Lana Trotovšek in Andrej Žust na koncertu profesorjev


Na 71. Ljubljana Festivalu poztekajo Mednarodni mojstrski tečaji s koncerti uredežencev, hkrati pa še koncerti samih profesorjev. Prvi je že bil, drevi ob 20. uri v Križevniški cerkvi pa mu sledi že drugi, še zanimivejši, saj bosta nastopila dva naša priznana glasbenika, ki delujeta v tujini. Violinistka Lana Trotovšek ima svoj mojstrski tečaj violine od 31. julija do 6. avgusta in prihaja iz Londona, hornist Andrej Žust pa prav tako ima svoj mojstrski tečaj od 31. julija do 6. avgusta in prihaja iz Berlina, kjer je prvi hornist Berlinskih filharmonikov.

Eriko Takezava in Andrej Žust, foto Marijan Zlobec

V 19. stoletju je razvoj ventilov, ki so bistveno razširili tako obseg kot izrazne možnosti glasbila, odprl nove možnosti za skladatelje romantične dobe, ki so želeli uporabljati trobila. Temu primerno bo program predvsem romantično obarvan in bo vseboval delo Thorvalda Hansena, danskega trobentača in skladatelja, ki je napisal vrsto skladb za kornet (trobenti podobno glasbilo) in klavir.

Reinhold Friedrich

Sledila bo dramatična Patetična sonata Ludwiga van Beethovna, Sonata za trobento Georgea Antheila, ameriškega avantgardnega skladatelja “strojne glasbe”, ter Trio za klavir, violino in rog enega najpomembnejših skladateljev komorne glasbe Johannesa Brahmsa.

Eriko Takezava, foto Marijan Zlobec

Skladbe bodo zazvenele v izvedbi izvrstne violinistke Lane Trotovšek, ki mednarodno slovi po ekspresivni igri in edinstveni muzikalnosti, hornista Andreja Žusta, ki kot aktiven komorni glasbenik nastopa na svetovnih festivalih, trobentača Reinholda Friedricha, ki po vsem svetu nastopa kot solist na sodobnih in historičnih različicah svojega inštrumenta, pianistke Erike Takezava, specialistke za komorno glasbo in korepetitorke na številnih mednarodnih tekmovanjih ter Beate Ilone Barcze, ki kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in svetovnih tekmovanjih.

Andrej Žust, foto Marijan Zlobec

Program:

Beata Ilona Barcza

Thorvald Hansen: Sonata za kornet in klavir, op. 18
Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir št. 8 v c-molu, op. 13, “Patetična”, 1. stavek
George Antheil: Sonata za trobento
***
Johannes Brahms: Trio za klavir, violino in rog v Es-duru, op. 40

Lana Trotovšek

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja