obliki najbolj jasne. Pa so se ta pričakovanja izpolnila?

Slavko Jerič (1980) je novinar, matematik, psiholog in avtor podkasta Številke. Leta 2013 mu je Statistično društvo Slovenije podelilo priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih.

Manka Kremenšek Križman je v romanu Jurij Kobal gre jutri domov prepletla intimno pripoved in zgodovino. Jurij Kobal, upokojeni profesor zgodovine, se nekega dne težje bolan in nepremičen prebudi v bolnišnici. Ostali so mu le še spomini: na očeta, ki je med delovanjem v OF končal v Dachauu; na prvo in zadnjo ljubezen, ki jo je dokončno pokopala temačna družinska skrivnost …

Prvoosebna pripoved razkriva intimno življenje, ki je prepleteno z zgodovino druge polovice 20. stoletja, in odkrito odpira temo, ki je pogosto potisnjena na obrobje – vprašanje kvalitete življenja v pozni starosti.

Manca Kremenšek Križman (1964) je avtorica knjig za mladino in odrasle. Njena zadnja kratkoprozna zbirka Tujci  je bila nominirana za nagrado novo mesto short.

Naslovnica

Tuskulum, tretja pesniška zbirka Denisa Škofiča, je poetična, tematska in »mitološka« nadgradnja njegovih prejšnjih dveh. Lirski subjekt, umaknjen od središča v svoj »tuskulum« oziroma »mirno in udobno zavetje,« piše predvsem o naravi in živalskem svetu, ki se rad groteskno preliva v človeškega ali pa se konfliktno stika z njim, o ljudeh in njihovem vsakdanjiku, ki ga prežemajo rituali, družbeni konstrukti, globoke duhovne skrivnosti in erotično doživljanje drugega in sveta.

Njegova pisava zajema iz globin knjižnega jezika, preigrava številne metaforične lege in prepleta besedilo s (pop)kulturnimi in literarnimi referencami, tokrat pa pogosteje in bolj celostno zajema tudi iz narečne govorice.

Denis Škofič je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Avtor dveh samostojnih pesniških zbirk, Sprehajalec ptic (2013) in Seganje (2017), ki je izšla pri Cankarjevi založbi in bila prevedena v grščino.

Naslovnica

Pisava, ki ustvarja Debeljakove zgodbe v knjižnem prvencu Radiografije, deluje kot nekakšen miselni aparat, ki omogoča distanciranje od dogodka in ga preko distance poskuša razumeti, tudi ko gre za nerazumljivo. Pisavo prežema univerzalistična intenca, da med posamezniki, njihovim delovanjem in občutenjem, ni pretiranih razlik, zaradi igre besed pa imamo občutek, da v zgodbah nastopajo samostojni liki, tudi če lahko besedni tok izkaže, da se pravzaprav vse skriva za razlagajočim jazom, ki ga žene dalje prav vprašanje, kako naj pove ravno dovolj: kako razkrivati, ne da bi razkrinkal in določil.

Bine Debeljak (1996) je diplomiral iz filozofije ter primerjalne književnosti in literarne teorije na Univerzi v Ljubljani. Ureja zapuščino pesnika Aleša Debeljaka in dela kot kinooperater. Po nekaj revijalnih objavah je to njegov prvenec.

Naslovnica

Osrednja tema romana Tomás Nevinson španskega avtorja Javierja Maríasa je preizkušnja vesti v okoliščinah, v katerih se lahko znajde človek v zelo posebnem poklicu. Pisatelj raziskuje intimne misli in občutja svojega junaka, hkrati pa opozarja tako na krutost in zaslepljenost terorističnih organizacij kot na neetično delovanje držav, njihovih predstavnikov in posameznikov, ki se znajdejo na njihovi ali nasprotni strani ali pa nekje vmes.

Javier Marías (1951 – 2022), foto Wikipedija

https://en.wikipedia.org/wiki/Javier_Mar%C3%ADas

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja