Jubilejni, trideseti mednarodni koncertni cikel Mladi virtuozi

Jubilejni, trideseti mednarodni koncertni cikel Mladi virtuozi

Festival Ljubljana od jeseni do pomladi organizira Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, ki ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev. Letos so vstopili že v trideseto sezono, kar pomeni, da so nekoč mladi glasbeniki danes že zreli mojstri. V zadnjih 30-ih letih so se na odru Viteške dvorane zvrstili naši vrhunski glasbeni ustvarjalci, kot so Mate Bekavac, Andrej Žust, Eva Nina Kozmus, Karmen Pečar, Stjepan Hauser, Luka Šulić in Andraž Golob ter mnogi drugi. Koncertni cikel je v celoti posvečen solistični in komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Tim Jančar, foto Festival Lent/Festival Ljubljana

Skupaj je do 13. aprila napovedanih kar štirinajst koncertov, na katerih bo nastopilo največ pianistov, violinistov, flavtistk, klarinetistov in koncertnih oziroma opernih pevcev tako iz Slovenije kot iz tujine: Španije, Češke, Italije, Srbije, Hrvaške, Poljske in Severne Makedonije. Vseh nastopajočih bo čez trideset.

Jubilejno koncertno sezono Mladih virtuozov bo v četrtek, 6. oktobra, ob 19. uri z recitalom v Viteški dvorani Križank začel odlični slovenski pianist Tim Jančar.

Tim Jančar, rojen leta 1993, je svojo glasbeno pot začel na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, leta 2018 pa je s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na AG Ljubljana pri prof. Tatjani Ognjanovič. Podiplomski študij je nadaljeval na Univerzi Mozarteum v Salzburgu in ga leta 2020 končal. Trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.

Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj: državno tekmovanje TEMSIG 2016 –1. mesto in zlata plaketa, mednarodno tekmovanje Citta di Gorizia – 1. mesto in prva nagrada, mednarodno tekmovanje Janez Matičič – prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji …

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

V času študija je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppe Tartini iz Trsta ter z orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 pa je imel na Dunaju v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik Slovenije samostojni recital. Po uspešno opravljeni avdiciji Akademije za glasbo, na kateri je osvojil prvo mesto, je nastopil še z orkestrom Akademije za glasbo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in izvedel Tretji klavirski koncert Sergeja Rahmaninova.

Nastopil je na mnogih slovenskih in mednarodnih festivalih kot so Festival Ljubljana, Festival Lent, Imago Sloveniae, Neisuoni Deiluoghi v Italiji, Festival Slowind, kot tudi v okviru Glasbene mladine Slovenije, združenja klavirskih pedagogov EPTA, v okviru klavirskega cikla Pianissimo …

Aktivno sodeluje na področju komorne glasbe (Trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze.

»Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke…. njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto.«

»Pianist je koncert (4. koncert S. Rahmaninova) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti.« (iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade)

»Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.« (iz kritike koncerta na Dunaju: Piano forte – the next generation v slovaški glasbeni reviji Hudobny život).


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: