Simpozij o politiku in državniku dr. Francetu Bučarju ob stoletnici rojstva


Slovenska matica pripravlja ob stoletnici rojstva dr. Franceta Bučarja, pomembnega slovenskega politika, državnika, družbenega analitika in avtorja več knjig o slovenskem spreminjanju in prehajanju iz političnega monolitizma v demokratično pluralnost, celodnevni simpozij. Potekal bo 2. februarja – na Bučarjev rojstni dan – ob 9. uri v dvorani Slovenske matice. Dogodek bo sneman in pozneje dosegljiv na strani YouTube Slovenske matice. Simpozij poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Dr. Bučar je v slovenskem parlamentu 25. junija 1991 razglasil sklep o ustanovitvi samostojne in neodvisne Republike Slovenije, kar je bilo pospremljeno s stoječimi ovacijami. Dogodek je podprla Mestna občina Ljubljana.

Otvoritvena nagovora bosta imela dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, in Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Simpozij bo imel več tematskih sklopov.

Življenjske zgodbe

Moderator: Jure Gašparič

Edvard Kovač
France Bučar in »Trnovski krog«

Boris A. Novak
Bučarjevo javno angažiranje v uredniških in društvenih krogih

Ali Žerdin
Omrežje nastajajoče slovenske opozicije in krogi Franceta Bučarja

Niko Toš
Srečevanja s Francetom Bučarjem – in njegova zadnja … knjiga


Bučar kot politik

Moderator: Peter Vodopivec

Aleš Gabrič
France Bučar v vodstvu Slovenske demokratične zveze

Jure Gašparič
Poslanec in predsednik Državnega zbora France Bučar

Miro Cerar
Vloga Franceta Bučarja pri nastajanju slovenske ustave

Andrej Rahten
Obnovitelj panevropskega gibanja na Slovenskem

Spomenka Hribar
Bučarjev odnos do slovenske narodne sprave

Bučarjevo znanstveno delo

Moderator: Aleš Gabrič

Janez Kranjc
Bučar na Pravni fakulteti

Rajko Pirnat
Bučarjev prispevek k upravni znanosti

Tine Hribar
Bučarjevo stališče do arbitražnega sporazuma

Igor Kovač
Bučar in sistemska teorija

Dr. France Bučar (2. 2. 1923 – 21. 10. 2015), slovenski politik, partizan, poslanec in pravnik, je bil eden najvidnejših slovenskih intelektualcev. Od leta 1964 je bil zaposlen kot profesor za javno upravo, vse do leta 1978, ko je moral zapustiti univerzo (po odločitvi CK KPS zaradi “pomanjkanja moralno-političnih kvalitet”).

Na prvih demokratičnih volitvah v Slovenijo je bil izvoljen v parlament in sodeloval pri sestavljanju nove vlade ter kasneje tudi ustave. Med drugo svetovno vojno je bil kot dijak najprej zaprt s strani Italijanov in nato še Nemcev. Po pobegu iz Nemčije pa se je pridružil NOB. Bil je predsednik Skupščine Republike Slovenije v mandatu 1990-1992 in tako eden vodilnih osebnosti slovenske osamosvojitvene vojne.

Leta 1992 je bil izvoljen v prvi Državni zbor Republike Slovenije; v tem mandatu je bil član naslednjih delovnih teles: Komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb (predsednik), Odbor za mednarodne odnose in Odbor za obrambo. Leta 1994 je neuspešno sodeloval na lokalnih volitvah za župana Ljubljane.

Bil je eden od avtorjev 57. številke Nove revije pa znameniti potnik v Strasbourg, zaradi česar si je prislužil naziv »narodni izdajalec«. Bil je prvi delegat med 240 demokratično izvoljenimi v republiško skupščino, tisto skupščino, ki je ustvarila zakonodajne podlage za samostojno Slovenijo, in tisto, ki je po Bučarjevih besedah, izrečenih ob inavguraciji, končala državljansko vojno. Tlakoval je pot novi ustavi Republike Slovenije in velja za njenega očeta. Umrl je leta 2015 v 92. letu starosti.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja