Državno operno in baletno gledališče Astana opera prvič v Ljubljani


Na 71. Ljubljana Festival prihaja največje gledališče v srednji Aziji, Državno operno in baletno gledališče Astana opera iz Kazahstana. V ljubljanskih Križankah bodo 25. in 26. julija ob 21. uri izvedli predstavo, sestavljeno iz odlomkov različnih znanih baletov. O tem sta predstavnici baletnega ansambla spregovorili na tiskovni konferenci Festivala Ljubljana na Pergoli v Križankah. Sodelovali sta umetniška voditeljica baleta iz Astane Altinaj Asilmuratova in prva solistka Ajgerim Beketajeva. Gostovanje je predstavil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

 Altinaj Asilmuratovana tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Državno operno in baletno gledališče Astana opera je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo prvega predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva. V njihovem repertoarju najdemo tako mednarodno uveljavljena dela kot tudi dela uveljavljenih nacionalnih skladateljev. V Križankah bodo izvedli predstavo, sestavljeno iz odlomkov različnih baletov, in sicer so to odlomek iz klasičnega baleta Gusar  Adolpha Adama, Klica stepe  na glasbo Renata Gaisina, Talisamana  Riccarda Driga, filozofskega baleta Maxa Richterja Kako dolgo je zdaj?,  Petitova predstava Leda in labod,  ki črpa iz grške mitologije, na glasbo Johanna Sebastiana Bacha, kazahstanska ljudska točka Qyly Zaman,  Adagio  iz Hačaturjanovega rimljansko navdihnjenega Spartaka,  ter odlomek iz klasičnega baleta Don Kihot  Ludwiga Minkusa.

Altinaj Asilmuratova in Darko Brlek na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Po odmoru bo mogoče slišati enega najbolj znanih komičnih baletov Šest nemških plesov  večkrat nagrajenega in mednarodno uveljavljenega češkega koreografa sodobnega plesa Jiříja Kyliána, ki se opira na Mozartovo glasbo in se poklanja skladateljevemu humorju in glasbeni briljantnosti. Za Kyliánovo koreografijo je značilno, da presega meje klasičnega kanona, saj se je uveljavil kot filozofski koreograf, ki bolj kot fizične zmogljivosti telesa raziskuje globine človeške narave.

Altinaj Asilmuratova

Leta 2015 je umetniško vodstvo prevzela Kazahstančanka Altinaj Asilmuratova, ki je zaradi pogostih gostovanj v tujini, med drugim v družbi Rolanda Petita, postala bolj priljubljena v zahodnih gledališčih kot v domovini. Njen repertoar je vključeval vse vidnejše klasične baletne vloge v baletih, kot so Labodje jezero, Trnuljčica, Giselle, Don Kihot, Bajadera, Ognjeni ptič in drugi, kot tudi vrsto sodobnih del.

Solistka Ajgerim Beketajeva

Altinaj Asilmuratova je izrazila veliko zahvalo Festivalu Ljubljana za povabilo na enega najprestižnejših glasbenih festivalov v Evropi in svetu. Predstavila je sicer kratko, a uspešno in odmevno zgodovino njihove nove opere, ki pa ima bogat repertoar, tako da v eni sezoni izvedejo petnajst, dvajset del; oper in celovečernih baletov. Za prvo gostovanje v Ljubljani, na odru Poletnega gledališča v Križankah, so izbrali gala baletni večer, sestavljen z odlomki iz različnih baletov, v drugem delu pa bodo izvedli Šest nemških plesov na glasbo W. A. Mozart KV 571 v koreografiji Jiříja Kyliána. Glede na tehnično zahtevnost njihovih celovečernih baletov, pa so se gosti podali tudi na ogled Gallusove dvorane, da bi v prihodnje lahko gostovali tam, bodisi z baletom ali opero.

Prevajalka in solistka

Solistka Ajgerim Beketajeva je prav tako izrazila hvaležnost in omenila, da je prvič pri nas sploh. To pa je velika priložnost, da se izkaže. Kot je povedala, bo nastopila dvakrat; v duetu iz Kako dolgo je zdaj? Maxa Richterja in v pas de deux iz Don Kihota Ludwiga Minkusa.

Državni balet iz Astane v Kazahstanu, foto Festival Ljubljana

O svojih izkušnjah in obiskih Astane je spregovoril Darko Brlek, ki si je tam vse ogledal že v prejšnjih letih. Astana je sicer glavno mesto Kazahstana.

Zgradba Državne opere in baleta v Astani

Program:
Gala balet:

A. Adam: Odlomek iz Gusarja
Koreograf: Marius Petipa
Zasedba: Anel Rustemova, Olžas Tarlanov, Dias Kurmangazi

R. Gaisin: Duet iz Klica stepe
Koreograf: Patrick de Bana
Zasedba: Anastazija Zaklinska, Bekzat Orinbajev

R. Drigo: Pas de deux iz Talismana
Koreograf: Marius Petipa
Zasedba: Šugila Adepkan, Jerkin Rakmatulajev

M. Richter: Duet iz Kako dolgo je zdaj?
Koreograf: Raimondo Rebeck
Zasedba: Ajgerim Beketajeva, Olžas Tarlanov

Leda in labod
Glasba: J. S. Bach
Koreograf: Roland Petit
Zasedba: Anastazija Zaklinska, Žanibek Akmedijev

Qyly Zaman na glasbo etno folk ansambla Turan
Koregoraf: Patrick de Bana
Zasedba: Sultanbek Gumar

Solistka Ajgerim Beketajeva

A. Hačaturjan: Adagio iz Spartaka
Koreograf: Jurij Grigorovič
Zasedba: Šugila Adepkan, Serik Nakispekov

L. Minkus: Pas de deux iz Don Kihota
Koreografa: Marius Petipa, Aleksander Gorski
Zasedba: Ajgerim Beketajeva, Arman Urazov, Sofija Adilkanova
***

Šest nemških plesov
Glasba: W. A. Mozart: Šest nemških plesov KV 571
Koreograf: Jiří Kylián
Dirigent: Arman Urazgalijev
Asistentka koreografa: Shirley Esseboom
Scenograf in kostumograf: Jiří Kylián
Oblikovalca luči: Jiří Kylián (zamisel), Joop Caboort (uresničitev)
Oblikovalec luči in vodja produkcije: Joost Biegelaar

Zasedba:
Karin: Adelina Tulepova
Paul: Olžas Tarlanov
Caroline: Baktigul Ispanova
Johan: Danijar Žumatajev
Lisa: Moldir Šakimova
Patrick: Sultanbek Gumar
Nancy: Madina Kužamžarova
Urzi: Ajbar Toktar

Zgradba Državne opere in baleta v Astani, foto splet

Opera v Astani, foto Wikipedija

Sedanja Astana Opera je druga novozgrajena operna hiša v Astani, saj je bila leta 2006 dokončana Palača miru in sprave, ki gosti operno dvorano s 1500 sedeži. Velja za tretjo največjo operno hišo na svetu;  ena njegovih izjemnih značilnosti je 1,6 tonski lestenec, ki visi v 13 m visokem hodniku. Operna hiša ima tudi več objektov, kot je restavracija in vse instalacije, potrebne za vaje ansamblov. Slog operne hiše se zgleduje po italijanskih gledališčih iz 19. stoletja, vključuje pa tudi značilne elemente nacionalne dediščine, kot so freske kanjonov Sharyn in Burabay v Kazahstanu.

Notranjost opere v Astani

Gledališče Opera in balet z zvenečim imenom “Astana Opera” se nahaja na levi strani reke Ishim v Astani. Gledališče navdušuje ljudi ne le z veličastno zgradbo in lepimi dvoranami, temveč tudi z veličastnim repertoarjem, ki ga izvaja nadarjen ansambel.

“Astana Opera” je bila ustanovljena leta 2013 na pobudo predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva. V svojem govoru na otvoritveni slovesnosti gledališča je predsednik države dejal: “Država, ki gradi tovarne in ceste, ustvarja trdno oporo za več let. Država, ki gradi šole in bolnišnice, skrbi za prihodnost naroda že desetletja. Država, ki gradi gledališča, gleda skozi stoletja naprej …”

Gledališče je 21. junija 2013 odprlo prvo sezono z veliko stvaritvijo kazahstanskega skladatelja Mukana Telebajeviča Tulebajeva (1913 – 1960) – opero “Bírzhan-Sara”. Opera “Bírzhan-Sara” predstavlja živo utelešeno glasbeno-poetično tradicijo – aitys, ki daje edinstvene genialne glasbene kompozicije. “Bírzhan – Sara”, skoraj 70 let od nastanka, je primer neizčrpne umetniške moči, ki se je rodila v sintezi nacionalnega in univerzalnega, kulturno-pesniškega doživetja.

Svetovna premiera gledališča “Astana Opera” je bila jeseni istega leta. Svetovni javnosti je predstavil opero “Atila” Giuseppeja Verdija.

Spomenik Mukana Telebajeviča Tulebajeva (1913 – 1960)

Gledališče opere in baleta “Astana Opera” je eno najlepših gledališč na svetu. Njegova arhitekturna veličastnost preseneča in daje priložnost, da se ozremo več tisoč let nazaj in se potopimo v vzdušje antike. Arhitekturna dovršenost gledališča ne odstopa od slavnih opernih gledališč sveta, kot so “La Scala” v Milanu, Kraljevo gledališče v Madridu, Bolšoj teater v Moskvi, Metropolitanska opera v New Yorku, Teatro Colon v Buenos Airesu, Pariška opera in druge.

Gledališče se nahaja na skoraj 9 hektarjih. Površina stavbe je 64 tisoč kvadratnih metrov. Slikovito območje zavzema približno 3000 kvadratnih metrov. Gledališče “Astana Opera” preseneča ne le z obsegom, ampak tudi z arhitekturno eleganco. Zgrajeno je bilo v skladu z najboljšimi klasičnimi tradicijami svetovne arhitekture. Poleg tega je arhitektura gledališča poudarjena in temelji na kazahstanskem nacionalnem okusu.

Ob koncu predstave Gusar

“Astana Opera” je tretje največje operno gledališče na svetu. Gradili so ga mojstri iz Italije, Nemčije, Švice in Češke. Ustvarjen je po najnovejši tehnologiji. Omogoča izvedbo kakršnih koli kompleksnih predstav na sceni. Avla, foyer, avditoriji in glavni oder so izvedeni v slogu visokega klasicizma. Glavna dvorana gledališča ima 1250 sedežev.

Tehnične zmogljivosti gledališča “Astana Opera” odstopajo od nekaterih svetovnih gledališč. Vsi prostori gledališča, vključno s pomožnimi prostori (zakulisje, različne delavnice, številni prostori za vaje) in vsem drugim, tvorijo učinkovite gledališke mehanizme in ustrezajo mednarodnim standardom.

Mukan Telebajevič Tulebajev

V bližini osrednje scene sta dva stranska odra in zakulisje. Okraski so zbrani v velikem prostoru zakulisja, kjer je predvidena predhodna montaža. Dimenzije odra omogočajo uporabo več različnih scenografij ter njihovo zamenjavo. Razni stroji omogočajo priprave na gledališko predstavo (opera, balet, teatzer, koncerti) do treh odrskih scenografij poleg tiste na prizorišču. Okraski se premikajo z ene ploščadi na drugo s pomočjo dvigal, ki omogoča hitro menjavo scene. Orkesterska jama je zasnovana za 120 glasbenikov, po potrebi pa se lahko scena razširi.

Komorna dvorana gledališča sprejme 250 ljudi. Namenjena je koncertom komorne glasbe, nastopom različnih ansamblov, komornega zbora, malega simfoničnega orkestra in drugih. Vodilni strokovnjaki iz Italije in Nemčije so se ukvarjali z akustiko in tako dosegli edinstvene zvočne lastnosti v vseh dvoranah gledališča. Danes je storjeno vse, da se zagotovi ustvarjalna posodobitev gledališča, da ne bi prizadeli veličastnosti arhitekture.

Opera “Bírzhan in Sara”

Odre gledališča “Astana Opera” krasijo mojstrovine operne in baletne klasike ter sodobne predstave odličnih mojstrov. V prvi sezoni gledališča so premierno uprizorili balete, kot so »Trnuljčica« Petra Iljiča Čajkovskega (uprizoritev svetovno priznanega koreografa Jurija Grigoroviča) ter »Romeo in Julija« Sergeja Prokofjeva (uprizoritev slavnega francoskega koreografa – Sh. Zhyuda) ter sodobni balet »Rodin« slavnega ruskega koreografa Borisa Eifmana.

Poleg tega je prva sezona gledališča uprizorila skupne predstave z evropskimi ekipami, kot so Rimska opera, La Scala, Bolšoj teater Rusije, Mariinsky Theatre, Opera Bordeaux, Baletno gledališče Borisa Eifmana.

Astana

Gledališče je že odprlo otroško dramsko šolo, kjer se mladi umetniki učijo gledaliških veščin s pripravami na prihodnje predstave na čudovitem odru “Astana Opera”.

Notranjost opere

Predsedniška palača v Astani

Zemljevid

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja