Boris Pahor in Edvard Kocbek v ljubljanskem Tivoliju skupaj


Ob večjem zanimanju za članke o akademiku Borisu Pahorju, ki se je pojavilo po predstavitvi najnovejše avtobiografske knjige Nikogaršnji sin, obnavljam starejši tekst iz 17. marca 2017, ki ga je WordPress v ZDA želel uničiti, pustil pa ga vendarle je, a brez fotografij. Le – te sem poiskal v svojem fotografskem arhivu in dodal še nekaj novih, ki jih tedaj nisem objavil, tako da je vendarle spomin na dogodek primerno osvežen in bralcem dostopen. Tekst in naslov pa ohranjam brez sprememb in je v bistvu napoved podkritja spomenika, slike pa so naknadno že od tam.

Akademski kipar Mirsad Begić in Boris Pahor, vse fotografije Marijan Zlobec

Na Krasu so se srečali akademik pisatelj in razumik Boris Pahor, akademski kipar Mirsad Begić in predsednik uprave Mladinske knjige Založba d. d. Peter Tomšič, urednik Pahorjevih knjig Zdravko Duša… in še zadnjič v podrobnostih razdelali veliko slavje, ki bo v Ljubljani potekalo 6. aprila v počastitev spomina ter prijateljstva Borisa Pahorja in Edvarda Kocbeka. Ta dan bodo namreč v Tivoliju odkrili, poleg že obstoječega Kocbekovega spomenika, še celopostavni portretni spomenik v bronu Borisa Pahorja.

Pred odkritjem spomenika

Morda je manj znano, da so postavitev spomenika načrtovali že lani, na Pahorjev stotretji rojstni dan, vendar pa do tedaj vse stvari še niso bile urejene, menda zlasti glede stroškov oziroma plačila MOL ali aktivne udeležbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića v tem projektu. O tem seveda največ ve predsednik uprave MK Založba d. d. Peter Tomšič.

Dva Pahorja v Tivoliju

Seveda so se pojavila tudi vprašanja, ali se spodobi postavljati spomenik človeku, ki še živi. Običajno so slovesnosti ob stoletnici rojstva, ker se večinoma dogaja, da znane osebnosti tedaj niso več žive. Kot pa vidite, se z daljšanjem življenjske dobe lahko zgodi, da je nekdo še živ tudi po sto in več letih življenja, tako kot naš dragi kraški in primorski rojak Boris Pahor.

Tu bi seveda lahko sprejeli izjemo, saj gre hkrati za dialog Pahorja z Edvardom Kocbekom, o katerem zgodovinarji še niso rekli niti vsega in še manj zadnje besede. Boris Pahor in Edvard Kocbek sta bila prijatelja od časa Kocbekovega eseja Premišljevanje o Španiji, krize revije Dom in svet in zatem Kocbekove ustanovitve revije Dejanje ter povabila Pahorju, naj v njej sodeluje, torej osemdeset let. Ta jubilej pa hkrati pomeni Pahorjevo aktivno povezanost z Ljubljano kot slovensko metropolo, zato je še danes nerazumljiva poteza MOL, da Boris Pahor ni mogel postati častni meščan Ljubljane. Ko je bil Pahor predlagan, je MOL raje sprejel Janeza Stanovnika in Nušo Kerševan kot Borisa Pahorja.

Peter Tomšič odkriva Pahorjev spomenik v Tivoliju

Slovesnost

in lepota

Odkritje spomenika Borisu Pahorju s prisotnostjo slavljenca bo 6. aprila 2017 ob 15. uri v Tivoliju, poleg že postavljenega spomenika Edvardu Kocbeku, ki pa je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Kocbekov spomenik so odkrili leta 2005 ob stoletnici pesnikovega rojstva, a z zamudo, saj je bil Kocbek rojen že 27. septembra 1904.

Begićev spomenik Borisu Pahorju

Drinovčev spomenik Edvardu Kocbeku

Boris Pahor s sinom Adrijanom, hčerko in asistentko

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja