Pet novih knjižnih naslovov pri Cankarjevi založbi


Cankarjeva založba pripravlja v torek, 12. decembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani verjetno še zadnjo letošnjo predstavitev svojih najnovejših knjig. Predstavili bodo zbirko kratkih zgodb Srečni konci Neli Filipić, romana Nadležna ljubezen Elene Ferrante v prevodu Daše Perme Jurjavčič in Vse ali nič Anžeta Voha Boštica, zbirko esejev Knjiga o jugu Jurice Pavičića v prevodu Sonje Polanc iz zbirke S poti in Je to knjiga? dr. Mihe Kovača in Angusa Phillipsa v prevodu Jake Gerčarja iz zbirke Bralna znamenja.

Dr. Aljoši Harlamovu, glavnemu uredniku Cankarjeve založbe, in uredniku dr. Andreju Blatniku se bodo v pogovoru pridružili avtorja dr. Miha Kovač in Neli Filipić ter prevajalci Daša Perme Jurjavčič, Sonja Polanc in Jaka Gerčar.

Srečni konci Neli Filipić so zbirka črnohumornih, satiričnih, družbenokritičnih in feminističnih kratkih zgodb, ki prevprašujejo položaj posameznikov, umetnic, starostnikov in starostnic in žensk v sodobni družbi. Secirajo naše odnose, čustva, položaje in eksistencialne lege.

Miha Kovač kot Schwentnerjev nagrajenec, foto Marijan Zlobec

Nadležna ljubezen je prvi roman, izdan pod psevdonimom Elena Ferrante. Napisan je v zadržanem, a občutljivem jeziku, ima elemente psihološke srhljivke, loteva pa se za pisateljico značilne teme, to je odnosa med materjo in hčerjo, kompleksnega vozla laži in čustev, ki ju veže.

Dr. Andrej Blatnik, foto Marijan Zlobec

Vse ali nič je zgodba o mladem politologu Franju, ki se znajde v svetu politike, kjer se sooča z notranjepolitičnimi boji, korupcijo in moralnimi dilemami, medtem ko skuša napredovati v karieri. Roman o tipični streznitvi, ki jo prinese soočenje s trdo realnostjo preživetja, bildungsroman o poznem odraščanju idealističnega mladeniča s province ter družbenokritična politična srhljivka.

Dr. Aljoša Harlamov, foto MK

Predstavili bodo tudi Knjigo o jugu Jurice Pavičića, ki kritično preučuje stereotipne iluzije o jugu kot idealnem okolju, razkriva jadransko obalo kot industrijsko opustošeno in izključeno iz napredka ter jo obravnava kot območje nenehnih novih začetkov. Avtor se bo 14. in 15. decembra mudil v Ljubljani in bo gost Alminega večera v Cankarjevem domu, ko se bo z njim pogovarjal dr. Andrej Blatnik.

Jurica Pavičić, foto www.sbhfob.se

V zbirki esejev Je to knjiga? avtorja dr. Miha Kovač in Angus Phillips analizirata družbeno paradigmo, v kateri knjiga izgublja status privilegiranega medija znanja, in hkrati pokažeta, kaj vse izgubimo, če se kot družba in posamezniki odpovemo branju knjižnih vsebin.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja