Glasba rock opere The Wall skupine Pink Floyd


Na 71. Ljubljana Festival prihaja edinstvena izvedba znamenite rock opere The Wall.  Enajsti studijski album zasedbe Pink Floyd, ki je izšel leta 1979, raziskuje teme osamljenosti v povojni Veliki Britaniji ter vsebuje zelo močno protivojno sporočilo. Solistka in zvezdniška gostja bo Durga McBroom, nastopila bo skupina  Meddle, vse pa  bo spremljal orkester Star Entertainment. Petkovi predstavi bosta dve: ob 17. in 21. uri v Poletnem gledališču v Križankah.

The Wall  je eden izmed najbolj znanih konceptualnih albumov vseh časov in pripoveduje o življenju Pinka, ki je v drugi svetovni vojni izgubil očeta, vzgojila ga je preveč zaščitniška mati, učitelji so ga zlorabili, ko pa mu je pozneje razpadel še zakon, se je odmaknil od družbe in okoli sebe zgradil metaforični zid.

 

Za avtentične izvedbe avtorskih skladb bo poskrbela nemška tribute skupina Meddle, zasedbe šestih glasbenikov, ki že več kot 20 let ustvarja in izvaja glasbo po Nemčiji in sosednjih državah. Pridružila se jim bo izkušena igralka, plesalka in pevka Durga McBroom, ki je z originalno zasedbo Pink Floyd sodelovala kot spremljevalna pevka na ploščah Delicate Sound of Thunder, Pulse, The Division Bell in The Endless River.

Ustvarjalce je povezal projekt Berlin Pink Floyd, katerega producent je Rogerja Watersa, ustvarjalca plošče The Wall, predstavil Mihailu Gorbačovu, ki je prispeval k padcu Berlinskega zidu. Da bi zagotovili popolno izkušnjo, bo koncert vizualno popestren z osupljivo svetlobno predstavo in videoprojekcijami, primernimi za praznovanje enega največjih dosežkov v svetu rock glasbe.

Predstava bo potekala v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.

  • Pink Floyd je angleška rock skupina, ustanovljena leta 1965 v Londonu, ki jo odlikujejo zvočno eksperimentiranje, filozofska besedila in zahtevni odrski nastopi
  • Skupina je leta 2008 na Švedskem prejela nagrado Polar Music Prize za svoj prispevek k sodobni glasbi
  • Na njihovo glasbo je močno vplival blues; tudi ime skupine sta navdihnila ameriška bluesovska glasbenika Pink Anderson in Floyd Council

Pink Floyd v sedemdesetih letih: od leve Nick Mason, Dave Gilmour, Rick Wright in Roger Waters

  • Po vsem svetu so prodali več kot 250 milijonov plošč
  • Album Animals  iz leta 1977 temelji na klasični noveli Georgea Orwella Živalska farma  in obravnava kapitalizem

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja