Za prvo pianistično tekmovanje v Ljubljani največ zanimanja za finale


Festival Ljubljana bo v začetku prihajajočega leta, med 25. februarjem do 4. marcem, priredil prvo Mednarodno klavirsko tekmovanje v našem prostoru. O tem sem tu že pisal, le da sam uporabljam izraz pianistično tekmovanje, kar se mi zdi primernejše, saj ni tekmovanje klavirjev, ampak se bodo predstavili pianistke in pianisti iz dvajsetih držav.

Urban Stanič, foto Festival Ljubljana

Nadarjenim mladim umetnikom se tako ponuja priložnost, da se predstavijo širši publiki, udeležba na tekmovanju pa je obenem tudi spodbuda za nadaljnjo pianistično pot. Prvim šestim finalistom se obetajo denarne nagrade v vrednosti od 1.000 do 30.000 evrov. Umetniški vodja tekmovanja je uveljavljeni glasbenik Epifanio Comis, ki je že nekaj let v okviru Festivala Ljubljana imel svoj mednarodi pianistični seminar in je tudi sam nastopil na klavirskih recitalih, predsednica devetčlanske žirije pa Dubravka Tomšič Srebotnjak, ena najbolj uspešnih koncertnih pianistk 20. stoletja z več tisoč koncerti po vse svetu.

Jure Goručan

Skoraj tri desetletja Festival Ljubljana v svoj program uvršča mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, na katerem se predstavijo talenti, zmagovalci različnih tekmovanj, v različnih obdobjih pa je podpiral tudi številne mladinske orkestre, vsako leto v sklopu poletnega festivala organizira tudi mojstrske tečaje. Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Gostili ga bomo med 25. februarjem in 4. marcem 2023. Umetniški vodja tekmovanja je mednarodno uveljavljen italijanski glasbenik Epifanio Comisa, ki je o tekmovanju povedal:

Epifanio Comis, foto Marijan Zlobec

»Številna tekmovanja so si med seboj podobna, saj je njihov cilj najti najboljše pianiste, ki so se tekmovanja udeležili. Želim si, da se vzdušje na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana razvije v ustvarjalni proces, ki ga vodi žirija, sestavljena iz svetovno znanih glasbenikov. Mladi pianisti bi tako dobili priložnost pokazati svojo nadarjenost. Naše tekmovanje je v glasbenem svetu že zasedlo posebno mesto, saj je nastalo v okviru znanega in prestižnega evropskega glasbenega festivala. Vsi tekmovalci imajo tako priložnost nastopiti na čudovitem glasbenem dogodku, kar seveda tudi zmagovalcem prinese pomembno prednost. Vsem sodelujočim želimo veliko sreče!«

Svetovno uveljavljeni pianist redno nastopa na različnih koncertnih prizoriščih, vodi mojstrske tečaje na pomembnih akademijah in univerzah, med drugim pa je že nekaj let profesor na Mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana. Poleg svoje pestre solistične in dirigentske kariere je tudi direktor in profesor na Državnem konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii.

Dubravka Tomšič Srebotnjak v slavnem Teatro Colon v Buenos Airesu, foto Teatro Colon

Cilj klavirskega tekmovanja je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom pot izoblikovanja do vrhunskih glasbenikov in deliti izvrstne interpretacije klasične glasbe vsem ljubiteljem klasike. Je priložnost za nove izkušnje, strokovne povratne informacije in nova poznanstva, ki so v svetu umetnosti še kako pomembni. Klavirskega tekmovanja se lahko udeležijo pianisti katere koli narodnosti, rojeni med letoma 1992 in 2006, zahtevana je visoka raven glasbenih sposobnosti. Finalistom se bodo odprla vrata do večje prepoznavnosti ne samo v Sloveniji temveč tudi širom sveta. Festival Ljubljana je mednarodno prepoznaven festival, član različnih mednarodnih združenj, kot so EFA, ISPA in druga.

Darko Brlek, foto Marijan Zlobec

Klavirsko tekmovanje bo razdeljeno v 3. etape. Uvodno srečanje tekmovalcev bo potekalo 24. februarja ob 9.30 v Slovenski filharmoniji, ko bo potekal tudi žreb vrstnega reda nastopov. Za prvi dve etapi, ki bosta prav tako potekali v Slovenski filharmoniji, bodo na voljo brezplačne vstopnice za vse obiskovalce. Iz prve etape bo tekmovalna žirija uvrstila 12 tekmovalcev, v finalno etapo pa 6 tekmovalcev. V vseh treh etapah tekmovanja bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija.

Barry Douglas

Vodila jo bo, kot rečeno, priznana slovenska pianistka in zaslužna profesorica Dubravka Tomšič Srebotnjak. Pianiste pa bodo ocenjevali še ameriška pianistka Anne-Marie McDermott, irsko-ameriški pianist Barry Douglas, francosko-ciprski pianist in skladatelj Cyprien Katsaris, glasbenica Violetta Egorova, zaslužni profesor Ick-Choo Moon, nemški pianist Robert Benz, španski pianist Leonel Morales ter brazilski pianist ter dirigent Ricardo Castro. Prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi, bo na finalnih večerih 3. in 4. marca v Cankarjevem domu tudi vodil finaliste ob spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Ricardo Castro

3. ETAPA – finalni nastop z orkestrom

Vsak finalist bo izvedel klavirski koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Na izbiro so naslednja dela:

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski koncert št. 9 v Es-duru, K. 271
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski koncert št. 21 v C-duru, K. 467
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski koncert št. 24 v c-molu, K. 491
  • Ludwig van Beethoven: Klavirski koncert št. 4 v G-duru, op. 58
  • Ludwig van Beethoven: Klavirski koncert št. 5 v Es-duru, op. 73
  • Frédéric Chopin: Klavirski koncert št. 1 v e-molu, op. 11
  • Robert Schumann: Klavirski koncert v a-molu, op. 54
  • Johannes Brahms: Klavirski koncert št. 1 v d-molu, op. 15
  • Johannes Brahms: Klavirski koncert št. 2 v B-duru, op. 83
  • Sergej Rahmaninov: Klavirski koncert št. 2 v c-molu, op. 18
  • Sergej Rahmaninov: Klavirski koncert št. 3 v d-molu, op. 30
  • Sergej Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo, op. 43
  • Peter Iljič Čajkovski: Klavirski koncert št. 2 v G-duru, op. 44
  • Sergej Prokofjev: Klavirski koncert št. 2 v g-molu, op. 16
  • Sergej Prokofjev: Klavirski koncert št. 3 v C-duru, op. 26
  • Béla Bartók: Klavirski koncert št. 2 v G-duru, Sz. 95, BB 101

Prvim šestim finalistom bodo dodeljene denarne nagrade:

1. nagrada: 30.000 EUR
2. nagrada: 20.000 EUR
3. nagrada: 10.000 EUR
4. nagrada: 5.000 EUR
5. nagrada: 3.000 EUR
6. nagrada: 1.000 EUR

Festival Ljubljana pa je tudi v procesu dogovarjanja za številne pomembne recitale in orkestrske nastope prvih treh dobitnikov nagrad klavirskega tekmovanja, ki bi bili izvedeni v roku dveh let po tekmovanju.

Na spletni strani ljubljanafestival.si in facebook profilu Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana bo v času tekmovanja potekal brezplačen prenos vseh nastopov v živo.

 Vstopnice za finalna večera so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Eventimovih prodajnih mestih in Petrolovih bencinskih servisih, za prvi dve etapi pa bodo pri blagajni Križank na voljo brezplačne vstopnice. Ob nakupu vstopnic za oba finalna večera tekmovanja hkrati pa lahko koristite 20 odstotni popust, ki ga lahko uveljavljate pri blagajni Križank.

Dijaki in študenti bodo imeli ob predložitvi izkaznic o statusu brezplačen dostop do obeh finalnih večerov.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja