Predstava Gran Bolero znova v Ljubljani!


Po poletni uprizoritvi Gran Bolera v do zadnjega kotička zapolnjenem letnem gledališču Križanke, kjer so En–Knap in Zagrebški plesni ansambl nastopili na povabilo Festivala Ljubljana, pozivajo vse zamudnike in vse, ki bi si Gran Bolero želeli ponovno ogledati. Gran Bolero bosta ansambla plesala nedeljo8oktobra, ob 20. uri na velikem odru Španskih borcev v Ljubljani.

Gran Bolero v Križankah, fotografije Festival Ljubljana/ Darja Štravs Tisu

En–Knap po uspešnem zaključku regionalne turneje z veseljem poročajo, da je Gran Bolero avtorja Jesúsa Rubia Gama z odlično glasbo in kompleksno strukturirano koreografijo navdušil tako profesionalno kot priložnostno občinstvo in požel stoječe ovacije na večjih regionalnih odrih na prostem – v Križankah v okviru 71. Ljubljana Festivala, San Vincenti Dance festivala in Hvar Summer Festivala na Hrvaškem ter v poletnem gledališču na festivalu Purgatorije v Tivatu, Črni gori.

»Jesús Rubio Gamo je uspel zorkestrirati celost teles – njihove fizične lastnosti, psihološko naravo, medsebojne odnose in električno napetost.

Četudi koreografska gesta od izvajalcev le redko zahteva popolno gibalno poenotenost, je občutek uniformiranosti sižeja vseprisoten.

Plesne slike se z glasbenimi zlagajo kot tetris; prefinjena teatralnost Joséja Pabla Pola v priredbi Ravelovega Boléra, s koreografskimi prijemi Jesúsa Rubia Gama prav erotično koketira.

Posamezne vinjete se, sledeč Ravelovi logiki štancanja ene in iste teme, ponavljajo ter zelo nežno in počasi nadgrajujejo, rotirajo in menjajo.

Bolj ko se bližamo sklepu, bolj se človeška finost spaja z živalsko pristnostjo in – če parafraziram Iztoka Kovača – na koncu te poezije gledališča ostane le še iskrena, gola prezenca, oropana vse teatralne navlake in finalno dognanje publikuma – Gran Bolero resnično je velik.« (Matic Ferlan za Odrišča, april 2023)

Predstava

Poleg koreografije še lučni efekti

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja