Matica pod zvezdami z romanom Senca brez človeka


Slovenska matica vabi na literarno-zgodovinski večer Matica pod zvezdami ob izidu romana Senca brez človeka Nataše Konc Lorenzutti, ki bo v četrtek, 21. septembra, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I, Ljubljana).


Nataše Konc Lorenzutti, foto imezgodbe.si

Nataša Konc Lorenzutti je konec leta 2019 začela raziskovati zgodbe v vojni ukradenih slovenskih otrok in odkrila, da so bili nekateri med tistimi, ki še niso dopolnili enega leta starosti, vključeni v Himmlerjev razvpiti program Lebensborn, kar je pomenilo popolno germanizacijo in odtujitev od družine in domovine. Na podlagi njenih stikov s še živečimi otroki Lebensborna in njihovih pričevanj je nastal roman Senca brez človeka, o katerem se bo urednica Zarika Snoj Verbovšek pogovarjala z avtorico Natašo Konc Lorenzutti in zgodovinarjem dr. Tončkom Kregarjem. Med razmišljanjem o pretresljivih dogodkih iz preteklosti se bodo dotaknili tudi današnjega trenutka, ko se ugrabitve otrok še vedno dogajajo. Prireditev bo obogatilo tudi pričevanje ene izmed slovenskih otrok Lebensborna, Ingrid von Oelhafen, ki se je rodila kot Erika Matko v Rogaški Slatini. Odlomke iz romana bo brala Lucija Lorenzutti.

Naslovnica

Zbirka Knezova knjižnica

Nataša Konc Lorenzutti: Senca brez človeka: film v prozi

Avgusta 1942 so nacisti v dveh akcijah v Celju ukradli 645 slovenskih otrok, ki so jih odpeljali na ozemlje Tretjega rajha, njihove matere pa so večinoma umrle v taborišču Auschwitz-Birkenau. Približno trideset malčkov, večinoma še dojenčkov, je prestalo »rasne selekcije«, zato so bili iz otroških taborišč urada za utrjevanje nemštva premeščeni v dom Sončna poljana v Kohren-Sahlisu blizu Leipziga, ki ga je upravljala mreža tajne Himmlerjeve organizacije Lebensborn. Tam so jih lahko prevzeli bodoči nemški rejniki, ki so bili vsaj na videz zvesti režimu, niso pa vedeli, da jemljejo ukradene otroke.
Dokumentarni roman o otrocih vojne, ki so postali žrtve miru, temelji na pretresljivih pričevanjih še živečih otrok Lebensborna in njihovih potomcev ter avtoričinih srečanjih in pogovorih z njimi. Prepletajo se z njeno zgodbo o iskanju sledi za izginulimi otroki, vpeto v čas, ko na robu Evrope divja vojna in se zopet trguje s človeškimi usodami. Ob soočenju z romaneskno, hkrati pa stvarno zgodovinsko dokumentiranimi spomini realnih oseb, ki se v tem »filmu v prozi« levijo v bolj ali manj tragične literarne junake, lahko tako kot avtorica romana tudi rahločutni bralec oblikuje svoj odnos do družine, identitete, naroda in njegove preteklosti, torej do občečloveških pojmov, ki so temeljnega pomena za vsakogar izmed nas.

Že dopoldan, ob 11. uri, pa bo v dvorani Slovenske matice predstavitev štirih knjig iz letošnjega založniškega programa.

Na dogodku bodo predstavili: portret Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist avtorice Veronike Brvar, pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo Miljane Cunta, avtobiografski roman Imam petnajst let in nočem umreti Christine Arnothy v prevodu Marjana Poljanca in dokumentarni roman Senca brez človeka: film v prozi Nataše Konc Lorenzutti.

O knjigah bodo spregovorili Veronika BrvarMiljana CuntaMarjan Poljanec in Nataša Konc Lorenzutti. Dogodek bosta povezovali dr. Ignacija Fridl Jarc, tajnica-urednica Slovenske matice, in Zarika Snoj Verbovšek, pomočnica tajnice-urednice Slovenske matice.

Miljana Cunta in dr. Ignacija Fridl Jarc, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja