Kamenček na kamenček, otroške pesmi Tomaža Habeta


ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Slovenija − Prvi program – je izdala digitalni album z otroškimi pesmimi izpod peresa skladatelja, dirigenta, violinista in glasbenega pedagoga Tomaža Habeta in v izvedbi Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija pod zborovodkinjo Anko Jazbec z naslovom Kamenček na kamenček.

Tomaž Habe, foto Wikipedija

Prve Habetove zbirke pesmi za otroke z instrumentalno spremljavo segajo v sedemdeseta leta, otroci v vrtcih in šolah pa jih še danes prepevajo kot temeljno pevsko literaturo. Ta je tudi študijsko gradivo za bodoče vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje. Prijetno pa pesmi zazvenijo kar tako, za dušo. Do danes se je nabrala zavidljiva, bogata zbirka skladb, njihovo število pa se še povečuje, saj profesor Habe še vedno ustvarja za vedoželjno otroško dušo. Pesmi pa niso od muh – so zahtevnejše, otroci morajo biti pogosto bolj zbrani. Tudi klavirska spremljava je za otroka poseben izziv, mu hkrati daje harmonsko in melodično oporo, a je kljub temu pogosto zelo samosvoja. Tako ga navaja in uri na vokalno samostojnost znotraj zvočnega dogajanja. Ravno zaradi tega se pesmi redno pojavljajo na revijalnih in tekmovalnih odrih, saj so za otroke in zborovodje vedno znova izvedbeni in interpretativni izziv. Najverjetneje pa se prav vsak od nas spomni kakšne otroške profesorja Tomaža Habeta, saj smo pesmi prepevali v vrtcu ali šoli,“ o albumu pravi urednik za otroško glasbo na Prvem mag. Matej Jevnišek.

Tomaž Habe pa dodaja: „V mojem ustvarjalnem opusu ima poleg simfonične, komorne in scenske glasbe pomembno mesto tudi vokalna glasba. Opus otroške pesmi, ali s klavirsko ali orkestralno spremljavo, je izredno obsežen, saj je ob sedmih zbirkah (iz katerih so pesmi pred vami) še sedem zbirk. Večina skladb ima zahtevnejšo klavirsko spremljavo, saj z njo ne želim le harmonske podpore, ampak pričarati sámo razpoloženje, ki ga narekuje besedilo.

Nekatere pesmi so namenjene predšolskim otrokom in otrokom prve triade, veliko pa jih je zahtevnejših in primernih za tekmovanja. Izredno sem vesel, da se je ekipa Prvega programa z urednico Simono Moličnik, urednikom za otroško glasbo Matejem Jevniškom, zborovodkinjo Anko Jazbec in producentko Janjo Velkavrh odločila za izdajo mojih pesmi.“

Naslovnica zgoščenke

Tomaž Habe

Skladatelj, dirigent, violinist in glasbeni pedagog Tomaž Habe se je rodil na Vrhniki leta 1947. Že v srednjem glasbenem izobraževanju se je šolal pri odličnih glasbenih pedagogih, zatem se je vpisal na Akademijo za glasbo (AG) v Ljubljani, kjer se je posvetil študiju kompozicije pri prof. Blažu Arniču in prof. Lucijanu Mariji Škerjancu ter dirigiranja pri prof. Danilu Švari. Svoje znanje je pozneje nadgradil na podiplomskem študiju pri prof. Lucijanu Mariji Škerjancu in prof. Urošu Kreku. Poklicno se je posvetil glasbeni pedagogiki, predvsem disciplini solfeggio. Za svoje pedagoško delo je leta 1997 prejel nagrado Republike Slovenije na področju šolstva. Leta 2001 je bil dobitnik Škerjančeve diplome, leta 2002 pa mu je Senat Akademije za glasbo podelil priznanje za pomembna umetniška dela na področju kompozicije. Tomaž Habe je uveljavljen skladatelj, aktiven v zvrstno različnih glasbenih dejavnostih, je tudi član Društva slovenskih skladateljev (predsednik 2006–2010).

Prejemnik Kozinove nagrade, foto DSS

Za zaokrožen kompozicijski opus, ki obsega več kot 360 del, je leta 2014 prejel Kozinovo nagrado, najvišje priznanje Društva slovenskih skladateljev. Zveza slovenskih godb mu je leta 2017 podelila Plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo na področju godbeništva. V vsej njegovi raznovrstni dejavnosti imajo posebno mesto prav pesmi za otroke. Vztrajno jih niza kot kamenček na kamenček in polaga v dlani otroškega sveta.

Tomaž Habe je za Mlade leve nekoč napisal še danes popularno pesem Oda Ireni

Tomaž Habe je bil član Mladih levov med 1966 in 1968. Igral je na klaviature in pel.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja