Gostovanje tržaške založbe Mladika pri Slovenski matici


Slovenska matica vabi na predstavitev pripovednega dela Eveline Umek P’nče, ki bo v četrtek, 9. novembra, ob 17. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I, Ljubljana). Pogovor o knjigi, ki je izšla pri založbi Mladika, bodo oblikovali pisateljica Evelina Umek, filozof in pisatelj doc. dr. Igor Škamperle, ilustrator Štefan Turk in urednica založbe Mladika Nadia Roncelli.

Naslovnica

Pripovedno delo Eveline Umek sega v avtoričino otroštvo, v čas druge svetovne vojne v tržaškem predelu Sveti Ivan, kjer je na začetku 20. stoletja odraščal tudi pisatelj Vladimir Bartol. Avtorica je zgodbo svojega otroštva, v kateri se zrcali tragedija druge svetovne vojne in krivice, ki so prizadele slovenski živelj v Trstu, prikazala skozi otroške oči, kar ustvarja poseben odnos do obravnavanega zgodovinskega obdobja in takratne družbe. Knjigo bogatijo črno-bele slike ilustratorja Štefana Turka.

Urednica založbe Mladika Nadia Roncelli, foto Marijan Zlobec

»Punčka, ki so ji rekli P’nče, se je rodila nekaj mesecev pred drugo svetovno vojno. V najtežjih letih je doživljala negotovost, strah, obup in smrt. Kljub temu je z otroško milino živela življenje na mandriji, obdana z ljubeznijo družine in razkošjem narave.«

Evelina Umek, foto Marijan Zlobec

Dogodek soorganizirata Slovenska matica in Mladika. Dogodek je del prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Tržaška založba Mladika bo sodelovala na 39. Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo od 21. do 26. novembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. V dvorani Kocka bo Mladika razstavljala in prodajala svoje knjige na stojnici Slovenska knjiga v Italiji. Sejem ob odprt od 9. do 20. ure,  v soboto bo svoje uri zaprl ob 21. uri, v nedeljo pa ob 18. uri. O Mladikinih dogodkih v sejemskem programu bodo sproti obveščali.

Predstavljamo še zadnjo številko revije Mladika

Revija Mladika

Uvodno misel v septembrsko Mladiko 2023 z zaporedno številko 6-7 je napisal Sergij Pahor. Avtor uvodnika ramišlja o iztekajočem se poletju, ki so ga zaznamovale grozovite poplave v Sloveniji, in o začetku šolskega leta, za katero sta značilni upad šolske populacije v slovenskih šolah v Italiji in napovedana racionalizacija šolskega sistema s krčenjem ravnateljskih mest in šol.

Igor Bahovec v rubriki Oseba in družba piše o sinodalnem procesu, ki lahko vodi k ustvarjanju smiselnega odgovora na krizo sodobne kulture in na izzive, ki zadevajo življenje Cerkve in družbe.

Bralcu v razmislek so počitniška zapažanju Tomaža Simčiča s kritičnim in humornim pogledom na nekatere sodobne družbene pojave.

V rubriki Naš utrip najdemo fotokroniko Študijskih dnevov Draga 2023, na kateri so bile v prvem planu teme bratstva, inovacije in političnih dilem.

Dr. Igor Škamperle, foto Marijan Zlobec

V Fokusu Andrej Černic piše o negativni finančni spirali nepremičninske družbe Dom, ki je lastnica prostorov, v katerih domujejo številne slovenske organizacije in ustanove v Trstu in okolici.

Erika Jazbar je avtorica članka o političnem umoru v Slovenski Benečiji poleti 1949, ko je bil ob bregovih Nadiže umorjen tajnik DFS v Špetru Andrej Juša.

Drago Sedmak piše o spominih na kominform v tržaškem Križu med letoma 1949 in 1959, ki je povzročil velik razdor v vasi in pogojeval življenje domačinov ter odnos do nepremičnin.

V rubriki Ekologija avtor spregovori o alarmantnem pristopu do poročanja o vremenskih pojavih, ki poteka marsikdaj v duhu nestrokovnih pretiravanj, ko si vseskozi sledijo oznake »katastrofalno« ali »apokalptično« ipd. Pogosto tak način pisanja v ljudeh povzroča neutemljen preplah in nelagodje, predvsem pa kvarno vpliva na rast in razvoj družbe.

Nadia Roncelli, foto Slovenski mediji v Italiji

Nadia Roncelli poroča o poletnem dogajanju v založbi Mladika ter o knjižnih novostih slovenskih avtorjev v Italiji. V Anteni beremo veliko novic iz zamejstva in zdomstva.

V rubriki literatura sta objavljena cikel pesmi Andraža Poliča Burja, ki je bil priporočen na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in fantastična kriminalna zgodba Leva Detele Brez solz, ki je bila prav tako priporočena na istem natečaju.

V rubriki Prebrali so za vas Adrijan Pahor predstavi zbirko kratkih zgodb Alexa Kama Devetak Nedaleč.

Franc Križnar piše o primorskem glasbenikm Bojanu Glavini, ki je organist, pianist, skladatelj, pedagog, publicist in predavatelj. Mojca Polona Vaupotič piše o muzeju sodobne mode, ki ima sedež v Trstu.

Besedo besedi

Pri mladinski prilogi Rast so sodelovali avtor uvodnika na temo Svetovnega dneva mladih Ivan Boškin, Julija Cotič, ki je pripravila pogovor z dvema udeleženkama Svetovnega dneva mladih v Lizboni Vido Cotič in Laro Bearzi, Jernej Močnik, ki pripoveduje o svojem doživljanju SDM. Simon Cotič piše o svoji raziskovalni izkušnji na King’s Collegeu v Londonu. Andrej Cotič, Nikolaj Černic in Demetra Picco odgovarjajo na vprašanja Julije Cotič o svojem romanju v Santiago de Compostela – Camino, Vanja Vogrič pa piše o izobraževalni praksi v raziskovalnem centru v Trstu. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so obljavljeni zgodba lanske tretjenagrajenke za prozo Mete Peric, lanskega drugonagrajenca za prozo Iztoka Kalca in lanske drugonagrajenke za poezijo Lare Bearzi.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja