Na 71. Ljubljana Festivalu nov cikel komornih koncertov


Na 71. Ljubljana Festivalu se bo v naslednjih dneh začel nov cikel komornih koncertov, tako kot je to vsako leto po mojstrskih tečajih s koncerti profesorjev in študentov ter pred serijo velikih koncertov in predstav v drugi polovici avgusta.

V tednu komorne glasbe – 8., 9. in 10. avgusta se bodo drug za drugim zvrstili trije komorni koncerti. Vsi bodo v čarobnem ambientu Križevniške cerkve ob 20. uri. Festival Ljubljana tako občinstvo, ki se je že doslej lepo odzvalo, prisluhne raznolikemu repertoarju svetovno znanih skladateljev v čarobnem ambientu Križevniške cerkve.

Sonja Marković, foto spletni profil

Na torkov večer, 8. julija, bodo zazvenele skladbe izpod prstov bosanske pianistke Sonje Marković, ki živi v Oslu. Poleg solističnega in komornega udejstvovanja je dejavna kot klavirska spremljevalka na različnih festivalih: Bolšoj Mokra Gora, Kult Beograd, Festival strun Perast, Jesenska sonata Banjaluka, Glasba na struni Sarajevo in drugi.

Sonja Marković in Isak Haračić

V duetu se ji bo pridružil violončelist Isak Haračić, ki je pri devetnajstih letih postal prvi violončelist Sarajevskega filharmoničnega orkestra. Skupaj sta prejela več prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Italiji, na Poljskem in v Srbiji. Leta 2021 sta prejela štipendijo iz sklada Evropske komisije iPortunus.

Sonja Marković, foto Istok

Njun repertoar zaobjema dobro poznana dela za violončelo in klavir, pri tem pa ga dosledno posodabljata z novejšimi, manj izvajanimi deli. Njun nastop bo vključeval tonalno večplastno skladbo Bohuslava Martinůja, slavno spiritualno minimalistično delo Arva Pärta, ljudsko navdihnjeno kompozicijo Aleksandra Vujića ter sonato, ki predstavlja potovanje skozi štiri mesta Anatolije, Fazila Saya.

Program:

Bohuslav Martinů: Variacije na temo Rossinija, H. 290

Arvo Pärt: Ogledalo v ogledalu

Aleksandar Vujić: Kolo

Fazil Say: 4 mesta

Isak Haračić in Sonja Marković

Dan kasneje, 9. avgusta, bo moč slišati tri klavirske kvartete. V prvem delu bodo glasbeniki odigrali Klavirski kvartet v g-molu W. A. Mozarta, ki velja za eno izmed prvih del v tej obliki in Klavirski kvartet v g-molu J. Brahmsa, inovativno delo ogromnega obsega. Koncert bo zaokrožil Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25, G. Mahlerja, ki je bolj znan po svojih simfoničnih pesnitvah kot pa komornih.

Robert Lakatoš

Skladbe bodo odigrali izvrstni solisti, med katere spadajo pianist Tomaž Petrač, ki je do danes igral na več kot tristo koncertih doma in na tujem, njegov brat violončelist in član Orkestra Slovenske filharmonije Andrej Petrač, ki je bil do nedavnega umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, večkrat nagrajen violinist in profesor Robert Lakatoš, ki velja za »idealnega solista s čudovitim tonom«, ter violist in člana Simfoničnega orkestra SNG Maribor Roberto Papi, ki je aktiven komorni glasbenik na številnih festivalih v Evropi in ZDA.

Andrej Petrač

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, K. 478
Gustav Mahler: Klavirski kvartet v a-molu

Tomaž Petrač

***
Johannes Brahms:
Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25

Eva Dolinšek, foto Marijan Zlobec

V četrtek, 10. avgusta, pa bosta na komornem koncertu nastopila večkrat nagrajena čembalistka Eva Dolinšek, ki med drugim sodeluje z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, italijanskimi orkestri Furlanije Julijske krajine, Ars Atelier in Accademia degli Arigoni ter angleškim ansamblom Noxwode, in violinist Vasilij Meljnikov, ki je dobitnik Betettove nagrade in Zlate plakete Univerze v Ljubljani za izjemne umetniške in pedagoške zasluge. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih, ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini.

Eva Dolinšek, foto Marijan Zlobec

Zazvenel bo baročno navdihnjen, a raznovrsten repertoar, ki vključuje glasbo T. Albinonija, G. Tartinija, J. S. Bacha, C. Balbastre in A. Marcella. Po premoru se bosta na časovnici pomaknila do 20. stoletja in odigrala delo A. Šnitkeja in nekoliko novejša dela A. Pärta in slovenskega skladatelja M. Lazarja.

Program:

Tomaso Albinoni: Sonata za violino in basso continuo v a-molu, op. 6, št. 6
Giuseppe Tartini:
Aria cantabile iz Sonate za violino v D-duru, B.D4
Giuseppe Tartini: Allegro assai iz Sonate za violino v h-molu, B.h1
Giuseppe Tartini:
Largo andante iz Koncerta za violino v A-duru, D. 96

Vasilij Meljnikov, foto Facebook

Johann Sebastian Bach: Tokata v e-molu, BWV 914
Claude Balbastre:
La De Caze, La D’Héricourt, La Suzanne iz Prvega zvezka skladb za čembalo
Alessandro Marcello: Adagio v d-molu za violino in čembalo
***
Alfred Šnitke:
Suita v starem slogu za violino in čembalo, op. 80, 3., 4. in 5. stavek
Arvo Pärt:
Passacaglia (različica 2003)
Milko Lazar:
Obscure Dance, Sicilia, Love Story, Burlesque iz 10 skladb za violino in čembalo

Vasilij Meljnikov

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja