Godalni kvartet Tartini z gostjo Moniko Leskovar


Festival Ljubljana nadaljuje s ciklom koncertov Godalnega kvarteta Tartini ob njihovi štiridesetletnici koncertnega nastopanja. Že peti koncert bo v torek, 7. novembra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Kvartet bo gostil hrvaško violončelistko Moniko Leskovar.

Godalni kvartet Tartini, foto Festival Ljubljana/Nataša Fajon

Violončelistka Monika Leskovar je javnost nase opozorila leta 1995, ko je s trinajstimi leti postala najmlajša zmagovalka Mednarodnega tekmovanja Čajkovski na Japonskem. Sprva je bila učenka Glasbene šole Elly Bašić v Zagrebu pri prof. Dobrili Berković Magdalenić, zatem je postala študentka Valterja Dešpalja, nato je diplomirala in zaključila podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu pri prof. Davidu Geringasu, kjer je leta 2006 prevzela mesto njegove asistentke. Bila je prva hrvaška predstavnica, ki se je uvrstila v finale Evrovizijskega tekmovanja za mlade glasbenike leta 1998 na Dunaju.

Monika Leskovar, foto Festival Ljubljana/ Romano Grozić

Koncertirala je na Japonskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Novi Zelandiji, Avstraliji, na Danskem in Madžarskem. Imela je številne recitale in redno nastopa na festivalih komorne glasbe po vsem svetu, med katerimi izstopajo Mednarodni festival za čelo v Manchestru, Festival Akademije Kronberg, Mednarodni festival Mstislav Rostropovič, Festival Casals, Dubrovniške poletne igre, Glasbeni festival Schleswig-Holstein, Mozartfest Würzburg in drugi. Uspešno je sodelovala s številnimi uglednimi glasbeniki, kot so Giovanni Sollima, Ivana Švarc Grenda, Boris Berezovski, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Miša Majski, Itamar Golan, Gidon Kremer, Mario Brunello, Patti Smith, Janine Jansen in drugi.

Monika Leskovar, foto Dubrovački Portal

V sezoni 2010/2011 je delovala kot prva violončelistka Münchenskih filharmonikov. Od leta 2012 je profesorica na Konservatoriju za glasbo italijanske Švice v Luganu, od leta 2017 pa docentka na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Igra na violončelo neapeljskega mojstra Vincenza Postiglioneja iz leta 1884, ki ga je dobila v uporabo od mesta Zagreb in Zagrebške filharmonije. 

Miloš Mlejnik in Aleksandar Milošev, foto Marijan Zlobec

Godalni kvartet Tartini s širokim repertoarjem in muzikalno tehtnostjo spada med najuglednejše kvartetne sestave in velja za ambasadorja slovenske kulture na domačih in tujih koncertnih odrih. Svojo pot je začel kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije leta 1983, ko so se štirje vodje godalnih skupin Orkestra Slovenske filharmonije odločili, da bodo bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusili tudi v godalnem kvartetu, ki velja med vsemi komornimi glasbenimi zasedbami za najplemenitejšo, pa tudi najobčutljivejšo zasedbo.

Miran Kolbl in Romeo Drucker

Violončelist Miloš Mlejnik in drugi violinist Romeo Drucker sta v zasedbi od ustanovitve kvarteta leta 1983, kvartet pa sestavljata še violinist Miran Kolbl ter violist Aleksandar Milošev. V svojem dosedanjem delovanju, še zlasti v sklopu koncertov iz cikla Večeri komorne glasbe, so oblikovali prepričljiv in svež pristop, ki je novost ne le v izvajalski tehtnosti in dodelanosti programa, temveč tudi v repertoarni odprtosti. Pri oblikovanju koncertnih programov se člani kvarteta sicer ne odpovedujejo železnemu repertoarju te zvrsti, vendar dela izbirajo previdno in premišljeno, tako da tudi interpretativno zorijo. V svojem koncertnem ciklu predstavljajo nekaj klasičnih del, s katerimi kažejo svoj domišljeni, zreli poustvarjalni pristop smiselnega postopnega zorenja.

Program:
Marij  Kogoj: Andante

Wolfgang  Amadeus Mozart: Godalni kvartet št. 22 v B-duru, K. 589
***

Franz Schubert: Godalni kvintet v C-duru, D. 956

Na zadnjem koncertu

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja