Matičina čezmejna gostovanja, tokrat v Miljah


Slovenska matica v zadnjem času organizira veliko srečanj z zamejskimi Slovenci v Italiji in Avstriji, povezanih s predstavitvijo svojih knjig ali avtorjev, ki stalno živijo zunaj Slovenije. Podobno organizirajo srečanja v svoji dvorani na Kongresnem trgu z avtorji in drugimi gosti iz zamejstva.

Dr. Bogomila Kravos v Slovenski matici, foto Marijan Zlobec

Tokrat se selijo v italijanske, a tudi slovenske Milje pri Trstu. SM vabi na predstavitev knjige Moj Trst avtorice dr. Bogomile Kravos, ki bo v četrtek, 6. junija, ob 18. uri v Občinski knjižnici Milje, Ul. Roma 10, Milje – Trst, Italija.

Naslovnica

Dr. Bogomila Kravos je pri Slovenski matici izdala že tri knjige. Zadnja z naslovom Moj Trst je avtobiografski zapis o Trstu avtoričine mladosti in pogled nanj s perspektive zrelih let. Z avtorico dr. Bogomilo Kravos se bo o njenem delu pogovarjal Martin Lissiach.

Bogomila Kravos in dr. Ignacija Fridl Jarc, foto Marijan Zlobec

Zbirka Spomini in srečanja
Bogomila Kravos: Moj Trst

Bogata in spremenljiva zgodovina Trsta je na nek način miniaturna podoba slovenskega človeka in njegovega prebivanja v naših krajih skozi stoletja. Bil je stičišče in križišče mnogih poti in še številnejših nacionalnih interesov, mesto na prepihu v dobesednem in prenesenem pomenu, prostor klene slovenske besede in kraj njenega izganjanja in izginjanja, pristan svetlih upov in mračne resničnosti, vzor slovenske narodne povezanosti in točka našega nacionalnega razkola. To je Trst, kakor ga v svoji mladostni avtobiografiji ubeseduje Bogomila Kravos, dekle, ki s ponosom zre na slovenske domoljube svojega časa, in v zrelih letih z zatajevano bolečino in sramom opazuje brezbrižnost tržaških Slovencev do svoje identitete in skupne lastnine.

Moj Trst ni zgolj portret mesta, naslikan z očmi otroka in odraščajočega dekleta, ampak je tudi dragocena galerija slovenskih Tržačanov in zakladnica tržaške govorice. Delo je prežeto z blagim humorjem in drznim karikiranjem, napisano je s krhko občutljivostjo in jasno odločnostjo obenem.

Dogodek soorganizirajo Društvo Slovencev miljske občine (DSMO) “Kiljan Ferluga”, Občinska knjižnica Milje “E. Guglia” in Slovenska matica.
Dogodek sodi v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Bogomila Kravos s knjigo Moj Trst pri Slovenski matici

Marijan Zlobec

 

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja