Po končanih 37. SGD se nadaljujejo 30. Mladi virtuozi


Mladi virtuozi se nadaljujejo takoj po uspešnem festivalu Slovenski glasbeni dnevi, ki so letos dočakali svojo že sedemintrideseto izvedbo.

Matic Sotošek, foto Festival Ljubljana

Festival Ljubljana v sklopu 30. mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi predstavlja večer ob zvokih klarineta in klavirja. V četrtek, 30. marca, bosta ob 19. uri v Viteški dvorani Križank nastopila klarinetist Matic Sotošek ob spremljavi Nike Tkalec in pianistka Sara Köveš. Prisluhnili bomo izbranim skladbam za klarinet in znamenitemu klavirskemu ciklu Slike z razstave Modesta P. Musorgskega.

Nika Tkalec, foto FB

Matic Sotošek prihaja iz glasbene družine. Za klarinet je prijel že pri šestih letih, njegov prvi profesor pa je bil Robert Pirc na Glasbeni šoli Krško. V obdobju nižje glasbene šole je prejel najvišje nagrade na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Prva mesta je zasedal na tekmovanjih v Novem Sadu, Požarevcu, Varaždinu, Beogradu in italijanskem Carlinu. Je tudi član Pihalnega orkestra in Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško. Po končani nižji glasbeni šoli se je izobraževal na Srednji glasbeni šoli v Celju, kjer je bil njegov mentor prof. Jure Hladnik. Pot ga je vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljano, kjer je njegov sedanji mentor prof. Jože Kotar. Marljivo delo ter izkušnje pod vodstvom profesorja so pripomogli k uspehu na tekmovanju TEMSIG 2022, saj je osvojil prvo nagrado in zlato plaketo.

Sara Köveš, foto Festival Ljubljana

Sara Köveš je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti na Glasbeni šoli Lendava ter nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Med šolanjem na konservatoriju se je nekaj časa vzporedno izobraževala tudi na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Leta 2017 je z odliko maturirala iz klavirja, oktobra istega leta pa je prejela diplomo dr. Romana Klasinca, ki jo podeljujejo dijakom za izjemne umetniške dosežke v času šolanja na konservatoriju. Nastopila je kot solistka z Godalnim kvartetom in Orkestrom Konservatorija ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je prejemnica nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj (TEMSIG 2016 – zlato priznanje in zlata plaketa, TEMSIG 2019 – srebrna plaketa, TEMSIG 2022 – zlata plaketa in prva nagrada, Jurica Murai 2016 – druga nagrada, Banjalučki bijenale 2018 (višja starostna kategorija) – prva nagrada in prvo mesto, Mednarodno klavirsko tekmovanje v Rimu – druga nagrada, Mednarodno tekmovanje Ohridski biseri – druga nagrada). Kot nagrajenka tekmovanja TEMSIG 2016 je sodelovala pri projektu Zlati pianisti in snemala v studiu PianoRoom. Večkrat je nastopila na slovenskih klavirskih dnevih (EPTA), kot solistka ali v komorni zasedbi pa tudi na številnih koncertnih ciklih. Udeležila se je raznih seminarjev in mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani profesorji. V okviru študijske izmenjave se je izpopolnjevala na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pri Eckartu Heiligersu, trenutno pa končuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Aleksandra Serdarja.

Srbski skladatelj slovenskh korenin Zlatan Vauda

Program:

Claude Debussy: Prva rapsodija, L. 116
Zlatan Vauda: Sonata brevis
Jean Binet: Petit concert
***
Modest P. Musorgski: Slike z razstave

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: