Cankarjeva založba razpisuje že drugo delavnico pisanja ljubezenskega romana


Že prva delavnica ljubezenskega romana Cankarjeve založbe, ki je potekala v prvi polovici letošnjega leta, je prinesla nekaj odličnih novih romanov. Cankarjeva založba se je zato odločila, da nadaljuje s spodbujanjem pisanja izvirne berljive književnosti in razširi ponudbo popularnih žanrov v Sloveniji, zato znova razpisuje ustvarjalno delavnico ljubezenskega romana.

V Sloveniji je v zadnjem desetletju zacvetela kriminalka, v tujini že dolgo priljubljen žanr, kar priča o tem, da si tudi domači bralci želijo – in cenijo – kakovostna žanrska dela. Kako pa je s preostalimi žanri? Na tujem lestvice najbolje prodajanih knjig trenutno zaseda kar nekaj avtoric in avtorjev, ki pišejo – celo izključno – ljubezenske romane (Colleen Hoover, Taylor Jenkins Reid, Emily Henry idr.). Glede na popularnost nekaterih slovenskih del z ljubezensko vsebino v preteklosti (npr. Kalipso, Vesna Milek; Ljubezen v f-molu, Elza Budau …) so prepričani, da bo zanimanje med bralkami in bralci zopet zbudil tudi kakovosten sodoben ljubezenski roman.

Delavnico bo na kakih petnajstih rednih popoldanskih srečanjih sredi Ljubljane v prvi polovici leta 2024 vodila Lara Paukovič, avtorica romanov Poletje v gostilni in Malomeščani in doktorska študentka literarnih ved Univerze v Ljubljani.

Sodelovala bosta dr. Andrej Blatnik in dr. Aljoša Harlamov ter drugi literarni strokovnjaki. Na delavnici bodo udeleženke in udeleženci obravnavali lastna in druga besedila ter se spoznavali z različnimi možnostmi ubeseditve svojih zamisli. Udeležba je brezplačna, pogoj zanjo je zmožnost dela v skupini in kritičnega pogleda na pisanje.

Kandidatke in kandidati za delavnico naj pošljejo vsaj 10.000 znakov lastnega – objavljenega ali neobjavljenega – leposlovnega besedila, kratek koncept načrtovanega romana (20 do 40 vrstic) in kratko biografijo, v kateri omenite tudi svoje ustvarjalne izkušnje in želje. Priložijo naj domači in elektronski naslov.

Na delavnico bo sprejetih 10 do 12 udeleženk in udeležencev. Odločitev komisije za izbiro, ki jo sestavljajo mentorica delavnice in urednika Cankarjeve založbe, je dokončna.

Po zaključku delavnice bo sledilo individualno delo z najbolj uspešnimi v želji, da na knjižni trg pridejo čim boljši izvirni ljubezenski romani.

Prijave sprejemajo do 8. januarja 2024 na naslov ljubezen@cankarjeva-z.si, en izvod gradiva pa naj zainteresirani v fizični obliki pošljejo tudi na naslov Cankarjeva založba, Slovenska 29, 1000 Ljubljana z oznako »za delavnico« in pripisom svojega elektronskega naslova. Komisija bo svoje odločitve sporočila po elektronski poti v začetku januarja.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja