Slavni filmski igralec John Malkovich bo nastopil kot glasbeni kritik


Na 70. Ljubljana Festival se v ponedeljek, 18. julija, ob 20. uri v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma vrača legendarni filmski igralec John Malkovich s prav posebnim programom v vlogi glasbenega kritika.

John Malkovich in Darko Brlek, vse fotografije Marijan Zlobec

Glasbeni kritik je glasbeno-gledališka predstava, v kateri je Aleksej Igudesman zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del skladateljev preteklosti in sedanjosti (Bach, Beethoven, Piazzolla, Kancheli idr.) in prvih odzivov kritikov nanje, ki se nam danes zdijo zaradi neodobravajočega tona nekoliko nenavadni.

K sodelovanju je pritegnil ameriškega igralca Johna Malkovicha, ki je na odru Ljubljana Festivala v vlogi pripovedovalca že stal leta 2017. Malkovich se s karizmatičnim nastopom povsem vživi v odklonilno in mestoma posmehljivo držo glasbenih kritikov do del glasbenih mojstrov, ki jim še danes radi prisluhnemo. Predstava z izvirnim konceptom in izvrstnimi glasbeniki igralci nas zabava in hkrati opominja, da umetnostni kritik vedno znova stopa po tankem ledu osebnih prepričanj, družbenih norm in resnične umetnosti.

John Malkovich v Unionski dvorani leta 2017

Aleksej Igudesman je študij violine končal na dunajski Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti, njegovi talenti in kariera, v kateri je sodeloval z vrsto imenitnih glasbenikov (Gidon Kremer, Julian Rachlin, Vadim Repin idr.), pa segajo tudi na področje kompozicije, dirigentske prakse, igralstva in komedije.

John Malkovich

Glasba:

J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin, J. Brahms, R. Schumann, C. Debussy, S. Prokofjev, E. Ysaÿe, G. Kančeli, A. Piazzolla, A. Igudesman

Nastopajo:

Aleksej Igudesman, violina

So-Ock Kim, violina

Max Baillie, viola

Thomas Carrol, violončelo.

Hyung -ki Joo, klavir

Massimo Mercelli, flavta

Massimo Mercelli

V ansamblu igra tudi umetniški vodja Festivala Emilia Romagna, flavtist Massimo Mercelli.

Aleksej Igudesman, foto Wikipedija

Aleksej Mihajlovič Igudesman (rusko: Aleksey Mikhailovich Igudesman; rojen 22. februarja 1973) je rusko-nemški violinist, skladatelj, dirigent, komik in igralec.

Igudesman se je rodil v Leningradu, v takratni Sovjetski zvezi, v glasbeni judovski družini. Pri 6 letih se je z družino priselil v Nemčijo. Pri 12 letih je bil sprejet na šolo Yehudi Menuhin v Angliji. Od leta 1989 do 1998 je študiral violino pri Borisu Kuschnirju na Konservatoriju na Dunaju.

Igudesman ima več knjig, ki jih je izdala Universal Edition, vključno s Style WorkoutThe Catscratchbook in Pigs Can Fly, pa tudi knjige o violinskih duetih Klezmer & MoreCeltic & MoreLatin & More in Asia & More.

V projektu z naslovom Violins of the World je Igudesman izvedel svoje violinske duete z Gidonom Kremerjem, Julianom Rachlinom, Janine Jansen, Vadimom Repinom, Pavlom Vernikovom in Alexandro Soumm. Igudesmanove pesmi je recitiral Roger Moore. S svojim godalnim triom Triology je koncertiral po vsem svetu, posnel pa je tudi več zgoščenk za Sony BMG.

Igudesman nastopa na turnejah s pianistom Hyung-ki Joom kot glasbeno-komični duo Igudesman & Joo.

Igudesman je tudi igralec in filmski režiser. Njegov režijski prvenec Noseland je celovečerni dokumentarec o klasičnih glasbenikih, kot sta Julian Rachlin in Mischa Maisky ter igralca John Malkovich in Roger Moore. Premierno je bil prikazan na transilvanskem mednarodnem filmskem festivalu v Romuniji junija 2012 in osvojil naziv ter nagrado ” Najbolj zabaven dokumentarni film” na DocMiami 2012 in je bil predvajan v kinematografih v Nemčiji.

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja