Brazilski ritmi v Poletnem gledališču Križank


Na odru Poletnega gledališča Križank bodo v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 zazveneli ritmi brazilske popularne glasbe v izvedbi glasbene skupine Bossa de Novo, ki letos praznuje 20 let od začetka svojega delovanja. Zasedba je za nastop na 71. Ljubljana Festivalu v goste povabila izjemnega pianista Césarja Camarga Mariana.

Zasedbo Bossa de Novo sestavljajo Primož Vitez (glas, tolkala), Aljoša Kosor (klasična kitara), Marko Gregorič (kontrabas, akustična baskitara, glas), Mitja Vrhovnik Smrekar (tolkala, glas) in Sergej Randelovič – RunJoe (tolkala, glas).

Bossa nova je slog brazilske popularne glasbe, ki je nastal v Riu de Janeiru med letoma 1958 in 1959, ko sta se skladatelj Antônio Carlos Jobim in pesnik Vinícius de Moraes seznanila s pevcem in kitaristom Joãom Gilbertom. Izraz »bossa nova« se v angleščini prevede kot »nov trend« ali »novi val«, kar povzema inovativen in sodoben pristop žanra k ustvarjanju glasbe. Ena od značilnosti novega sloga, ki je vplivala na popularno glasbo na splošno in še posebej na sambo, je bilo namerno izogibanje prevladi kateregakoli posameznega glasbenega parametra.

Bossa de Novo, foto Festival Ljubljana

Bossa de Novo je komorna jazzovska skupina in edina slovenska zasedba, ki se ukvarja z brazilskimi glasbenimi izrazi in jih meša s sodobnimi glasbenimi impulzi. V njihovem repertoarju najdemo tako tuje kot domače pesmi, v paleti raznovrstnih jezikov, med drugim v portugalščini, slovenščini, srbohrvaščini in francoščini.

Od ustanovitve leta 2003 je skupina posnela kar nekaj studijskih albumov. Svojo prvo ploščo z naslovom Vivo! pa so izdali leta 2006. Na njej najdemo skladbo Selma, ki je med njihovimi predelavami dočakala največji odmev. V njej se izvrstno ujemata glasbena invencija in preprosto, dih jemajoče besedilo, kar predstavlja uspešen recept za bossa novo. Tej plošči so sledile Nova (2009), Quinta Essência (2013), Andante (2014) in Twist (2021).

César Camargo Mariano, foto Festival Ljubljana

Zasedbi se bo pridružil brazilski pianist, aranžer, skladatelj in glasbeni producent César Camargo Mariano, ki se je rodil leta 1943 v mestu São Paulo. Klavir je začel igrati po posluhu pri trinajstih letih, devet mesecev kasneje pa je že igral z ameriško pozavnistko Melbo Liston na njenem koncertu v jazz klubu v Riu de Janeiru. Na legendarni plošči Regine in Jobima z naslovom Elis & Tom se je vpisal kot producent, pianist in aranžer. Od takrat je Mariano sodeloval s celo vrsto mednarodnih glasbenih velikanov, od violončelista Yo-Yo Maja do ameriške jazz pevke in pianistke Blossom Dearie. Za svojo slavno mednarodno kariero in ustvarjalni prispevek je prejel več priznanj, vključno z dvema prestižnima nagradama latin grammy leta 2006 in 2007.

Mariano se je rodil v São Paulu. Junija 1957 je ameriška pozavnistka Melba Liston povabila trinajstletnega Mariana k sodelovanju na njenem koncertu v jazz klubu v Rio de Janeiru in pojavil se je v oddaji radia Globo v Riu z naslovom “Čudežni deček, ki igra jazz”.

Istega leta je Mariano spoznal Johnnyja Alfa, ki je zaradi velikega prijateljstva odšel živeti k Marianovi družini. Skupaj v družinski hiši v São Paulu se je Mariano po zaslugi spodbude Johnnyja Alfa seznanil z aranžiranjem, komponiranjem ter umetnostjo filma in gledališča.

S svojimi instinkti, vztrajnostjo in naravnim talentom je Mariano ustanovil amaterske instrumentalne in vokalne skupine, ko ga je TV Record iz São Paula povabil v posebno oddajo z naslovom “Potni list za zvezdništvo” (Passaporte para o Estrelato).

V zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je najstniški Mariano postal znan po svoji sposobnosti zamaha in legendarni levi roki. Njegovi ansambli tistega obdobja, predvsem Sambalanco Trio in Som Tres, danes veljajo za vrhunske izvajalce brazilskega jazza; tako npr. njegov album Samambaia iz leta 1981, kot eden od njegovih več kot tridesetih instrumentalnih albumov.

Marianovo sodelovanje z nekaterimi najpomembnejšimi brazilskimi pevci, kot sta Wilson Simonal in Elis Regina, mu je prineslo svetovno slavo, kot je zgodovinski album Elis e Tom iz leta 1973 , posnet z Antoniom Carlosom Jobimom, na katerem je Mariano nastopal kot producent, pianist in glasbeni direktor.

Od takrat je Mariano sodeloval z mednarodno paleto glasbenih velikanov, od Yo Yo Maja do Blassom Dearie. Zložil je tudi bogato glasbo za filme in TV.

Aprila 1994 se je Mariano preselil v ZDA, kjer do danes živi s svojo ženo. Mariano je leta 2006 prejel nagrado Latin Recording Academy za življenjsko delo Grammy.

Iz prvega zakona s pevko Mariso Vertullo Brandão, alias Gata Mansa, je imel sina Marcela Mariana, danes izvrstnega basista. Bil je še osem let poročen z brazilsko zvezdnico Elis Regina in imela sta dva otroka; danes sta oba uveljavljena pevca.

Iz tretjega 30-letnega zakona s Flavio Rodrigues Alves ima hčerko Luiso Mariano (1986), pevko, vokalno producentko, glasbeno poslovno strokovnjakinjo in diplomantko Berklee College of Music, ki je delala pri Sony Music, Buddah Brown Entertainment in trenutno deluje samostojno kot vodja turneje in vokalni producent.

Primož Vitez je za Delo spregovoril o četrtkovem koncertu v Križankah: »César izjemno dobro pozna zgodovino brazilske popularne glasbe in budno spremlja vse, kar se v njej dogaja danes. Iz našega repertoarja je izbral nekaj biserov, temu pa dodal par skladb, ki jih doslej tudi mi še nismo igrali. Poslal nam je deset novih aranžmajev, ki jih je naredil prav za to priložnost, za ta koncert 24. avgusta v Križankah. Počaščeni smo, da je za nas naredil tisto, v čemer je eden najboljših na svetu. Poleg tega bo z nami igral nekaj slovenskih skladb: tudi te je predelal po svoje in lahko vam zagotovim, da jih je odprl v neke nove glasbene razsežnosti. César Camargo Mariano v Sloveniji še ni igral. Ni na turneji, v Evropo bo pripotoval samo za ta koncert. Igranje z njim bo za nas brez dvoma najpomembnejši nastop doslej.«

https://www2.jornalcruzeiro.com.br/materia/324953/cesar-camargo-mariano-lanca-livro-solo

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja