Violinist Nikola Pajanović gre v Berlin


Violinist Nikola Pajanović, ki je navdušil občinstvo na zadnjem koncertu abonmaja Kromatika simfoničnega orkestra RTV Slovenija z odlično interpretacijo Violinskega koncerta Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za enega najtežjih in hkrati nabolj cenjenih v vsej svetovni literaturi, je pravkar napravil sprejemne izpite v Berlinu.

Nikola Pajanović, fotografije Marijan Zlobec

Nikola Pajanović je star devetnajst let in se bo sedaj vpisal v prvi letnik prve stopnje študija še enkrat, da bi imel več časa za študij, kot je predlagala prof. Antje Weithass, ki ga bo tam učila.

https://de.wikipedia.org/wiki/Antje_Weithaas

Nikola bo kako leto v Berlinu, ki je glasbeno najbolj razvito evropsko mesto. Ne nazadnje ima tri opere in osem profesionalnih orkestrov.

Nikola Pajanović na Imago Sloveniae

V Berlinu bo Nikola Pajanović študiral na državni Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler.

https://de.wikipedia.org/wiki/Hochschule_f%C3%BCr_Musik_Hanns_Eisler_Berlin

Študij v Nemčiji traje 4+2 leti; 4 bachelor in 2 master. V Berlinu bi oddelal bachelor in potem šel naprej. V Ameriko pa ga je že povabil profesor in solist Vadim Gluzman na Peabody Conservatory v Baltimoreu.

S Čajkovskim

Pozneje pa bo videl, če bi šel še malo na študij na Juilliard School of Music v New York.

Vse to nekako do svojega petindvajsetega leta. Kot sva se zadnjič bežno pogovarjala, ga zanima solistična kariera koncertnega violinista, ne pa igra v orkestru. V Berlinu je seveda veliko možnosti za solistično nastopanje, tam pa so še vse svetovne glasbene agenture, ki nadarjene glasbenike takoj prepoznajo.

Nikola Pajanović na Kongresnem trgu 

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/12/16/violinist-nikola-pajanovic-najbolj-nadarjen/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/06/04/koncno-imamo-violinista-imenuje-se-nikola-pajanovic/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja