Čas je za inovacijo, čas je za Tino Mauko


Tina Mauko ponovno stopa na oder na svoj specifični način. Tokrat s solo improvizacijo. Nedvomno se čuti zgled Keith Jarretta, ki je izdal nešteto plošč klasične in jazzovske glasbe. Je legendarni glasbenik, pianist, ki je zaslovel z igranjem z Milesom Davisom.

IMG_1785.JPG

Tina Mauko v Klubu Cankarjevega doma, vse fotografije Marijan Zlobec

Ko je srečal nemškega producenta, je napravil svojo najimenitnejšo kariero kot solo improvizator. Ker gre pri tej specifiki za trenutno in neponovljivo glasbeno izražanje direktno na odru, nanjo vpliva več stvari. Najprej trpi živčni sistem in napak ne more biti. Iznajdljivost in motorika morata biti vrhunska. Pripravljen moraš biti na vse.

IMG_1790.JPG

Vidi se psihično in čustveno dogajanje glasbenika. Gre za najčistejšo obliko izražanja, kar zasluži posebno mesto v glasbenem svetu- glasbena improvizacija, katere se lahko lotijo samo tisti, ki imajo največ nabranega znanja, talenta in poguma, da si drznejo stopiti na oder z vsem, kar so oni sami in se predati publiki.

IMG_1861.JPG

Saksofonist Fabrizio Cassol in Tina Mauko

Omeniti je treba, da je mojster improvizacije Keith Jarrett kdaj med koncertom tudi nehal igrati, saj ni bilo pravega “filinga”. Publika mora dati določen “feedback”, in če te simbioze med njo in izvajalcem ni, je ostati na odru mukotrpno.

IMG_1852.JPG

Tina Mauko in pianist Zoran Škrinjar

Tako je Tina stopila na oder v Klubu Cankarjevega doma v okviru Cankarjevih torkov kot prva Slovenka v solo improvizaciji. Seveda se to ceni še toliko bolj, ker izhaja iz klasičnega znanja (diploma na Akademiji za glasbo iz klavirja in kompozicije), hkrati pa se nežno spogleduje z določenimi jazzovskimi prijemi. Ostaja zvesta svoji nežni izraznosti in  klasičnim pianističnim prijemom. Občasno udari na plan vulkanski Rachmaninov, Šostakovičeva ironija, Arvo Pärtov minimalizem, Prokofijev, Sibelius… vendar pa so to le  rahli vplivi- ona črpa iz lastnih kompozicij (bilo je zaznati teme iz njenih Baletnih stihov).

IMG_1864.JPG

Flavtistka Jasna Nadles in Tina Mauko

Njeni posebni tehnični elemetni so postali že prepoznavni. Pianisti bi morali precej vaditi, kar ona stresa iz domišljije z lahkoto, čeprav je možno v čisto tehničnem smislu doseči še večjo perfekcijo, ki pa je nasploh na AG ni pri nobenem profesorju. Seveda je tu vprašanje, kaj je boljše; ali tehnična perfekcija brez glasbene domišljije ali slednje?

IMG_1886.JPG

Tina Mauko in kipar Mirsad Begić

Zdaj pa bistveno: Tina pripoveduje zgodbo skozi 40 minutno improvizacijo brez odmora. Pove, da se skuša prilagoditi publiki, zato nas je polnila z zmeraj novimi temami, skoraj prehito menjajočim se glasbenim dogajanjem. Njen pogojno rečeno jazz je bolj panonskega tipa; vedno bolj uspavajoč in idealno bi bilo, ko bi vsi v dvorani na koncu zadremali. V tem trenutki pomislim celo na njeno možno glasbeno terapijo. Bi morala nastopati za bolnike v bolnišnicah ?

IMG_1873.JPG

Tina Mauko in kipar Mirsad Begić

Pravi, da če bi imela eno uro časa, bi ostala na enem akordu tudi deset min in bi iz njega razvila vesolje, vendar pa bi ji za to moralo biti naklonjeno občinstvo.

IMG_1800.JPG

Tina Mauko se ne boji izzivov

Danes jazz publika zahteva jazz, klasična pa klasiko. Tina se je odločila to deljenje razbiti in pravi, da bo začela igrati na jazzovskih  odrih.

IMG_1795.JPG

Ponuja  nekaj unikatnega, tako kot je sama. Ko jo zagledaš, si presunjen. Ko jo slišiš, si zbegan. Očitno imamo slovensko “uranovko”, ki nam kaže nove smernice. Čas je za inovacijo, čas je za Tino Mauko!

IMG_1825.JPG

Ansambel Aka Moon

V drugem delu koncerta pa je občinstvo dočakalo to, po kar je prišlo: Aka Moon, legendarno belgijsko zasedbo, ki deluje že 25 let! Skupino sestavljajo: Fabrizio Cassol (alt saksofon), Michel Hatzigeorgiou (bas kitara), Stephane Galland (bobni), Fabian Fiorini (klavir).

IMG_1828.JPG

Fabrizio Cassol

Igrali so priredbe Scarlattija na jazzovski način, kot jih je priredil skladatelj in saksofonist Fabrizio Cassol in so jih posneli za album The Scarlatti Book – Sonata Inspiration. V Cankarjevem domu bomo 23. februarja lahko slišali njegovo glasbo za predstavo Macbeth v režiji Bretta Baileyja.

IMG_1835.JPG

Aka Moon igrajo zelo zlito in temperamentno

Njihova glasba je zelo sveža in publiko je skorajda dvignilo iz stolov. Sinhronost kvarteta je tako močna, da se ne vprašamo o tem, kje je tukaj Scarlatti (tu pa tam smo slišali kakšen njegov slog ali klavirski del izvzet iz Scarlattijevih sonat), saj nas je zadovoljila njihova glasba sama po sebi.

IMG_1803.JPG

Pianist Fabian Fiorini

Ta je močnejša kot Scarlattijev vpliv ali delček sonat, ki je najbolj prišel do izraza v klavirju kot citat, celo v bas kitari, čisto takoj na začetku njihovega nastopa, medtem ko je saksofonist pozabil, da bi lahko igral Scarlattija kot kakšen pianist.

IMG_1818.JPG

Bobnar Stephane Galland

Odličen bobnar Stephane Galland je bil v tem kvartetu kot zvezda sam zase, jasno da zunaj konteksta Scarlattija, saj ga ni mogoče igrati ne bobne, ali pa morda v smislu nekaterin ritmov.

IMG_1821.JPG

Bas kitarist Michel Hatzigeorgiou

Bas kitarist je ves čas mislil, da je njegova kitara v sozvočnju s Scarlattijevim pianizmom.

IMG_1816.JPG

Hvaležen aplavz za nastopajoče se je pokazal kot vračajoči pozdrav z odra.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja