Jurij Souček devetdesetletnik


V deževno jutro se je zbudil današnji devetdesetletnik, slavni gledališki in filmski igralec, televizijski in radijski nastopajoči v mnogih vlogah, splošno znani in priznani Jurij Souček.

souc48dek-img_7968 (1).jpg

Jurij Souček po koncertni izvedbi opere Antigona Tomaža Sveteta v Slovenski filharmoniji aprila lani, foto Marijan Zlobec

Pred meseci so bile polemike in javni nastopi, zakaj ni prejel Prešernove nagrade za življenjsko delo, za katero je bil nominiran, a so se člani Upravnega odbora Prešernovega sklada očitno zarotili proti njemu in še komu, ki je bil odlični kandidat za nagrado. Lani je prejel Ježkovo nagrado na RTVS.

Souček je nazadnje aktivno sodeloval kot libretist za novo opero Antigona Tomaža Sveteta, za katerega je tekst napisal po drami Dominika Smoleta. V njej je igral desetletja nazaj, ko je bila uprizoritev Odra 57 (leta 1960 v režiji Francija Križaja) ena najbolj odmevnih v celotnem jugoslovanskem gledališkem prostoru, saj je predstava prejela Sterijevo nagrado za najboljše sodobno dramsko besedilo. Igral je Kreona.

Iva Zupančič kot Ismena in Jurij Souček kot Kreon na Odru 57

Jurij Souček, foto Wikipedija

Nekoliko starejši obisovalci Ljubljanske Drame SNG in Male drame se ga spominjamo z nastopov, ko je bila ansambelska zasedba najboljša, da ne rečem legendarna. Slišati in gledati smo Staneta Severja, Dušo Počkajevo, Borisa Kralja, Rudija Kosmača, Štefko Drolčevo, Toneta Slodnjaka, Jurija Součka, Lojzeta Rozmana, Poldeta Bibiča, Ivo Zupančič, Berta Sotlarja, Braneta Ivanca, Danila Benedičiča, Branka Miklavca, Aleksandra Valiča, Janeza Hočevarja…

Jurij Souček, foto Združenje dramskih umetnikov Slovenije

Spominjam se ga še iz Male drame, ko je nastopil skoraj gol ali nag v Arrabalovem Arhitektu in asirskem cesarju kot prvi slovenski igralec, ki se je slekel.

Sicer pa je Součkova gledališka prezenca vedno gola ali “gola resnica”. Ima redek karakter, da je odprt, odrit in direkten. Morda je tak tudi zato, ker je njegova družina prišla s Češke in je pravzaprav Čeh ali češki Slovenec, nikomur nič dolžan ali s kom obremenjen.

Kronisti pravijo, da je ustvaril okoli 150 gledaliških in skoraj 600 radijskih vlog, kar bi povprečno v zadnjih šestdesetih letih bilo dovolj za dvojna leta ali dve penziji.

Kako je ujel operno pevko Mileno Morača, vesta samo onadva. Je že bila usodna kakšna arija, ki je sam ni zmogel zapeti, sta jo pa potem uspešno v dvoje.

https://www.rtvslo.si/moja-generacija/prosti-cas/kultura/jurij-soucek-praznuje-castitljivih-90-let/484595

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja