Lana Trotovšek in Boris Bizjak se vračata domov z Bachom


Na 71. Ljubljana Festival se vračata violinistka Lana Trotovšek in flavtist Boris Bizjak. Lahko dodam, da se vračata domov, saj oba živita in ustvarjata v Londonu, od koder odhajata na različna gostovanja po svetu. Njun večerni koncert v Križevniški cerkvi je že zdavnaj razprodan, res pa je, da bomo poslušali le koncerte in najbolj znano suito slavnega Johanna Sebastiana Bacha ob spremljavi komornega Ensemble Dissonance, kar je že sam po sebi velik magnet za vse koncertno občinstvo.

Boris Bizjak je spregovoril na tiskovni konferenci pred dvema letoma, foto Marijan Zlobec

O Ensemble Dissonance in njegovih načrtih je na tiskovni konferenci pred koncertom spregovoril umetniški vodja Klemen Hvala. Orisal je dejavnost lahko rečemo kar svojega Ensemble Dissonance, ki ga uspešno vodi že vrsto let, zanj pripravlja koncertne programe, pri katerih sodeluje tudi kot soavtor, aranžer nekaterih poprejšnjih, zgodovinskih del, ali pa ansambel izvaja priredbe drugih skladateljev, kar je bilo opazno zlasti na prejšnjih festivalih, pa tudi letos, ko so nastopili s Schönbergom in Mahlerjem; takrat se je Hvala v nagovoru v Križevniški cerkvi spomnil januarja letos preminule Brigite Pavlič, dolgoletne koncertne organizatorke in umetniške voditeljice Glasbenega septembra v Mariboru.

Klemen Hvala na zadnji tiskovni konferenci na Pergoli, foto Marijan Zlobec

V poročilu s koncerta sem med drugim omenil iz njegovih besed:”Hvala je spomnil na njeno bogato glasbeno organizacijsko delo v Mariboru v okviru Koncertne poslovalnice Maribor, Festivala Lent, Glasbenega septembra, Festivala Maribor, Evropske prestolnice kulture leta 2012…Kdor jo je spoznal in bil v stikih z njo, se bo rad strinjal, da je bila prepolna optimizma, radosti nad celovitim glasbenim okoljem, ki ga je srečevala vedno znova v Mariboru, pa tudi okolici, kamor so se koncerti selili. Posebno rada pa je imela ljudi, vrhunske glasbenike in glasbenice različnih starosti, iz mnogih kulturnih okolij. Hvala je omenil sodelovanje z Avstralcem Richardom Tognettijem, ki je zelo uspešno in odmevno pripravljal programe Glasbenega septembra, bil solist violinist, imel svoj Australian Chamber Orchestra in znal povezati glasbeno dogajanje v Mariboru in Gradcu!

Klemen Hvala med nagovorom v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Brigite Pavlič se sam spominjam z veliko naklonjenostjo in spoznanjem, kako dragocena in topla osebnost je bila, hvaležna, ko me je zagledala v njenem glasbenem Mariboru.

Hvaležnost Klemna Hvale, izražena pred samim začetkom koncerta, je pravzaprav redka na koncertih.”

Darko Brlek na predstavitvi programov

Klemen Hvala je spomnil na pretekle ansamblove koncerte, na gostovanja po Sloveniji – kot  skupaj z Lano Trotovšek na festivalu Arsana v Slovenj Gradcu in na tujem; na Madžarskem in v Italiji, prav tako pa sodelovanja npr. s sopranistko Niko Gorič ali kitaristom Makom Grgičem, med tujimi glasbeniki violinistom in dirigentom Dimitrijem Sitkoveckim. Prihodnje leto bodo gostovali na Zimskem festivalu. Podrobno pa je predstavil Bachov koncertni večer.

Lana Trotovšek, foto Festival Ljubljana

Bachov sloves genija je trdno zasidran v zahodni kulturni zavesti, zato si je težko predstavljati trenutek, ko ni bil priljubljen. Toda proti koncu svojega življenja je veljal za staromodnega, po smrti pa je njegova glasba krožila le v rokopisih med skladatelji in poznavalci, zato je čudež, da je toliko del ohranjenih. Poletni večer bo posvečen tistim redkim ohranjenim solističnim koncertom, virtuozni orkestrski suiti in priredbi ene najbolj veličastnih orgelskih skladb.

Lana Trotovšek, foto Marijan Zlobec

Dela bodo zazvenela v izvedbi Ensemble Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Njihovo poslanstvo je pod vodstvom ustanovitelja in violončelista Klemna Hvale promocija ter razvoj komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. Na odru se jim bodo pridružili edinstveno muzikalična violinistka Lana Trotovšek, ki si je ustvarila bogato mednarodno kariero, večkrat nagrajeni flavtist Boris Bizjak, ki izvaja komorno glasbo s številnimi mednarodnimi glasbeniki, priznani violinist in pedagog Janez Podlesek, ki redno sodeluje z ansamblom in se predvsem posveča izvedbam slovenskih skladateljev, ter oboist Sorin Crudu, ki je prejemnik številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih.

Darko Brlek in Lana Trotovšek, foto Marijan Zlobec

Ustanovitelj in direktor Zavoda Dissonance je Klemen Hvala, upravni in umetniški svet pa sestavljajo mednarodno uveljavljeni slovenski umetniki, dirigent Marko Letonja, skladatelj Vito Žuraj in violončelist Andrej Petrač. Svoje premišljeno zasnovane umetniške dogodke pripravlja v sodelovanju z izvrstnimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Marko Letonja, Lana Trotovšek, Nika Gorič, Mak Grgič, Vito Žuraj, Leon Firšt, Natalie Clein, Dimitrij Sitkovecki, Fazil Say, Nicolas Altstaedt, Richard Tognetti, Sreten Krstić, Richard Galliano in drugi.

Posebno dragoceno je bilo sodelovanje Ensemble Dissonance z violinistom in dirigentom Dimitrijem Sitkoveckim.

Janez Podlesek in Dimitrij Sitkovecki, foto Marijan Zlobec

Program:
J. S. Bach: Fantazija in fuga v g-molu, BWV 542
J. S. Bach: Koncert za violino in godala v d-molu, BWV 1052R
J. S. Bach: Koncert za dve violini in godala v d-molu, BWV 1043
***
J. S. Bach: Koncert za violino, oboo in godala v c-molu, BWV 1060R
J. S. Bach: Orkestrska suita št. 2 v h-molu, BWV 1067

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja