Slavnostni cikel koncertov ob 40. obletnici Godalnega kvarteta Tartini


Godalni kvartet Tartini bo 40. obletnico svojega delovanja proslavil s ciklom šestih koncertov med 18. oktobrom in 11. aprilom 2023. Vsi koncerti v organizaciji Festivala Ljubljana bodo potekali v Viteški dvorani Križank.

Godalni kvartet Tartini

Godalni kvartet Tartini je slovenski komorni godalni ansambel, ki je bil ustanovljen kot godalni kvartet Slovenske filharmonije že leta 1983, od leta 1990 dalje pa deluje pod imenom slovitega piranskega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija kot Godalni kvartet Tartini.

Godalni kvartet Tartini v Dubrovniku

Med slovenskimi poustvarjalci komorne glasbe je zasedel vidno mesto. V kvartetu so zbrani izvrstni glasbeniki, priznani solisti in pedagogi, ki bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje posvečajo plemeniti komorni zasedbi godalnega kvarteta. Godalni kvartet Tartini je v svojem zelo dolgem nastopanju na koncertnih prizoriščih, še zlasti v nizu koncertov iz cikla Večeri komorne glasbe, uspel oblikovati prepričljiv in svež izvajalski pristop tudi v programski smelosti.

Svoj »železni« koncertni program tehtno dopolnjuje z ustvarjalnim opusom manj znanih skladateljev in se dognano loteva tudi izvedb godalnih kvartetov iz domače komorne glasbene literature vse do najnovejših del. Z izvrstnimi interpretacijami odkriva vrednost kvalitetnih slovenskih godalnih kvartetov in spodbuja z odličnimi izvedbami domače glasbene ustvarjalce k nastanku novih skladb za godalni kvartet. S posebno pozornostjo Godalni kvartet Tartini vabi k sodelovanju priznane slovenske in tuje glasbenike s čimer izvirno dopolnjuje svoj koncertni repertoar in se hkrati potrjuje kot prožen prilagodljiv komorni ansambel.

Godalni kvartet Tartini, foto SIGIC

Kvartet, ki ga danes sestavljajo violinista Miran Kolbl in Romeo Drucker, violist Aleksandar Milošev in violončelist Miloš Meljnik, je začel z delovanjem leta 1983 iz vrst glasbenikov v simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. V svojem dosedanjem umetniškem koncertnem usvarjanju je uspel oblikovati prepričljiv in svež pristop, ki je novost ne le po izvajalski tehtnosti in dodelanosti programa, temveč tudi v repertoarni odprtosti. S kvartetom so od njegovega nastanka nastopili številni priznani glasbeniki, kot so Irena Grafenauer, Stanko Arnold, Radovan Vlatković, Mate Bekavac, Lovro Pogorelić, Maria Graf, Gary Karr, Franco Gulli, Enrica Cavallo, Bruno Giuranna, Rocco Filippini, Davide Formisano…

Godalni kvartet Tartini, foto Narodni dom Maribor/Nataša Fajon

Vrhunsko poustvarjalnost je kvartet Tartini potrdil s koncerti na prestižnih koncertnih glasbenih prizoriščih: v Barceloni, Benetkah, Buenos Airesu, na Dunaju, v Ženevi, Pragi, Salzburgu, Milanu, Münchnu, Torinu, Dubrovniku, Sarajevu itd.

Godalni kvartet Tartini, foto FB

Godalni kvartet Tartini je snemal tudi za številne radijske in televizijske hiše doma in po svetu. Brez dvoma je Godalni kvartet Tartini reprezentativen slovenski komorni ansambel, ambasador slovenske kulture na domačih in tujih koncertnih odrih. Za svoje umetniške dosežke so člani kvarteta Tartini že leta 2001 prejeli nagrado Prešernovega sklada.

Glasbeniki ponosno ugotavljajo: »Na našo veliko radost nas kljub pretečenemu času ni zapustila tista prvotna želja, svežina in radost komornega muziciranja, ki je sedaj obogatena z dolgoletnimi izkušnjami in vselej novimi glasbenimi idejami.«

Prvi koncerti Godalnega kvarteta Tartini bo 18. oktobra v Viteški dvorani Križank. Program so že napovedali.
Giuseppe Tartini: Sonata a quattro v A-duru
Wolfgang Amadeus Mozart: Godalni kvartet št. 21 v D-duru, K. 575
***
Pavle Merkù: Godalni kvartet št. 3, »Romantični«
Antonin Dvořák: Godalni kvartet št. 12 v F-duru, op. 96, »Ameriški«

Drugi koncerti bo 15. novembra. Kot gost se bo kvartetu pridružil klarinetist Jože Kotar. Program:
Lucijan Marija Škerjanc: Osem skladb za godala – druga suita (izbor treh skladb)
Caril Maria von Weber: Kvintet za klarinet in godalni kvartet v B-duru, op. 34
***
Claude Debussy: Godalni kvartet v g-molu, op. 10

Tretji koncert bo 13. decembra in je prav tako njegov program že objavljen:

Marko Mihevc: Pizzi – Quattro – Archi
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet v F-duru, op. 18, št. 1
***
Bedrich Smetana: Godalni kvartet št. 1 v e-molu, »Iz mojega življenja«

Za četrti koncert 31. januarja Godalni kvartet Tartini napoveduje program:
Joseph Haydn: Godalni kvartet v d-molu, Hob. III: 76, »Kvintni«
Marijan Lipovšek: Štiri sporočila za godalni kvartet
***
Aleksander Borodin: Godalni kvartet št. 2 v D-duru

Peti koncert bo 28. marca s programom:
Giuseppe Tartini: Sonata a quattro v D-duru
Alfred Šnitke: Godalni kvartet št. 3
***
Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 14 v cis-molu, op. 131

Šesti koncert bo 11. aprila in prav tako so že objavili njegov program. Gostja bo violončelistka Monika Leskovar.

Program:
Marij Kogoj: Andante
Wolfgang Amadeus Mozart: Godalni kvartet št. 22 v B-duru, K. 589
***
Franz Schubert: Godalni kvintet v C-duru, D. 956

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja