Prostovoljec ob dnevu spomina na žrtve holokavsta


Ob letošnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ko obeležujemo obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz leta 1945, vabijo v imenu Veleposlaništva Republike Poljske, Cankarjeve založbe in Sinagoge Maribor na predstavitev knjige Prostovoljec Jacka Fairweatherja. Knjigo je prevedla Maja Novak.

Naslovnica angleške izdaje

Širšo, ne le medijsko javnost, pričakujejo v sredo, 24. januarja, ob 17.30 v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor na Židovski 4 v Mariboru, kjer se bodo o knjigi pogovarjali nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske, Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, in Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe.

Prostovoljec pripoveduje neverjetno, a resnično zgodbo o infiltraciji poljskega odporniškega borca Witolda Pileckega leta 1940 v Auschwitz. Pilecki, ki ga je poljska povojna komunistična oblast popolnoma izbrisala iz zgodovine, bi svetu ostal neznan, če se zanj ne bi začel zanimati Jack Fairweather, ki je za svojo knjigo leta 2019 prejel nagrado Costa za najboljšo biografijo.

Jack Fairweather (levo) z Bohdanom Walaskom, 89, leta 2019, ki je ob Witoldu Pileckem sodeloval v varšavski vstajii

Opravil je izjemno delo in Witoldovo življenjsko zgodbo zapisal na osnovi njegovih lastnih zapisov iz leta 1943 in 1945, ki jih je preveril z neštetimi dokumenti in pričevanji, dodano vrednost pa ji daje tudi množica fotografij, vse od taboriščnih portretov, ki glavnim akterjem nadenejo obraze, pa do prej neobjavljenih posnetkov gradnje krematorija.

19. septembra 1940 se je Witold Pilecki zbudil proti zori, tik preden so nemški vojaki in policisti v civilu trkali na njegova vrata, da bi ga aretirali. Pilecki, član poljskega odporniškega podzemlja, ki se je boril proti nacistični okupaciji, se ni poskušal skriti ali pobegniti. Vedel je že, da prihajajo vojaki in kam ga peljejo. Pravzaprav se je prostovoljno odpravil v takrat malo znano koncentracijsko taborišče zunaj mesta Oświęcim. Nemci so ga imenovali Auschwitz in je kot tak svetovno znan, čeprav je taborišče na Poljskem.

Delo osvobaja je najslavnejši in najbolj zloglasni napis ob vhodu v taborišče smrti z več milijoni žrtev

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja