Danes je obletnica fašistične usmrtitve Hinka Smrekarja v Gramozni jami


Danes je 80. obletnica nasilne smrti, ustreljenega kot talca v Gramozni jami s kroglami, izstreljenimi iz pušk okupatorskih italijanskih fašistov v Hinka Smrekarja, vsestranskega umetnika, ki je zaznamoval slovensko umetnostno, družabno in politično življenje prve polovice 20. stoletja. Italijanski fašisti za svojih najmanj 185 zločinov nad nedolžnimi Slovenci samo na tem mestu nikoli niso bili kaznovani in ne identificirani. Italijansko zgodovinopisje o vsem molči; še danes. Ne bomo pa molčali Slovenci.

Angleški katalog razstave Hinko Smrekar 

Hinko Smrekar (13. julij 1883 – 1. oktober 1942), pionirski slovenski karikaturist in ilustrator, je bil 1. oktobra 1942 ustreljen kot talec italijanske okupacijske oblasti v Ljubljani. Pretresljiva smrt brez sojenja je dokončno razjasnila velik pomen njegove likovne satire, ki je kritično, a tudi s precejšnjo mero pronicljivega humorja, komentirala domače in svetovno stanje ter ogrožala aktualno okupatorsko fašistično italijansko oblast.

Hinko Smrekar – Bog naše dobe, iz cikla Zrcalo sveta IV, (1932 – 1933), Narodna galerija

V Narodni galeriji so se Hinku Smrekarju poklonili z monumentalno pregledno razstavo v dveh delih, ki je bila na ogled od julija 2021 do februarja 2022.

Ob razstavi so izdali tudi katalog v dveh delih, v katerem so predstavili življenje in delo Hinka Smrekarja ter objavili seznam 1840 Smrekarjevih – vseh, do zdaj znanih – del. Katalog je zaradi izjemnega zanimanja že pošel. 

Hinko Smrekar – Socialno skrbstvo, iz cikla Zrcalo sveta V, (1932–1933), Narodna galerija

Po razprodanem slovenskem katalogu je zdaj na voljo različica v angleškem jeziku.

Digitalna razstava na prostem – Hinko Smrekar

Angleški katalog, ki skupaj obsega 768 strani, je namenjen strokovni in splošni mednarodni javnosti in predstavlja daleč največjo tujejezično publikacijo o Hinku Smrekarju. Katalog so pripravili s podporo Fundacije Getty (Los Angeles, Združene države Amerike), ki je prepoznala pomen in umetnost Hinka Smrekarja. V okviru njihove iniciative The Paper Project je bil poleg kataloga del sredstev namenjen tudi za pripravo spletne strani, posvečene umetniku.

Hinko Smrekar – Avtoportret, 1939, zasebna last

Ob obletnici umetnikove smrti ju Narodna galerija dokončno predstavlja javnosti.

Angleški katalog in spletna stran predstavljata temeljno izhodišče za mednarodne raziskave umetnikovega dela in njegovo umeščanje v evropski ter svetovni kontekst.

Hinko Smrekar na spletu

Spletna stran Hinka Smrekarja https://smrekar.ng-slo.si, objavljena v slovenščini in v angleščini, je namenjena vsem, ki jih zanima Smrekarjevo delo. Na voljo je deset esejev o Smrekarjevem življenju, prijateljstvih in ustvarjanju, videoteka s predavanji in video-opisi njegovih del in zbirka vsebin za mlade in šole. Posebej pomembna je galerija njegovih del, kjer je predstavljenih več kot 250 Smrekarjevih del, med drugim tudi karikature za zagrebški satirični list Koprive, celoten Slovanski tarok z opisi prizorov in protostrip Henrik Smrekar – črnovojnik.

Posebej izpostavljen je Smrekarjev cikel risb Zrcalo sveta, v katerem je že leta 1932 napovedal genocidno fašistično nasilje in opozarjal na lažne preroke miru, ki ponujajo odrešitev v materializmu, militarizmu, pritlehnosti, neresnicah in cinizmu.

Iz Narodne galerije s ponosom tudi sporočajo, da je bil spremljevalni projekt Hinko Smrekar, digitalna razstava na prostem, 15. septembra 2022 nagrajen z 2. nagrado v kategoriji Digitalni projekti v prostoru na prestižnih 11. nagradah WEBSI za digitalne dosežke.

Enajst izbranih del Hinka Smrekarja se je na vsako polno minuto za deset sekund prikazalo na kar 24 digitalnih panelih na ljubljanski promenadi na Slovenski cesti in Čopovi ulici. Tako so mimoidoči dobili edinstven vpogled v široko paleto ustvarjalnosti Hinka Smrekarja.

Ob 80. obletnici Smrekarjevega tragičnega konca se tako spominjamo njegove tehnične brezhibnosti, ustvarjalne energije in preroške pronicljivosti. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

 

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja