Eva Petrič z razstavami in performansi gostuje v Indiji, pa še v ljubljanski stolnici


Medtem ko je ljubljanska likovna scena premlačna, neinventivna, “taborska”, prepirljiva in naploh premalo ustvarjalna ter za publiko manj zanimiva (malo več dinamike je te dni s Sternenom v Narodni galeriji, Fickom in Jakšetom v Mestni galeriji), kljub kakšnemu simpoziju in podelitvi nagrad in štipendij Igorja Zabela, ki pa so se je udeležili “sami naši” in njihovi gosti iz kar precej držav, pa prihajajo nove informacije o mednarodni likovni aktivnosti Eve Petrič, multimedijske umetnice, ki se je likovno afirmirala predvsem v ZDA in Avstriji. Ker je diplomirala v New Yorku in zatem magistrirala v mednarodnem okolju med Avstrijo in ZDA, ji je mednarodna komunikacija v angleščini, zadnja leta pa tudi v nemščini in španščini (večkrat je bila v Latinski Ameriki, zlasti v Argentini) tako rekoč prirojena.

Performans Eve Petrič v New Delhiju, foto osebni arhiv

Ob razstavah v New Yorku, na Japonskem, na Dunaju samo v zadnjih dveh mesecih, nadaljuje svojo mednarodno dejavnost v Indiji, kjer je bila nekoč kot otrok in je bil njen oče dr. Ernest Petrič tam veleposlanik SFRJ, kasneje pa je veleposlaništvo tam odprla oziroma prevzela Republika Slovenija.

V New Delhi se je vrnila ob tridesetletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Indijo. Hkrati pa je ta dogodek – razstava in performans Eden, Transplanted – povezal še enkrat obe državi ter izpostavil koncept svobode v okviru projekta EUNIC Freedom v polnem Avditoriju M. L. Barthia Alliance Francaise v indijskem glavnem mestu.

Eden, Transplanted je bil nagrajen z nagrado za najboljšo umetniško izvedbo na United Solo Festivalu v New Yorku leta 2017 in priznanje Best of Ten Years United Solo Festiva prav tako v New Yorku 2019.

Eden, transplanted raziskuje možnosti presajanja človeške rase skozi simbol – človeškega srca – na druge planete.

V iskanju doma, raja

Pismo Eve Petrič iz Indije
Hvala veleposlaništvu R Slovenije v Indiji za povabilo in Ministrstvu za kulturo in Ministrstvu za zunanje zadeve RS za podporo temu projektu.
Dvoje od svojih formativnih otroških let sem preživela v New Delhiju, kar je pustilo pečat na moji umetnosti še danes. Še posebej sem vesela, da me je Eden, Transplanted ponovno povezal z Ljubico Pevec Daruwalla, s katero deliva eno leto mojega otroškega raziskovanja New Delhija pred mnogimi leti in ki je v tem živahnem in obenem tudi napornem mestu potrpežljivo organizirala moj nastop 30 let pozneje.
Hvala gledališkemu umetniku in publicistu Christopherju Daruwalli za njegov prispevek k presaditvi mojega performansa in izvirne koreografije newyorške koreografinje Janis Brenner v indijski kontekst ter vodenju pogovora po nastopu.
 
S Cristopherjem Daruwalla v pogovoru o srcu, emocijah, raju, umu in vesti…
Zahvaljujem se vsem številnim obiskovalcem, ki so prišli na oder in nadaljevali razpravo tudi po pogovoru umetnikov pred polno zasedenim avditorijem.
Po performansu
Zahvaljujem se tudi vsem, ki so s svojimi sredstvi omogočili izvedbo te predstave: AKH na Dunaju, Bolnišnica Favalore Foundation v Buenos Airesu, MC Medicor v Sloveniji ter Nasi, Esi in CERN-u za različne zvočne in vizualne materiale, ki sem jih vključila v ta projekt.
Medtem se je Eva Petrič iz New Delhija že preselila v pomembno mesto na južnem delu Indije, to je sodobni Bangalore, ki precej spominja na razvita evropska mesta. Tam je predstavila svoj umetniški projekt World Embrio v okviru instalacije TRANShomoPLANTATION.
Eva Petrič v Bangaloreju
G. Ravichadar je predstavil Slovenijo in performans Eve Petrič Eden, transplanted v BIC
Performans Eve Petrič v Bangaloreju
Obiskovalci razstave in performensa
Nastop
Poročanje na indijski televiziji
Pozdrav slovenske veleposlanice, nj. eks. Mateje Vodeb Ghosh
Eva Petrič – Kolektivna sončna celica v Ljubljani
Nazadnje se je za nekaj dni vrnila Ljubljano, kjer je postavila adventno intervencijo v stolnici Svetega Nikolaja.
Ljubljanska intervencija
V stolnici Svetega Nikolaja
Marijan Zlobec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d