Za konec 71. Ljubljana Festivala slavni Gewandhaus orkester iz Leipziga


Nedeljski konec 71. Ljubljana Festivala (ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma) je za nas stalne obiskovalce prireditev kot konec ne le poletja, ampak sklenjenega kulturnega poletnega sveta, čeprav vemo, da hkrati potekajo ali so bile še mnoge druge prireditve in da bodo takoj odprla vrata v novo sezono številne inštitucije: opere, orkestri, komorni ansambli, solisti, gledališča… Skratka vse, kar kulturno bogato Slovenijo z 10.000 kulturnimi dogodki na leto in več milijoni obiskovalcev, kot je prebivalcev države, postavlja v sam evropski in seveda svetovni vrh.

Herbert Blomstedt, foto R. Gerber

Kot smo na zadnji tiskovni konferenci opazili zabeleženih nekaj podatkov o letošnjem letu Festivala Ljubljana in njegovih prireditev do 24. avgusta, preseneča podatek, da je bilo akreditiranih več kot 710 novinarjev, kritikov, fotografov in snemalcev, ki so v tem času pripravili doslej evidentiranih 283o objav.

Obiskovalcev 71. Ljubljana Festivala je bilo 52.000 domačih in tujih, nastopilo pa je kar 6.000 umetnikov vseh zvrsti iz več kot 51 držav.

Dvorana Gewandhaus v Leipzigu je nastala nekaj let pred Cankarjevim domom in je njene načrte arhitekt Edvard Ravnikar, graditelj CD, poznal

Enainsedemdeseti Ljubljana Festival bo svečano sklenil Gewandhaus orkester Leipzig, ki je eden najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu.

Njegovi začetki segajo v leto 1743, ko je skupina šestnajstih glasbenikov ustanovila glasbeno društvo z namenom javnega koncertiranja. Danes slovi po samosvoji zvočni paleti ter izjemno raznolikem repertoarju, kar ga močno razlikuje od vseh drugih orkestrov. Evropska unija je prepoznala njegov edinstveni prispevek k evropskemu zgodovinskemu in sedanjemu glasbenemu bogastvu ter mu podelila znak evropske dediščine. Orkester naroča in premierno izvaja nova dela vsako sezono, uživa skoraj neprimerljivo zgodovinsko prisotnost v medijih, kot so radio, televizija, CD in DVD, ter redno gostuje po vsem svetu. Vodili so ga številni slavni glasbeniki, med njimi Johann Adam Hiller, Felix Mendelssohn Bartholdy, Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler, Kurt Masur in Riccardo Chailly. Njihov trenutni glasbeni direktor je Andris Nelsons.

Dirigenti med 1781 in 1881

Orkester bo jutri zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma vodil Herbert Blomstedt, ki ga kritiki in sodelavci označujejo za plemenitega, očarljivega in skromnega. Velja za pomembnega poustvarjalca del nemških, avstrijskih in skandinavskih skladateljev, njegove interpretacije pa izkazujejo veliko zvestobo partituri in analitično natančnost, ki glasbo prebudi k utripajočemu življenju.

Zunanjost dvorane

Leta 1954 je debitiral kot profesionalni dirigent s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Stockholma. Od takrat je vodil Simfonični orkester iz Norrköpinga (1954–1962), Filharmonični orkester iz Osla (1962–1968), Danski nacionalni radijski simfonični orkester (1967–1977), Državno kapelo iz Dresdna (1975– 1985), Simfonični orkester iz San Francisca (1985–1995), Orkester Severnonemškega radia (1996–1998) in Gewandhaus orkester Leipzig (1998–2005). Obenem je v bogati karieri večkrat kot gost nastopil z drugimi svetovno uveljavljenimi zasedbami.

Gewandhaus orkester je dolgo let uspešno vodil Riccardo Chailly

Glasbeni večer bo začela Simfonija št. 5 Franza Schuberta, rezultat izredno plodovitega obdobja, v katerem je napisal čez dvesto del. Sicer je pa v svojem kratkem, a zelo plodovitem življenju ustvaril več kot 600 posvetnih vokalnih del, sedem simfonij, sakralno glasbo, opere ter skladbe za komorne zasedbe. Dogodek bosta sklenili simfonična pesnitev Spomini iz norveških gora in Tretja simfonija Franza Berwalda. Švedski skladatelj, ki se je preživljal kot ortoped in upravnik žage ter steklarne, danes velja za vodilnega skandinavskega skladatelja zgodnjega 19. stoletja.

Slikarski portret Franza Berwalda

  • Blomstedt, rojen v ZDA švedskim staršem se je sprva izpopolnjeval na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu in na univerzi v Uppsali; nato je študiral dirigiranje v New Yorku, sodobno glasbo v Darmstadtu in renesančno ter baročno glasbo v Baslu
  • Njegovi nekdanji orkestri v San Franciscu, Leipzigu, Københavnu, Stockholmu in Dresdnu so ga imenovali za častnega dirigenta, prav tako Bamberški simfoniki in simfonični orkester NHK; poleg tega mu je Državna kapela Dresden leta 2007 podelila orkestrov zlati častni znak
  • Herbert Blomstedt je dobitnik dveh glasbenih nagrad grammy za projekte v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom iz San Francisca
  • Gewandhaus orkester Leipzig je nastal leta 1743 in je ena najstarejših glasbenih institucij; med drugim ga je vodil Felix Bartholdy Mendelssohn

Herbert Blomstedt, foto Eric Kemnitz

Program:
Franz Schubert: Simfonija št. 5 v B-duru, D 485
***
Franz Berwald: Spomini iz norveških gora
Franz Berwald: Simfonija št. 3 v C-duru

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja