Slikar Gal Tič v galeriji Zala


Ljubljanska galerija Zala v zadnjem obdobju promovira zlasti mlade slikarke in slikarje in jim pomaga do javnih nastopov, bodisi na individualnih ali kolektivnih in vsaj skupinskih razstavah. Ta pristop se je doslej pokazal za zelo uspešnega in odmevnega. Večinoma gre za razstave še študenov ali tik po diplomi, ko mladi umetniki in umetnice padejo v nekakšen prazen prostor, ko še nimajo statusa in so najbolj odvisni od odmevov v javnosti, seveda tudi z odkupi njihovih del.

Gal Tič na razstavi v galeriji Zala leta 2022

Zala vabi na ogled razstave študenta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Gala Tiča, od torka, 6. februarja, od 16. ure dalje v galerijo Zala, Gosposka ulica 7. Razstava bo na ogled do 20. februarja.

Gal Tič na predstavitvi sedanje razstave

“Slikarsko delo Gala Tiča se nahaja na presečišču med svetom, ki ga poznamo, in fantastičnimi pokrajinami njegove domišljije. Umetnik mlajše generacije, ki vehementno vstopa na umetniško polje in vselej ostaja zvest figuraliki, je v zadnjih letih dodobra izčistil svojo slikarsko potezo. Ta postaja zahvaljujoč spretni uporabi močnih komplementarnih barv in specifične motivike vedno bolj prepoznavna, Tič pa se uveljavlja kot vidni predstavnik slikarskega podmladka.”  (Iz predstavitve umetnika umetnostne zgodovinarke Vide Jocif).

Gal Tič – afterica, 100×100 cm, akril na platno

Gal Tič (1999)je slikar in vsestranski likovni umetnik. Po zaključenem srednješolskem programu Industrijsko oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, je na svoji izobraževalni poti naredil dve leti premora in ju izkoristil za postopen vstop v svet likovnega ustvarjanja. Glavni medij njegove likovne prakse v tem obdobju je bila skicirka, sčasoma pa se je osredotočil na slikarsko platno in kasneje svoj izraz prenesel na praktično vse premične in nepremične površine. Svojo izobraževalno pot je nadaljeval leta 2020, ko se je vpisal na oddelek za slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer trenutno končuje drugi letnik dodiplomskega študija.Osnovno izhodišče njegovega likovnega ustvarjanja je po njegovih besedah nekakšen terapevtski proces.

Slikar Gal Tič, foto Marijan Zlobec

Pomembno se mu zdi spoznavanje neznanega in prenašanje novih idej na platno, četudi se sčasoma pokaže, da jih je potrebno opustiti ali prekriti z nečim novim. Večina njegovih del nima začetne ideje o končnem izgledu, saj njegovo osredotočenje leži na samem procesu nastajanja novega. Genezo slike velikokrat prepušča delu, da reagira samo nase, sam pa v tem išče simboliko in vsebino. S tem nekako obrne kornološki proces ustvarjanja in središče svojega dela prenese na iskanje in potrjevanje oziroma zavračanje dela. Pri tem ga vodi navdušenje nad materiali, prekrivanje različnih oblik in mešanje različnih tehnik, kar ustvarjanju pridoda občutek organskega. Podobno kot, da bi spremljali kronologijo umetnikovega miselnega toka, ki ga prevaja v likovno podobo. (Iz poprejšnje umetnikove predstavite).

Gal Tič na prejšnji razstavi v galeriji Zala

Štirje mladi umetniki na razstavi Burnout v galeriji Zala

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja