Slovenski mediji v Italiji nekoč in danes, predstavitev v Trstu


Slovenska matica iz Ljubljane in Tržaško knjižno središča (Trg Oberdan 7, Trst, Italija) vabita na predstavitev knjige Slovenski mediji v Italiji nekoč in danes, ki bo v sredo, 28. decembra, ob 11. uri v prostorih Tržaškega knjižnega središča. V delu so objavljeni prispevki s posveta, ki je oktobra 2021 potekal v dvorani Slovenske matice. Zbornik bosta predstavila prof. Janez Stergar in urednica knjige Nadia Roncelli. O pomenu in vlogi slovenskih medijev v Italiji bodo na dogodku spregovorili tudi avtorji prispevkov Alina Carli, Igor Devetak, Ivo Jevnikar in Marko Tavčar.

Glavni urednik slovenskega novinarskega uredništva (Radio Trst A in televizija) deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino Marko Tavčar, foto Marijan Zlobec

Na Slovenski matici je 26. oktobra 2021 potekal posvet o stanju in zgodovini slovenskih medijev v Italiji. Sodelujoči referenti so svoje prispevke razširili za knjižno izdajo in z različnih vidikov osvetlili slovensko knjižno, časopisno in revijalno produkcijo v Italiji. Nadia Roncelli, ki je zbornik tudi uredila, prikaže pomen Založba Mladika, Ace Mermolja govori o položaju in vlogi Založništva tržaškega tiska danes, Renato Podbersič o 97 letih Goriške Mohorjeve družbe, Marko Tavčar o slovenskih sporedih RAI, Igor Devetak o Primorskem dnevniku, Ivo Jevnikar o reviji Mladika.

Odgovorni urednik tednika Naš glas, novinar in literat, pesnik Jurij Paljk, foto Marijan Zlobec

Jurij Paljk predstavlja 25 let Novega glasa, Miha Obit več kot 70 let Novega Matajurja, Luciano Lister časopis Dom, Alina Carli revijo Galeb, Marijan Markežič pa 75 let revije Pastirček v slovenskih osnovnih šolah v Italiji.

Urednici Mladike in ZTT: Nadia Roncelli in Alina Carli, foto Marijan Zlobec

Vesna Mikolič obravnava tisk ob slovensko-italijanski meji, Bojan Brezigar se sprašuje o »drugačnosti« slovenskih medijev v Italiji, Primož Sturman opozarja na problem asimilacije Slovenk in Slovencev v Italiji ter indiferenco matične domovine pri financiranju medijev, David Bandelj pa problematiko slovenskih medijev v Italiji opiše kot refleksijo med upom in strahom.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja