Veno Pilon med podobo in besedo v novi knjigi SM


Slovenska matica pripravlja javno predstavitev najnovejše knjige dr. Miklavža Komelja in dr. Irene Mislej, posvečene slavnemu slovenskemu slikarju, grafiku, fotografu, risarju, pesniku, esejistu, gostitelju mnogih slovenskih umetnikov v Parizu, kulturnemu povezovalcu med Francijo in Slovenijo, še pred tem celotne Goriške in Goriške z Ljubljano, filmskemu igralcu, kuharju v prvem povojnem slovenskem filmu Na svoji zemlji – Venu Pilonu. Knjiga še ni niti izšla, ko je že naletela na velik odmev, zlasti v objavah in komentarjih na FB.

Edi Šelhaus – Veno Pilon, 1969

Pogovor ob izidu knjige Miklavža Komelja in Irene Mislej Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij. Veno Pilon med podobo in besedo, bo v četrtek, 29. septembra, ob 18. uri v atriju Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Veno Pilon – Ajdovščina, 1925

Na literarno-pogovornem večeru ob izidu monografije o vsestranskem umetniku Venu Pilonu bosta sodelovala avtorja dr. Miklavž Komelj in dr. Irene Mislej.

Veno Pilon -V kavarni, 1926

Veno Pilon v novih čevljih

Slovenska matica je že leta 1965 izdala avtobiografijo Vena Pilona Na robu, zatem je izšla razširjena verzija, ki je naletela na polemike, ker je bilo očitno, da je bila prva izdaja cenzurirana, v letu 2022 pa se je poklonila temu velikemu umetniku z monografijo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij, ki predstavlja Vena Pilona v sliki in besedi karseda celostno, ne le kot slikarja in fotografa, pač pa tudi kot pesnika, esejista in pretanjenega premišljevalca.

Miklavž Komelj in Irene Mislej: Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij. Veno Pilon med podobo in besedo

Spremljevalni besedili in izbor Pilonovih slik, esejev in pesmi sta delo uglednih poznavalcev njegovega življenja in dela dr. Irene Marije Mislej in dr. Miklavža Komelja. Knjigo sta zasnovala kot preplet avtorskih esejev o Pilonovem življenju, razpetim med rodno Slovenijo, Parizom in drugimi evropskimi mesti, ter njegovega delo, ki zrcali nemirnega ustvarjalnega duha. Monografija prinaša Pilonove najbolj reprezentativne eseje, prvič v takem obsegu pa lahko prebiramo tudi njegove pesmi. Besedila dopolnjujejo številne celostranske reprodukcije Pilonovih slik in fotografij ter tudi manjše reprodukcije, ki kot medbesedilne vinjete spremljajo tekste.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja