Galerija Fotografija – srečanje z nagrajencem Simonom Changom


Galerija Fotografija, Trubarjeva cesta 72 (Center Rog, vhod s Petkovškovega nabrežja ob Ljubljanici) vabi na srečanje in pogovor s fotografom Simonom Changom. Družabni prednovoletni dogodek bo v ponedeljek, 18. decembra, ob 18. uri.

Nagrajena knjiga

Pogovor s fotografom Simonom Changom bo o njegovi novi knjigi Pastirji in klavnica, ki je bila na 39. Slovenskem knjižnem sejmu razglašena za najlepše oblikovano knjigo 2023.

Simon Chang na razstavi Matjaža Krivica, foto Marijan Zlobec

Kot je sporočila Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, je nagrado za najlepše oblikovano knjigo za odrasle ter nagrado za najlepše oblikovano knjigo 2023 prejela Galerija Fotografija s knjigo Simona Changa Pastirji in klavnica / Shepherds and the Slaughterhouse.

Nagrajenci na odru na 39. SKS, foto Nik Erik Neubauer

Knjigo sta oblikovala že večkrat nagrajena Anja Delbello in Aljaž Vesel iz Studia AA.

Črkopis je delo tipoRenesanse, tiskala je tiskarna Medium iz Žirovnice, založila pa Galerija Fotografija.

Izdajo knjige je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Kitajske (Tajvan).

O nagrajeni knjigi Pastirji in klavnica

Med dvema obiskoma Kurdistana – prvem leta 2018 in drugem leta 2019 – sta Changa pritegnila kraja, ki sta del vsakdanjega življenja tamkajšnjih prebivalcev, a sta od oči javnosti vseeno odmaknjena. Prvi je psihiatrična bolnišnica Hawler, drugi pa klavnica Duhok v semelskih gorah. Fotograf je svoja srečanja dokumentiral s fotografijami in v obliki esejev ter omogočil bralcu, da se potopi v zgodbe o kurdskem ljudstvu, ki trenutno biva na območju, razdeljenem med štiri države, in vsaj za trenutek ugleda njihova neverjetna življenja.

Simon Chang na 39. SKS, foto Marijan Zlobec

Kurdistan je bil v preteklih letih pogosto središče foto novinarskega poročanja. Avtonomna regija, ki se razteza na severu Iraka, Sirije, Turčije in Irana, je bila od leta 2014 dalje podvržena nasilju islamskih radikalnih skupin, toda na točki, kjer so mnogi fotografi usmerili svoj objektiv proti samemu konfliktu, so Simona Changa bolj zanimale manj očitne skrite rane naroda.

Simon Chang in lektor in prijatelj Matej Horzelenberg na 39. SKS, foto Marijan Zlobec

Knjiga vključuje eseje Simona Changa v slovenščini in angleščini.

Ob 19. uri pa na koncertu jazz instrumentalistov Last Minute Quartet in prednovoletnem druženju s prijatelji Galerije Fotografija.

Srečanje na 39. SKS

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja