Dva veličastna kvinteta na 71. Ljubljana Festivalu


Serija komornih koncertov na 71. Ljubljana Festivalu se nadaluje. Tako bo v petek, 28. julija, ob 20. uri v Križevniški cerkvi nastopila mednarodno znana pianistka Violeta Egorova, ob njej pa še godalni kvartet Goffriller. V svoj koncertni program so uvrstili dva izjemna kvinteta, in sicer Roberta Schumanna in Johannesa Brahmsa.

Kvartet Goffriller

Kvartet Goffriller je rezultat združitve različnih glasbenih osebnosti in utrjenih mednarodnih koncertnih izkušenj štirih umetnikov in profesorjev na Konservatoriju Vincenza Bellinija. Prvi violinist Enzo Ligresti, drugi violinist Giovanni Anastasio, violist Alberto Salomon in violončelist Benedetto Munzone so bili šolani na najvišjih akademijah v Italiji in tujini. Kot solisti so bili večkrat nagrajeni na državnih in mednarodnih tekmovanjih, danes pa kritiki njihove nastope v ansamblu Goffriller hvalijo zaradi interpretativne intenzivnosti, v kateri se združujeta tehnično mojstrstvo in čustvena predanost.

Violeta Egorova

Pridružila se jim bo Violeta Egorova, ki je ena najbolj cenjenih umetniških osebnosti velike ruske klavirske šole. Večkrat nagrajena pianistka je nastopala na najprestižnejših koncertnih odrih sveta in redno sodeluje z mednarodno uveljavljenimi umetniki. Njen repertoar je slogovno raznolik in obsega vse od baročne do sodobne glasbe. Zaigrali bodo dva pomembna romantična klavirska kvinteta, in sicer Schumannovo ekstravertirano delo, ki je revolucionaliziralo instrumentacijo in značaj tega komornega žanra, ter Brahmsov obsežni kvintet, ki velja za krono komorne glasbe.

Violeta Egorova

Program:

Robert Schumann: Klavirski kvintet v Es-duru, op. 44
***
Johannes Brahms: Klavirski kvintet v f-molu, op. 34

Violeta Egorova

Kvartet Goffriller

Vito Imperato, violina
Giovanni Anastasio, violina
Alberto Salomon, viola
Benedetto Munzone, violončelo

Rodila se je 16. novembra 1969 v Krasnodarju, mestu na skrajnem jugu Rusije. Na klavir je začela igrati in improvizirati pri štirih letih. Pri šestih letih je debitirala na televiziji z igranjem skladb iz “The Children’s album” Roberta Schumanna. Egorova je pri šestih letih vstopila v moskovsko srednjo posebno glasbeno šolo za nadarjene otroke, kjer je študirala pri A. Artobolevski in Aleksandru Mndojantsu. Svoj prvi solistični recital je imela v Moskvi pri dvanajstih letih.

Egorova je osvojila prvo mesto na mednarodnem klavirskem tekmovanju Alessandro Casagrande v Terniju, Italija; Mednarodno tekmovanje G. Viotti, Italija; klavirskem tekmovanju Gina Bachauer v ZDA in na številnih drugih mednarodnih tekmovanjih. Njeno zgodnjo kariero so poganjale sposobnosti, ki jih je pridobila pri delu s svojim velikim mentorjem Levom Naumovim. Leta 1991, ko je še študiral pri profesorju Naumovu na Moskovskem državnem konservatoriju Čajkovski, je za Art and Electronics, skupno rusko-ameriško snemalno podjetje, posnela zgoščenko. Ta je vsebovala glasbo Mozarta in Prokofjeva ob praznovanju obletnice rojstva teh dveh skladateljev. Poleg tega je Egorova posnela več zgoščenk za različne založbe, kot so Universal Music Group, Teichiku Records, Onepoint.fm, Accademia Pianistica Siciliana in je bila predstavljena na radijskih in televizijskih oddajah v Italiji, Turčiji, Kanadi, Egiptu, Ekvadorju, Franciji in Rusiji.

Violeta Egorova na koncertu v Bukarešti

Egorova je nastopila v nekaterih najbolj znanih koncertnih dvoranah v ZDA, Italiji, Franciji, Švici, Turčiji, Egiptu, Monaku, Romuniji, Avstriji, Rusiji in na Kitajskem. Je redna gostujoča umetnica številnih priznanih ansamblov, kot so Državni akademski orkester Rusije, Simfonični orkester iz Utaha, Komorni orkester Kremlja, Orkester mednarodnega klavirskega festivala v Bergamu in Brescii, Simfonični orkester Perogie, Filharmonični orkester George Enescu.

Nastopila je tudi na mednarodnih glasbenih festivalih v Spolettu “Del Due Mondi”,  Sermonette “Pontino di Musica” (Italija), “Sanat Haber” v Istanbulu (Turčija), ETNAFEST v Italiji, Rachmaninov International festival 2013 v Ukrajini. V Moskvi je nastopila na “Grandi Serate Musicali”, “Music in Exile”, “Music of 20th Century”, “Christmas at the Kremlin.” 

Egorova je trenutno učiteljica visokih specializiranih tečajev klavirja na Akademiji Rachmaninov v Catanii v Italiji.

Njen pianistični repertoar zajema široko paleto obdobij in stilov, od koncertov in solističnih del Bacha, Mozarta, Beethovna, Schumanna, Čajkovskega in Liszta do skladb sodobnih skladateljev. 

S svojim dobro vzpostavljenim odnosom z Vladimirjem Markovichem, Evo Gosser, Nino Kotovo, Vladislavom Bezrukoffom, Robinom Meyforfom, Anno Kruger, Astrid Shvinn, The Lark String Quartet in drugimi glasbeniki si je Violeta Egorova ustvarila tudi sloves komorne glasbenice svetovnega formata.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja