Uroš Perić in Big Band RTV Slovenija z gosti v Križankah


71. Ljubljana Festival se počasi izteka; le še nekaj prireditev bo, prva med njimi drevišnji koncert Uroša Perića in Big Banda RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana. Dodajajo še Cheek to Cheek s prijatelji, kar pomeni, da pevec Perić na odru kot solist ne bo sam. Festival se je sicer začel s Poletno nočjo, podobno se bo, kot je na zadnji tiskovni konferenci povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, začel prihodnji festival leta 2024: s Poletno nočjo na Kongresnem trgu.

Uroš Perić

Koncert bo ob 20.30 v Poletnem gledališču Križanke. Kot vemo, je  bilo letos na začetku in v nadaljevanju festivala precej težav z vodo, ki je iz prepolnih žlebov sosednje šole odtekala kar v zaodrje in poplavila še malo odra, potem je bilo precej vetrovno in je bilo za baletne plesalce nevarno, ena predstava zagrebškega muzukala je odpadla, napovedan zadnji koncert opernih arij so prestavili v Slovensko filharmonijo. Za zvečer je vremenska napoved ugodnejša.

Uroš Perić na uradni fotografiji pred nocojšnjim koncertom, foto Gregor Katič

Piše se leto 1950. V svoji najboljši opravi sedite v klubu Blue note jazz v New Yorku, v zraku se prepleta vonj parfuma, cigar in konjaka. Vaše telo opijajo soul/blues/jazz melodije v sožitju žametnih glasov, ki vas zapeljivo vabijo v svet občutkov in spominov, ki se vsaj tisti trenutek zdijo tako znani in polni hrepenenja, kot bi jih nekdaj že doživeli.

Uroš Perić je doma in po svetu poznan po pristnih interpretacijah, ki poslušalce popeljejo v zlato dobo jazza, soula in bluesa. S svojo karizmatičnostjo in vrhunsko izvedbo je prepričal največja svetovna glasbena imena (Quincy Jones, Sheila Raye Charles, Jacob Collier, Ernie Watts …). Zgodba Cheek to Cheek  se je začela s prepletom dveh najbolj markantnih soul glasov črnske glasbe na domačih tleh, Uroša Perića in Maje Keuc. Za češnjo na vrhu torte bo na koncertu Cheek to Cheek  v prekrasnih ljubljanskih Križankah poskrbel Big Band RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana, Urošu pa se bodo na odru pridružili odlični glasbeni gostje.

Lojze Krajnčan, foto Janez Kotar

V letošnjem letu se bo zvrstil tudi Urošev tisoči (1000) samostojni koncert, kar ga uvršča v sam vrh slovenske glasbene scene.

  • Uroša Perića je glasbena pot popeljala v petindvajset držav, kjer je nastopil že več kot 800-krat
  • Perić je sodeloval s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Sheila Raye Charles, Diane Schuur, Ernie Watts, Mike Sponza, skupina Raelettes in mnogi drugi
  • Uroš Perić je profesionalno glasbeno kariero začel leta 2004 z orkestrom Moonlighting
  • Sheila Raye Charles, hči slavnega Raya Charlesa, ga opisuje kot pravo utelešenje samega Raya, glasbeni poznavalci pa njegove klavirske nastope primerjajo celo z nastopi velikega Gena Harrisa
  • Njegove skladbe je mogoče najti tudi na več deset kompilacijah po vsem svetu
  • Uroš Perić je Celjan s srbskimi koreninami
  • Uroš Perić je v prvih petnajstih letih kariere (2019) posnel 22 plošč in tri single, nekaj pri nas, tudi v samozaložbi, druge pa v Nemčiji, Švici in Franciji
  • Uroš Perić je na Ljubljana Festivalu že nastopil, in sicer leta 2014, ob 10 – letnici svojega koncertnega delovanja ter ob 10. obletnicio smrti Raya Charlesa

Uroš Perić, foto Dejan Bulut

Urošu Periću se bodo na odru Križank pridružili še Neisha, New Swing Quartet & Oto Pestner, Tjaša Fajdiga in The Pearlettes.

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60. let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija.

Neisha

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar UgrinMilko LazarEmil SprukHugo Šekoranja in drugi. V goste smo vabili tudi vodilne svetovno znane jazzovske dirigente in soliste: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in mnogi drugi.

Oto Pestner, foto FB

https://www.24ur.com/popin/glasba/uros-peric-intervju.html

Uroš Perić

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja