Literarna matineja CMD z Vrtiljakom praznine


Celjska Mohorjeva družba predstavlja razne knjige, ki posegajo na področja družbene kritike, znanosti, zdravja, vzgoje, zdravljenja, terapije. Najnovejša knjiga Vrtiljak praznine z razpravami več avtorjev posega na aktualno področje zasvojenosti na Slovenskem. V Knjigarni CMD na Nazorjevi v Ljubljani so jo predstavili avtorji nekaterih razprav v knjigi ali zborniku: dr. Barbara Simonič, dr. Saša Poljak Lukek in dr. Drago Jerebic. Predstavitev in pogovor je vodila knjižna urednica Saška Ocvirk.

Naslovnica

Znanstvena monografija Vrtiljak praznine: zasvojenost, odnosi in družinska dinamika celostno naslavlja eno najbolj perečih vprašanj sodobnih družb, slovenske – z visokimi odstotki tveganega vedênja – še posebej.
Vsaka oblika zasvojenosti je način samozdravljenja čustvene in psihološke bolečine, ki jo je posamezniku naložila življenjska travma. Pogosto stigmatizirano področje zlorabe alkohola in drugih substanc pa je v resnici samo kletka žrtve, ki iz začaranega kroga spopadanja z notranjo bolečino poskuša izstopiti na različne disfunkcionalne načine. Zlorabe, zgodnja zanemarjenost, izgube, zavrženost in izdajstva so rane, ki jih čas v resnici nikoli ne zaceli. Tragične zgodbe zlomljenih in zaznamovanih družin se tako prenašajo iz roda v rod, iz generacijo v generacijo. Knjiga za strokovno in splošno javnost nosi pomembno sporočilo – vrtiljak praznine je mogoče tudi ustaviti, polnost in smisel bivanja pa (znova) poiskati.

Pogovor o knjigi, vse fotografije Marijan Zlobec

Delo na znanstven, sistematičen, izčrpen in celosten način predstavlja sodoben pogled na pojavnost in dinamiko zasvojenosti, pri čemer avtorji izhajajo iz globljega relacijskega konteksta. Avtorji so delo zasnovali tako, da vsak predstavlja in osvetljuje pomembne vidike pojavnosti zasvojenosti, ki so podkrepljeni z aplikativnimi vidiki relacijske družinske terapije. Je aktualno in izvirno delo, dobrodošla osnova za razumevanje in raziskovanje zasvojenosti predvsem v domači znanstveni in strokovni javnosti.
Iz recenzije izr. prof. dr. Sebastjana Kristoviča Alma Mater Europaea – ECM

Saška Ocvirk

Delo je dragocen doprinos predvsem zato, ker nam širi obzorja razumevanja globine zasvojenosti ter poskuša osvetliti vidike, ki predstavljajo vzroke za pojav zasvojenosti, njeno dinamiko in prispevajo tudi k njenemu ohranjanju. V slovenski prostor bo knjiga vnesla nov, svež pogled na človeka, ki se velikokrat znajde v začaranem krogu zasvojenosti in bo dobrodošla spodbuda pri reševanju kritičnega položaja človeštva danes, saj spodbuja znanstvenike, strokovnjake in tudi širšo javnost k raziskovanju in razumevanju tega področja.
Iz recenzije dr. Metke Skubic

Dr. Barbara Simonič

A kot smo slišali, je mogoče t. i. vrtiljak praznine tudi ustaviti, a za to je najprej potreben korak tistega, ki je zasvojen. In pomoč družine, ko jo zasvojenec prosi. Zravljenje je uspešno, če je dokončno in ne more prevarati telesa, ki se je na zasvojenost navadilo, potem pa odvadilo, če rečem najbolj peprosto. Telo ima svoj spomin.  Alkoholik ne sme nikoli več piti. Pogovor se je v bistvu najbolj dotikal alkoholne zasvojenosti, skoraj nič drog, najmanj pa s tem povezanim organiziranim kriminalom, ki ga je v Sloveniji vse več.

Literarna matineja

Avtorjev posameznih razprav je več, vsi pa delujejo na področju zakonske in družinske terapije. Vsi so zakonski in družinski terapevti po modelu relacijske družinske terapije oziroma strokovnjaki, ki se vrsto let srečujejo z vprašanji zasvojenosti, njihovih vzrokov, vplivov na družinsko dinamiko ter medgeneracijska vprašanja. Na predstavitvi smo slišali o doživljanju otroka v družini, kjer je oče alkoholik in kako to vpliva nanj še v kasnejših letih.

Glavna misel knjige je, da je “iz začaranega kroga zasvojenosti mogoče izstopiti.”

Saška Ocvirk in dr. Barbara Simonič

Uvod v knjigo je prispevala dr. Barbara Simonič. Prispevala je še razpravo Odrasli otroci alkoholikov.

Dr. Barbara Simonič in dr. Saša Poljak Lukek 

Dr. Saša Poljak Lukek je napisala poglavje Okrevanje in osebnostna rast po zasvojenosti, dr. Drago Jerebic pa Soodvisnost v zakonskem odnosu.

Dr. Drago Jerebic

Omenimo še druge razprave in ugotovitve ali analize v knjigi. Dddr. Christian Gostečnik je svojemu prispevku dal naslov Relacijski družinski pogled na zgodnji razvoj pri fantih in dekletih in vznik agresije ter zasvojenosti v poznejši dobi.

Dr. Saša Poljak Lukek

Dr. Tanja Repič Slavič je objavila prispevek Zasvojenost in čustvena regulacija ter zgodnje travmatične izkušnje, dr. Ana Šeremet Navezanost in zasvojenost, dr. Nataša Rijavec Klobučar Družina in alkoholizem, dr. Tanja Valenta Medgeneracijski prenos zasvojenosti in dr. Tanja Pate Duhovnost, duhovna rast in okrevanje po zasvojenosti z alkoholom.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja