Vlado Kreslin prvi razprodal Križanke


71. Ljubljana Festival se bliža svojemu koncu. Kot je povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek na opoldanski otvoritvi kiparske razstave v Križevniški cerkvi, je to natanko stota prireditev, sledijo še večerni koncert Bostonskega simfoničnega orkestra, jutrišnji Vlada Kreslina v že zdavnaj razprodanem Poletnem gledališče Križanke (ob 20. uri) ter še nedeljski koncert slavnega nemškega Gewandhaus orkestra iz Leipziga, ki velja za enega najstarejših v Evropi.

Darko Brlek na odprtju kiparske razstave v Križevniški cerkvi, vse fotografije Marijan Zlobec

Darko Brlek je povedal, da je bilo na letošnjem 71. Ljubljana Festivalu 52 tisoč obiskovalcev in 6000 nastopajočih iz 51 držav.

Vlado Kreslin

Izredno plodoviti in priljubljeni kantavtor iz Prekmurja, Vlado Kreslin, je živa legenda slovenskega kulturnega prostora. Njegove pesmi so bile na začetku rokovsko usmerjene, nato se je začel edinstven preplet zvrsti, verzov, ki se spogledujejo s poezijo, in sodelovanja z raznolikimi glasbeniki. Rocku se je pridružila ljudska glasba, novo se je stapljalo s starim, lokalno pa z globalnim, in tako se je začel preporod slovenske etno glasbe, ki jo je približal mlajšim generacijam.

Njegove pesmi zvenijo hkrati pred- in postmoderno. Obenem je s petjem v prekmurskem narečju začel poosebljati Prekmurce, da so ponosni na svoj jezik in kulturno izročilo. Glasbeno kariero je začel kot bobnar v 70. letih, nato se je pridružil zasedbi Martin Krpan.

Na lanski tiskovni konferenci

Ko je skupina leta 1991 prenehala delovati, so nastali Mali bogovi, hkrati pa se je pridružil Beltinški bandi, godcem iz rojstnih Beltincev. Igral je že na več kot tridesetih albumih, izdal več pesniških zbirk, nastopal v filmih in gledališču, številne njegove pesmi pa so ponarodele.

Z orglicami

S Festivalom Ljubljana ima že dolgoletno tradicijo, prisluhnemo mu namreč lahko vsako leto, leta 2021 pa je proslavil že 30-letnico nastopanja na festivalu. Na letošnjem koncertu se mu bo na odru kot gost pridružil Klemen Klemen, ki je leta 2000 z najbolj prodajanim slovenskim raperskim albumom vseh časov ponesel pripovedke s trnovskih ulic, začinjene s kančkom domišljije, v vsako slovensko vas.

Lani v Križankah

  • Z rednim koncertiranjem v kulturnih hramih naše prestolnice je ustvaril neizbrisljiv pečat ter postavil Ljubljano na glasbeni zemljevid, ki vsako leto združi številne generacije tako na lokalni kot globalni ravni
  • Prvič je na letni oder Ljubljana Festivala v Križankah stopil z legendarno prekmursko zasedbo Beltinška banda leta 1992

  • Mali bogovi so ime prevzeli od ene najbolj udarnih skladb skupine Martin Krpan, katere član je bil Vlado Kreslin
  • Vlado Kreslin poleg sodelovanja s priznanimi svetovnimi umetniki, kot so Bob Dylan, R.E.M. in Hans Theesink, izdaja tudi zbirke poezije, najbolj znana je dvojna zbirka Namesto koga roža cveti/ Sonček je in ti si skuštrana, ki je nastala v sodelovanju z Zoranom Predinom

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja