Feri Lainšček z novo knjigo v Zabavni knjižnici pri Slovenski matici


Slovenska matica prijazno vabi na predstavitev svojih novih knjig, ki bo v četrtek, 21. decembra, ob 11. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Feri Lainšček, foto Wikipedija

Na novinarski konferenci Slovenske matice bodo predstavili nove knjige založbe. Kratki mladinski roman Ferija Lainščka Življenje nima naslova, s katerim Slovenska matica po stopetih letih oživlja svojo zbirko Zabavna knjižnica, bosta predstavila pisatelj Feri Lainšček in urednica knjige, tudi avtorica spremne besede dr. Ignacija Fridl Jarc.

Zbornik Slovenski mediji v Avstriji nekoč in danes, v katerem so objavljeni prispevki s predhodnega posveta na Slovenski matici 24. oktobra 2022, bo predstavil urednik dr. Danijel Grafenauer, o zborniku študij prof. dr. Boštjana Anka (1939–2013) z odmevi njegovih sodelavcev in naslednikov z naslovom Gozdar pred svojim časom: študije Boštjana Anka z odmevi bo spregovoril urednik dr. Peter Skoberne, o zborniku iz zbirke Odstiranja z naslovom Vojeslav Molè: umetnostni zgodovinar, pesnik in kulturni posrednik pa urednica doc. dr. Lidija Rezoničnik. Dogodek bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Feri Lainšček, foto Wikipedija

Zbirka Zabavna knjižnica
Feri Lainšček: Življenje nima naslova
Ilustriral: Jure Engelsberger

S kratkim romanom Ferija Lainščka Življenje nima naslova Slovenska matica po stopetih letih oživlja svojo zbirko Zabavna knjižnica, v kateri so do leta 1918 izhajala krajša leposlovna besedila večinoma slovenskih, včasih tudi drugih slovanskih narodov.

Prva Zabavna knjižnica

Z oživitvijo zbirke pred začetkom leta, s katerim vstopajo v praznovanje častitljive 160-letnice Slovenske matice kot najstarejše posvetne slovenske kulturne in znanstvene ustanove, pa Zabavni knjižnici niso nadeli le nove zunanje podobe, temveč so jo tudi vsebinsko namenili le za izvirna nova slovenska literarna dela za otroke in mladino. Čeprav naslov Zabavna knjižnica in logotip z odprto, smejočo se knjigo, ki ga je oblikoval ilustrator Jure Engelsberger, morda na prvi pogled vabita k branju lahkotnejšega komičnega žanra, pa je to v resnici zbirka kvalitetne literature za mlade, kot je tudi prvotno ime označevalo leposlovje nasproti znanstvenim in strokovnim besedilom. Oživljena zbirka tako odstira stisko, občutenje in doživljanje otrok in mladostnikov, njihov miselni svet in njihovo družbeno okolje.

Tako je bilo včasih

Slovenski matici je v veselje, da zbirko uvaja nov kratki roman Ferija Lainščka, pisatelja, ki je s svojimi Mislicami, nagrajenimi s priznanjem večernica leta 2001 za najboljše slovensko leposlovno mladinsko delo, pa tudi z deli Velecirkus Argo (1996), Ajša Najša (1989), Hit poletja (2008) in pravljičnimi utrniki o Mišku in Belamiški, že doslej pomembno sooblikoval literarno obzorje mladih generacij zadnjih dveh desetletij.

Naslovnica

Življenje nima naslova je kratek roman o dečku Denzi, ki živi ob psihično bolni materi, zato doživlja vrsto pretresov, vključno z mamino krajo, odhodom k starim staršem, soočenjem s pijanim dedkom in mnogimi zapleti, ki jih, skrite pred našimi očmi, še vedno preveč pogosto izkušajo mnogi otroci med nami. Lainščkov roman odlikujejo pretanjeno prisluškovanje srcu mladih ljudi, očarljiva dinamičnost dogajanja in danes vse preveč redka pripovedovalska iskrenost.

Feri Lainšček, foto Pomurec.com

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja