Bostonski simfonični orkester z odličnim programom


Na 71. Ljubljana Festival prihaja zvečer ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma slavni ameriški Bostonski simfonični orkester, eden izmed petih najboljših orkestrov v celotnih ZDA (še New York, Chicago, Philadelphia, Cleveland), lahko pa bi dodali še precej drugih, kot Los Angeles, Washington, San Francisco, Pittsbourg, Huston, Minnesota, Dallas, Baltimore, Atlanta, St. Louis… Bostonski simfonični orkester prihaja z odličnim programom ter slavnima glasbenikoma, kot sta dirigent Andris Nelsons in pianist Jean Yves – Thibaudet. Po nekaterih lestvicah je Bostonski simfonični orkester sedmi najboljši na svetu, v ZDA pa drugi najboljši, za Čikaškim, ki ga vodi Riccardo Muti.

Bostonski simfonični orkester, foto splet

Bostonski simfonični orkester (BSO), ki je v svoji 142. sezoni, je imel prvi koncert leta 1881. Danes poleg koncertnih nastopov v Bostonu in na Poletnem glasbenem festivalu v Tanglewoodu svojo priljubljenost med milijoni poslušalci po vsem svetu krepi na spletu, radiu, televiziji, z izobraževalnimi programi, posnetki in na turnejah. Leta 2013 je začel novo poglavje v svoji zgodovini, ko je bil mladi, a že mednarodno uveljavljeni latvijski dirigent Andris Nelsons imenovan za njegovega novega glasbenega direktorja.

Andris Nelsons med dirigiranjem

V devetih sezonah je orkester pod njegovim vodstvom prejel več grammyjev in si pridobil velik ugled na odmevnih mednarodnih turnejah. BSO je ambasador sodobne glasbe, novitete naroča pri najpomembnejših skladateljih današnjega časa. Poslušalstvo si pridobiva tudi z mladinskimi koncerti in izobraževalnimi programi, v Tanglewoodu upravlja enega najpomembnejšim glasbenih centrov na svetu, namenjenih usposabljanju mladih glasbenikov. V novejši zgodovini je njegovo delovanje zaznamoval dirigent Seidži Ozava, ki ga je vodil 29 let (od leta 1973). Leta 1979 je bil prvi ameriški orkester, ki je odšel na turnejo na Kitajsko. Med letoma 2004 in 2011 je orkester vodil James Levine. BSO uresničuje in nadgrajuje vizijo ustanovitelja Henryja Leeja Higginsona in Bostončanom ponuja vrhunske koncerte klasične glasbe.

Andris Nelsons

Andris Nelsons je glasbeni direktor Bostonskega simfoničnega orkestra in glavni dirigent Gewandhaus orkestra Leipzig. Ustvaril je nekaj edinstvenega na mednarodnem glasbenem prizorišču; ta dva orkestra je med seboj povezal in se tako uveljavil kot eden izmed najbolj inovativnih dirigentov tega časa. Bostonski simfonični orkester je začel voditi v sezoni 2014/15, Gewandhaus orkester Leipzig pa ga je imenoval za dirigenta v sezoni 2017/18. Leta 2019 je orkestra združil v edinstveno umetniško zavezništvo, nastopila sta v dvorani Bostonskih simfonikov na nizu koncertov in posnela sedem zgoščenk za založbo Deutsche Grammophon z deli Richarda Straussa.

Andris Nelsons

Po pogodbi z založbo Deutsche Grammophon je z Dunajskimi filharmoniki posnel vse Beethovnove simfonije. Dirigira orkestrom, kot so Berlinski filharmoniki, Simfonični orkester Bavarskega radia in Kraljevi orkester Concertgebouw, ter nastopa z opernimi hišami, kot so Kraljeva operna hiša v Londonu in Wagnerjev festival v Bayreuthu. Rodil se je leta 1978 v Rigi in svojo kariero začel kot trobentač v Orkestru Latvijske narodne opere, nato pa začel študirati dirigiranje. Bil je glasbeni direktor Simfoničnega orkestra mesta Birmingham, glavni dirigent Severozahodne nemške filharmonije v Herfordu in umetniški vodja Latvijske narodne opere. Je prejemnik nagrade grammy.

Jean-Yves Thibaudet

Jean-Yves Thibaudet že več kot tri desetletja koncertira po vsem svetu, posnel je več kot 50 albumov in si pridobil sloves enega najboljših pianistov današnjega časa. Tuje mu ni področje filma, mode in vizualne umetnosti. Vse življenje se zavzema za izobraževanje in spodbujanje mladih glasbenih talentov. Je prvi rezidenčni umetnik v zgodovini Šole v Colburnu v Los Angelesu, kjer živi. Šola od leta 2017 podeljuje študentom štipendije Jeana-Yvesa Thibaudeta, ki jih financirajo donatorji Colburna. Njegovi posnetki so prejeli dve nominaciji za grammyja ter mnoge nagrade, med katerimi so diapason d’or, choc du monde de la musique, Edisonova nagrada … Je solist v filmu Wesa Andersona Francoska depeša, njegovo igranje je mogoče slišati v filmu Prevzetnost in pristranost ter z oskarjem nagrajeni Pokori. Njegovo koncertno garderobo oblikuje dama Vivienne Westwood. Thibaudet je prejemnik viteškega reda za umetnost in literaturo, leta 2012 pa še oficirskega reda, ki ga podeljuje francosko ministrstvo za kulturo. Leta 2020 je bil imenovan za ambasadorja francoskih ustvarjalnih in kulturnih praks v Romuniji. Je umetniški svetovalec festivala Musique & Vin au Clos Vougeot. Thibaudet se na festivalski oder vrača po devetih letih, ko je s Kraljevim orkestrom Concertgebouw in dirigentom Marissom Jansonsom nastopil na zaključku 62. Ljubljana Festivala.

Jean-Yves Thibaudet

  • Koncertno garderobo Jeana-Yvesa Thibaudeta je ustvarila kultna modna oblikovalka Vivienne Westwood
  • Jean-Yves Thibaudet je izdal kar 51 albumov, med drugim box set ob 150. obletnici rojstva Erika Satieja; prejel je mnoge nagrade, tudi oskarja za najboljšo izvirno glasbo v filmu Pokora, ter dve nominaciji za grammyja
  • Andris Nelsons ima izjemno dirigentsko kariero; Latvijec, ki se je sprva izučil za trobentača, je bil kot neposredni naslednik sira Simona Rattla med letoma 2008 in 2015 glasbeni direktor Simfoničnega orkestra v Birminghamu
  • Poteka snemanje vseh Šostakovičevih simfonij z njegovim ameriškim orkestrom, prav tako snemanje vseh Brucknerjevih simfonij z Gewandhaus orkestrom Leipzig; prav tako je dal pobudo za obsežno sodelovanje med obema orkestroma
  • Nelsons tesno sodeluje z Dunajskimi filharmoniki, s katerimi je izvedel Beethovnov cikel; leta 2020 je vodil tudi legendarni novoletni koncert orkestra

Program:
Carlos Simon: Štirje afroameriški plesi
Igor Stravinski: Petruška (različica 1947)
***
Camille Saint-Saëns: Koncert za klavir in orkester št. 5 v F-duru, op. 103, “Egiptovski”
Maurice Ravel: Valček, koreografska pesnitev, M. 72

Carlos Simon, foto avtorjeva spletna stran 

Uvodoma bodo predstavili pri nas še neznanega ameriškega skladatelja Carlosa Simona (1986). Štiri afroameriške plese je  napisal leta 2022 po naročilu Bostonskega simfoničnega orkestra.
Skladatelj se veliko poglablja v glasbene tradicije afroameriških prebivalcev ZDA z vidika sodobne koncertne glasbe in v tej skladbi postavlja tradicionalne plese v nov kontekst sodobnega orkestrskega medija. Orkestrski zvok napolni s sodobnimi, filmskimi zvočnimi
barvami in posebnimi učinki, ki posnemajo prepoznavne zvočne posebnosti plesov.

Ljubljanska izvedba bo verjetno ena prvih zunaj ZDA sploh. Letos je bil nominiran za glasbeno nagrado grammy za najboljšo sodobno skladbo, posneto za album Requiem for the Enslaved.

Kot glasbeni direktor in klaviaturist dobitnice nagrade grammy Jennifer Holliday je Simon nastopal z Boston Pops Symphony, Jackson Symphony in St. Louis Symphony . Bil je tudi na mednarodni turneji z umetnico Angie Stone, nominirano za soul grammy, in nastopal po Evropi, Afriki in Aziji.

Simon je trenutno rezidenčni skladatelj Centra za uprizoritvene umetnosti Johna F. Kennedyja in pogosto piše za Nacionalni simfonični orkester in Washingtonsko nacionalno opero, v sezoni 2022/2023 pa premiere z Bostonskim simfoničnim orkestrom , Detroitskim simfoničnim orkestromBrooklyn Art Song Society in Minnesota Orchestra – obsežen poklon Georgeu Floydu in aktualemu gibanju za rasno pravičnost.  

Sledijo nedavna še druga naročila, kot sta Newyorška filharmonija in Losangeleška filharmonija ter za Baltimorski simfonični orkesteraLondonski simfonični orkester in Ameriško baletno gledališče.

Simon je doktoriral na Univerzi v Michiganu, kjer je študiral pri Michaelu Daughertyju in Evanu Chambersu. Diplomiral je tudi na državni univerzi Georgia in na kolidžu Morehouse. Je častni član Phi Mu Alpha Music Sinfonia Fraternity in član National Association of Negro Musicians, Society of Composers International in Pi Kappa Lambda Music Honor Society. Bil je član glasbene fakultete na Spelman College in Morehouse College v Atlanti, Georgia, zdaj pa je docent na Univerzi Georgetown. Simon je bil tudi član medalje odličnosti Sphinx 2021, najvišje časti, ki jo podeljuje organizacija Sphinx za priznanje izrednih klasičnih črnskih in latinskoameriških glasbenikov, in bil imenovan za skladatelja Sundance/Time Warner za svoje delo za film in gibljive slike.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja