Simon Trpčeski ali še en svetovni pianist v Ljubljani


V prihajajočem tednu prihaja na 64. Ljubljana Festival sloviti pianist Simon Trpčeski (r. 1979), uveljavljeni umetnik iz Makedonije, ki v zadnjih letih nastopa s številnimi orkestri svetovnega slovesa, na samostojnih pianističnih recitalih in festivalih. V zadnjih letih je za svoje umetniško delo prejel vrsto makedonskih in mednarodnih nagrad ter priznanj. Koncert bo v torek ob 20. uri v Slovenski filharmoniji.

Simon Trpčeski, foto dokumentacija Festivala Ljubljana

V Ljubljani bo izvedel Beethovnov koncert št. 5, imenovan tudi Imperator.

Simon Trpčeski z naslovnico posnetkov Debussyjevih kompozicij za Warner Classics

Makedonski pianist Simon Trpčeski se je uveljavil z brezhibno tehniko in tankočutno izraznostjo kot solist z najimenitnejšimi svetovnimi orkestri in solističnimi recitali, dejaven pa je tudi kot komorni glasbenik. Veliko nastopa po Veliki Britaniji, kjer ga posebno radi vabijo v goste, sicer pa nastopa že po vsem svetu, od Hog Konga do ZDA in Kanade ter vse Evrope.

Simon Trpčeski je za londonsko založbo EMI posnel Drugo sonato in Preludije Sergeja Rahmaninova

Zelo nadarjeni pianist je že doslej nastopil pod taktirkami slovitih dirigentov, kot so Vladimir Aškenazi, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Lorin Maazel, Antonio Pappano, Vasilij Petrenko, Gianandrea Noseda, David Zinman, Robin Ticciati, Yan Pascal Tortelier in drugi. Ob podpori makedonske države, ki ga je že doslej večkrat nagradila z najvišjimi priznanji, kot narodni umetnik Makedonije in mu podelila odlikovanje red za zasluge, se Trpčeski posveča delu z mlado generacijo makedonskih glasbenih talentov.

Trpčeski je zelo aktiven sodelavec več glasbenih založniških hiš in njihovih programov, tako da je posnel kar lepo število plošč. Za te posnetke je prejel priznanja tako ocenjevalcev posnetkov kot kritike v številnih uglednih glasbenih revijah (Disc of the Month (aprila 2005) – BBC Music Magazine, Young Artist Award, nagrada  Royal Philharmonic Society, maja 2003, BBC Radio 3 New Generation Artists (2001 – 2003), Millennium World Piano Competition London – drugo mesto (aprila 2000), World piano contest “Yamaha Music Foundation of Europe” v Skopju – prvo mesto, december 1998.

Simon Trpčeski s posnetki Chopina

V Ljubljani bo ob spremljavi simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije izvedel Beethovnov koncert za klavir št. 5 v Es – duru op. 73, imenovan tudi Imperator, v treh stavkih: Allegro, Adagio un poco mosso, Rondo: Allegro ma non troppo.

Orkester bo izvedel še znamenito Beethovnovo 5. simfonijo v c – molu op. 67 v štirih stavkih: Allegro con brio, Andante con moto, Allegro in Allegro, katere  uvodni motiv je zagotovo eden najbolj poznanih in citiranih v klasični glasbeni literaturi. Taktirka bo v rokah argentinskega dirigenta Luisa Gorelika, ki je z našim orkestrom sodeloval že večkrat.

Trpčeski na recitalu v Londonu

Trpčeski je, kot rečeno, za svetovne založniške hiše posnel že več plošč. Njegov posnetek Druge sonate Sergeja Rahmaninova za londonsko založbo EMI je prejel oceno odlično, prav tako njegov posnetek Debussyjevih Images za   Warner Classics.

Za lastno produkcijo Wigmore Hall Live je v živo na recitalu v tej sloviti londonski dvorani posnel recital klavirskih skladb Schuberta, Bacha in Liszta, za založbo Avie Records najprej Drugi in Tretji koncert Sergeja Rahmaninova, zatem pa še Prvi in Četrti ter Variacije na Paganinijevo teno prav tako Rahmaninova z Royal Liverpool Philharmonic Orchestra z dirigentom Vasilijem Petrenkom (2010 – 2011), za EMI  še svoj prvi recital s skladbami Čajkovskega, Skrjabina, Stravinskega in Prokofjeva, za katerega je prejel več nagrad, kot Debut Album Award revije Gramophone. Posnel je še Prvi in Drugi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskega (za Opus).

Trpčeski je posnel ruski program

Beethovnov zadnji klavirski koncert št. 5 pa je posnel na povabilo slavne nemške založbe Deutsche Grammophon iz Hamburga.

Trpčeski se je najbolj uveljavil skupaj z Royal Liverpool Philharmonic Orchestra z njihovim glavnim dirigentom in umetniškim vodjo Vasilijem Petrenkom iz Sankt Peterburga.

Simon Trpčeski bo nastopil v drugem delu koncerta, s čimer želi organizator stopnjevati napetost in pričakovanje občinstva.

Dirigent Luis Gorelik, foto dokumentacija Festivala Ljubljana

Argentinski dirigent Luis Gorelik vse od konca študija v razredu profesorja Mendija Rodana na Jeruzalemski glasbeni akademiji Rubin redno gostuje pri številnih orkestrih po vsem svetu. Že pri 22. letih je postal glasbeni vodja Filharmonije v Mandozi. Leta 1991 je začel redno sodelovati s Simfoničnim orkestrom iz Haife in bil kmalu povabljen kot gost  Izraelske filharmonije. Leta 1995 se je uvrstil v finale prvega dirigentskega tekmovanja Sibelius v Helsinkih. Gorelik je deloval kot šef dirigent Komornega orkestra iz Ashdoda (1995–1999), čilskega simfoničnega orkestra Concepción (2000–2006) in Simfoničnega orkestra v Salti (2007–2010). Leta 2010 je postal glasbeni vodja simfoničnega orkestra argentinske province Entre Rios, z letošnjo sezono pa glasbeni vodja Argentinskega nacionalnega sodobnega orkestra. Je tudi izkušen dirigent opernih predstav, ki jih je dirigiral v gledališčih po Argentini, v Sloveniji in Srbiji; sodeloval je pri več plesnih produkcijah švicarskega baletnega ansambla Béjart iz s Teatrom Colón v Buenos Airesu. Od leta 2012 je profesor dirigiranja na Nacionalni univerzi za umetnosti v Buenos Airesu.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: