Predstavitev Praznine, nove kriminalke Mojce Širok


Založba Mladinska knjiga je v zadnjem času pripravila celo serijo srečanj z domačimi, še bolj pa tujimi avtorji knjig iz svojega založniškega programa. Ta tempo se bo očitno še nadaljeval. Tokrat napoveduje in vabi na srečanje s slovensko pisateljico, v javnosti sicer bolj znano kot televizijsko novinarko, komentatorko, publicistko ter dopisnico RTVS iz Rima in Buslja Mojco Širok.

Mojca Širok na svoji spletni strani

MK namreč vabi na predstavitev Praznine, tretje knjige iz trilogije Rim–Ljubljana–Bruselj Mojce Širok, ki bo v torek, 3. oktobra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29 v Ljubljani.

Naslovnica Pogodbe, prve knjige iz trilogije Mojce Širok

Mojca Širok nas je v svojem literarnem prvencu Pogodba, za katerega je dobila nagrado modra ptica 2018, popeljala v osrčje mafijskega dogajanja v Italiji, v njegovem nadaljevanju, romanu Evidenca, pa je prepletla italijansko podzemlje s slovenskim.

Knjiga o papežih

Mojca Širok, avtorica kriminalnega romana Pogodba, je bila kot novinarka RTV Slovenija trinajst let dopisnica iz Italije in Vatikana. Gre za kriminalni roman o sicilijanski mafiji, o njej pa je pred tem pisala že za tednik Mladina, za RTV Slovenija pa je posnela dokumentarni film Molk v Palermu. Tudi knjige, ki jih je izdala (Zadnji rimski cesar, Oblast brez obraza in Od Benedikta do Frančiška), so povezane z italijanskim kulturnim in političnim življenjem.

Zgodba se začne s tremi smrtmi v eni oči. Najprej se zgodi umor enega najuspešnejših rimskih odvetnikov, sledi umor uglednega kirurga, ki naj bi zdravil najbolj iskanega kriminalca v državi, nato pa še samomor velikega mafijskega šefa, ki je botroval premirju med mafijo in državo. Raziskovanje ozadij vseh treh smrti nas odpelje v osrčje mafijskega dogajanja, katerega glavni akterji so kriminalisti, novinarji, politiki, tožilci. Izkaže se, da med njimi obstaja več ljubezenskih, prijateljskih in službenih povezav. Z odkritjem nekaterih povezav postane jasno, kaj približno je botrovalo vsem trem smrtim in mogoče posledično še kakšni. Prav tako se z odkritjem medosebnih povezav včasih da pojasniti tudi sicer nerazumljive reakcije nekaterih ljudi. Meje med tem, kje se konča država in kje začne mafija, so ravno zaradi prepletenosti osebnih povezav, ki jih poznamo ali pa tudi ne, zelo zabrisane in nič kaj jasne. Nobeno kosilo ni zastonj in za vsako uslugo je potrebno plačati svojo ceno. Res je, da roman govori o dogajanju v Italiji, tudi v Sloveniji pa osebne povezave med ljudmi vplivajo na širše družbeno dogajanje. Tega se, dokler ne odrastemo in smo še mladi in naivni, premalo zavedamo in zato lahko včasih plačamo visoko ceno v osebnem ali službenem življenju.

Naslovnica Evidence

V zaspani soseski v središču Ljubljane nedaleč od predsedniške palače policija najde truplo.
Trije mladi novinarji, ki pišejo za novičarski spletni portal, odkrijejo mahinacijo z zemljiščem ob največjem letališču v državi, v katero sta vpletena vplivni poslanec in podjetje s sedežem v davčni oazi.
Znana televizijska novinarka na soočenju kandidatov za evropske volitve pomembnega ministra obtoži, da je bil sodelavec nekdanje jugoslovanske službe državne varnosti.

Trije na videz nepovezani dogodki imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije. Razkritje identitete trupla privleče iz pozabe temne sence preteklosti in klobčič, v katerega so zapleteni kriminalisti, politiki, poslovneži in novinarji, se začne odvijati z vrtoglavo hitrostjo.

Politični triler Mojce Širok o kriminalnem dogajanju na slovenskih tleh je poln preobratov in presenečenj, napeto branje, ki govori o zabrisanih mejah in prikritih povezavah v svetu politike, kriminala in medijev.

Naslovnica Praznine

Dogajanje Praznine, ki zaključuje med bralci izjemno priljubljeno trilogijo, je postavila v Bruselj in v njem odstira mehanizme delovanja tako kriminala belih ovratnikov v Bruslju kot narkomafije v bližnjem Antwerpnu.

Gre za politični triler, kjer nikoli ne veš, kdo je kriv, saj v zaledju v resnici stoji nevidni sistem, ki je neranljiv in se obnavlja. Praznina odstira mehanizme delovanja tako kriminala belih ovratnikov v Bruslju kot narkomafije v bližnjem Antwerpnu. Ključni zaplet knjige je v tem, da nevidne sile izkoristijo epidemijo covida za postpandemične olajšave. Na veliko vprašanj – po številnih preobratih in presenečenjih – najde tudi odgovore. Ali se bo v knjigi kdo prepoznal?

Mojca Širok, foto njena spletna stran

MK vabi v družbo ustvarjalke, s katero se bo pogovarjala urednica Nela Malečkar.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja