Slovenska matica z okroglo mizo Mediji danes


Slovenska matica vabi na okroglo mizo Mediji danes, ki bo v sredo, 15. novembra, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani. Tokratna Matičina okrogla miza bo posvečena medijem. Na njej bodo sodelovali dr. Igor Lukšič, dr. Peter Gregorčič, Ksenija Horvat in Peter Merše.

Kaj lahko pove okrogla miza o slovenskih medijih, ki so nenehno na udaru javnosti, polemik, kritik, menjav, prepirov, tožb, osebnih zamer, celo nekakšnih maščevanj, položajnih in uredniških zamenjav, stavk, javnih shodov, tožb …, kot jih v prejšnjih obdobjih in časih ni bilo ?

Zakaj je bilo po letu 1991 pa do danes zoper novinarje vloženih na stotine tožb s procesi na sodiščih ? Jih je bilo še premaloali preveč ? Niso bile prave in bi morali novinarji tožiti vsakršne kriminalce ?

Imajo mediji nasploh preveliko vlogo v družbi ? Se postavljajo nad politiko in z njo manipulirajo kolikor se jim zahoče ? Živijo na račun medsebojnega obtoževanja, blatenja, nenehnih sprovociranih kriz, nastopov in nastopaštva, egoizma, ki daleč presega status novinarja ali urednika, pa tudi lastnike ali lastništva medijev ?

Zakaj je položaj medijev tak, da avtomatično ali v naprej veš, kaj bo kdo pisal, govoril, kritiziral ali s sliko kazal ? In kakšen je njegov osebni (ideološki, strankarski, materialni) interes ?

Dr. Igor Lukšič, foto Wikipedija

Zakaj ugled medijev strmo pada oziroma nima kakršne širše podpore, ki bi dosegla splošni interes javnosti, kot so bili mediji odmevni in vljudni ter do javnosti spoštljivi nekoč ?

Zakaj v javnosti nastopa vse več afer osebnega značaja, ki posegajo v intimo v družbenem življenju nepomembnih ljudi, ki pa se jih predstavlja kot “vplivnice”, “vplivneže” ipd., čeprav nimajo nikakršne javne funkcije ali vloge.

Zakaj v javnosti nastopajo medijski začetniki in dobivajo visoke položaje mimo profesionalnih vrednot in standardov ? Ve pa se “čigavi so” ?

Zakaj je postalo bistvo novinarja vprašanje: “Komu pripada ali čigav je ?”

Zakaj nekateri uredniki in novinarji delajo javno zgago že desetletja dolgo in od tega vztrajnega negativizma živijo ?

Dr. Peter Gregorčič, foto Univerza v Ljubljani

Kam je padla slovenska družba, da je kakršen koli škandal vedno večja “vrednota” ?

Okrogla miza ne more biti nekakšna debata, kjer je na podlagi udeležencev že v naprej jasno, kaj bodo govorili ?

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je novi in mladi glavni urednik Dela Mitja Gorjup dvignil naklado in odprtost časopisa, da je imel 90.000 naklade, Sobotna priloga 100.000 do 120.000. Kaj je danes, si lahko ogledate vsak dan.

Ksenija Horvat, foto Wikipedija

Zakaj oblast tako zelo zanimajo mediji, da je naravnost obsedena z njimi ?

In zakaj so mediji tako obsedeni z vsakršno oblastjo in politiki ?

Kaj je bistvo novinarstva danes: da informira ali javno spletkari, prudicira intrige ter blati “drugo stran” ?

Peter Merše, foto FB

Zakaj vedno več ljudi medijev ne spremlja več ?

Mi je treba na okroglo mizo, če bi želel izvedeti še kaj več ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja